Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2012

Obama’s pick for CIA could affect drone program

President Obama began his first term with a dramatic change of course for the CIA, issuing orders on his second day in office to close the agency’s secret prisons and ban harsh interrogation techniques.

As Obama approaches a second term with an unexpected opening for CIA director, agency officials are watching to see whether the president’s pick signals even a modest adjustment in the main counterterrorism program he kept: the use of armed drones to kill suspected extremists.

Παζάρια για χρέος και χρηματοδότηση

Πυρετώδεις είναι οι διαβουλεύσεις προκειμένου να βρεθεί λύση στο καυτό θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Σε μια προσπάθεια να γεφυρωθούν οι διαφορές και να υπάρξει οριστική απόφαση τη Δευτέρα, έγινε έκτακτη τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών προκειμένου να προχωρήσουν οι διαδικασίες. 




Στόχος ήταν να παρουσιαστούν οι εναλλακτικές λύσεις που υπάρχουν γύρω από το ελληνικό χρέος και το κόστος κάθε μιας εξ αυτών.

The Faustian Bargain between States and Banks

Are banks and governments merely feeding each other's addictions?
Zoom
DPA
Are banks and governments merely feeding each other's addictions?
States and banks have made a deal with the devil. Banks buy the sovereign bonds needed to prop states up in the tacit understanding that the states will bail them out in a pinch. But experts warn that this symbiotic arrangement might be putting the entire financial system at risk.

When he presented his proposals for taming banks in late September, Peer Steinbrück was once again spoiling for a fight. The Social Democratic candidate for the Chancellery in next year's general election railed against the chase for short-term returns and excesses within the sector and harshly criticized the "market-conforming democracy" in which politics and people's lives had become mere playthings of the financial markets.

Τα νατοϊκά AWACS στο προσκήνιο για την ενίσχυση της τουρκικής αεράμυνας

Σύμφωνα με δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων, η Άγκυρα συζητά τη χρήση των νατοϊκών αεροσκαφών AWACS, σε συνδυασμό με την ανάπτυξη των πυραύλων Patriot, για την προστασία των συνόρων της.



Συγκεκριμένα, οι πηγές από το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας, ανέφεραν στην εφημερίδα Χουριέτ ότι, εφόσον το ΝΑΤΟ διατάξει για την επιτήρηση του τουρκικού εναέριου χώρου από τα νατοϊκά αεροσκάφη AWACS, τότε δεν υπάρχει καμία επιπρόσθετη απαίτηση από την τουρκική πλευρά.

Συνομιλίες του Erdoğan με Ιράν και Πακιστάν

Ο Τούρκος πρωθυπουργός, Recep Tayyip Erdoğan, είχε συνομιλίες με τους ηγέτες του Ιράν, του Πακιστάν και άλλων χωρών, στα πλαίσια της Συνόδου Κορυφής της ομάδας D-8 των αναπτυσσόμενων χωρών που έλαβε χώρα στην πρωτεύουσα του Πακιστάν την Πέμπτη.



Ο Erdoğan, στην ομιλία του, αναφέρθηκε στη συριακή κρίση καθώς και την κρίση στη Γάζα, και συζήτησε τα παραπάνω ζητήματα με τον Ιρανό Πρόεδρο, Mahmoud Ahmadinejad, τον Πακιστανό Πρόεδρο κ.Asif Ali Zardari, τον Πρόεδρο της Ινδονησίας κ.Susilo Bambang Yudhoyono και τον Αιγύπτιο Αντιπρόεδρο κ.Mahmoud Mekky.

Κύπρος: Μελέτη της ΔΕΠΑ για την Ενεργειακή Συνεργασία Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ, Ανακοίνωσε ο ΓΓ του ΥΠΕΚΑ

Ο γενικός γραμματέας του ΥΠΕΚΑ, καθηγητής Κώστας Μαθιουδάκης, ανακοίνωσε ότι η ΔΕΠΑ έχει κάνει μελέτη, σύμφωνα με την οποία είναι τεχνικά εφικτή και βιώσιμη η εγκατάσταση αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας και της Λεκάνης της Λεβαντίνης.

