Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου 2014

Κρίσιμες ώρες για το μέλλον της Ουκρανίας

Κατάπαυση του πυρός και άνοιγμα του δρόμου για πολιτική διευθέτηση της ουκρανικής κρίσης ή δραματική κλιμάκωση και παλινδρόμηση των σχέσεων Δύσης - Ρωσίας στην ατμόσφαιρα του Ψυχρού Πολέμου; Το βαρύ ερώτημα που στοιχειώνει τη διεθνή επικαιρότητα ενδέχεται να κριθεί, σε μεγάλο βαθμό, σήμερα – κάπου ανάμεσα στο Μινσκ της Λευκορωσίας, όπου διεξάγονται κρίσιμες συνομιλίες για ανακωχή, και στο Νιούπορτ της Ουαλίας, όπου η σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ καλείται να καθορίσει τη στάση της Συμμαχίας έναντι της Ρωσίας.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο (δεξιά) κοιτάζει τον Αμερικανό πρόεδρο που συνομιλεί με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, λίγο πριν από την οικογενειακή φωτογραφία στο Νιούπορτ της Ουαλλίας.




Τόσο η κυβέρνηση του Κιέβου όσο και οι αυτονομιστές της Ανατολικής Ουκρανίας εμφανίστηκαν χθες έτοιμοι να συμφωνήσουν ανακωχή. «Με την προϋπόθεση ότι θα πραγματοποιηθεί κανονικά η συνάντηση (στο Μινσκ), θα διατάξω, στις 2.00 μ.μ. τοπική ώρα, το γενικό επιτελείο να εφαρμόσει αμοιβαία κατάπαυση του πυρός», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο στο περιθώριο της ΝΑΤΟϊκής συνόδου, όπου παραβρέθηκε ως προσκεκλημένος. Στο ίδιο μήκος κύματος, οι ηγέτες των ρωσόφωνων αυτονομιστών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, Αλεξάντερ Ζαχαρένκο και Ιγκόρ Πλοτίνσκι, ανακοίνωσαν ότι θα διατάξουν κατάπαυση του πυρός σήμερα, στις 3 μ.μ., εφόσον υπάρξει συμφωνία στο Μινσκ. Οι δύο εκπρόσωποι των ανταρτών προσέθεσαν ότι είναι έτοιμοι να ανοίξουν ανθρωπιστικούς διαδρόμους και να δεχθούν διεθνείς παρατηρητές.