Μιλώντας σε Κύπριους οικονομικούς και εμπορικούς συνεργάτες ελληνικών επιχειρήσεων, ο κ. Μαθιουδάκης τόνισε, ότι από την ενεργειακή συνεργασία διανοίγονται προοπτικές στην ελληνική και την κυπριακή οικονομία. Επίσης, ανέφερε ότι σε έργα ενεργειακών υποδομών θα είναι καθοριστικός ο ρόλος της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα.

Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ΔΕΗ Quantum Energy, Γιώγος Κίλλας, παρουσίασε το σχέδιο του διασυνδετηρίου αγωγού ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας (Euro Asia Interconnector).
Ο Κύπριος υπουργός Εμπορίου, Νεοκλής Συλιώτης, τόνισε ότι στις 12 Δεκεμβρίου θα συνατηθεί, στο Τελ Αβίβ, η ομάδα εργασίας, η οποία θα ασχοληθεί με την εγκατάσταση ηλεκτρικού καλωδίου διασύνδεσης των τριών χωρών.

Σωρευτική Μείωση του ΑΕΠ κατά 25,7% έως το 2013 αναμένει η Εθνική Τράπεζα


Σωρευτική μείωση του ΑΕΠ κατά 25,7% στο διάστημα 2009-2013 αναμένει η Διεύθυνση Στρατηγικής και Οικονομικής Ανάλυσης της Εθνικής Τραπέζης, η οποία υποστηρίζει πως σήμερα το τεκμαρτό επίπεδο ανεργίας στους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα ανέρχεται στο 33%.
Σύμφωνα με το δελτίο μακροοικονομικής ανάλυσης της ελληνικής οικονομίας που εξέδωσε χθες η Εθνική Τράπεζα η συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας θα κυμανθεί στο 6.7% το 2012 και στο 4,7% το 2013, η δε σωρευτική μείωση του ΑΕΠ από το 2009 έως το 2012 θα υπερβεί το 21%. Η έκθεση αναφέρει ότι η συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά περίπου 17,5% σε σταθερές τιμές μεταξύ 2009 και πρώτου εξαμήνου 2012 οδήγησε σε μείωση της απασχόλησης κατά 17% περίπου. Το τεκμαρτό δε επίπεδο ανεργίας στους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέας ανέρχεται σε 33%.

Βολές Κατά της Έκτακτης Εισφοράς στις ΑΠΕ από τους Ευρωπαίους


Επικριτικοί για την έκτακτη εισφορά που επέβαλε η ελληνική κυβέρνηση στις ΑΠΕ εμφανίσθηκαν σήμερα ο επικεφαλής του Τμήματος Ενεργειακής Αποδοτικότητας της Κομισιόν Paul Hodson και ο πρόεδρος του Eufores ( European Forum forRenewable Energy SourcesClaudeTurmes.
Σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στο περιθώριο της ετήσιας διακοινοβουλευτικής συνέλευσης τουEufores, που γίνεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ο κ. Turmes ήταν αρκετά αυστηρός για το θέμα αυτό. «Η οποιαδήποτε αναδρομική πολιτική μέτρων αποτελεί πολύ κακό μήνυμα για επίδοξους επενδυτές», υποστήριξε. «Η Κομισιόν θα διερευνήσει τα μέτρα που ελήφθησαν. Αν υπάρξουν αμφιβολίες ότι το Τέλος ΑΠΕ επιδοτεί τα ορυκτά καύσιμα, τότε το έλλειμμα του δεν είναι πρόβλημα των ΑΠΕ. Η Κομισιόν θα εξετάσει αν τα μέτρα αυτά ελήφθησαν με διαφανή τρόπο και κατά πόσο αδίκησαν τις ΑΠΕ».
Πιο διπλωματική στάση τήρησε ο κ. Hodson, ο οποίος περιορίστηκε να επισημάνει την ανάγκη να αποφεύγονται αναδρομικά μέτρα και η όποια πολιτική να εφαρμόζεται σε συναίνεση με τους παραγωγούς ΑΠΕ.
Καθώς το θέμα της έκτακτης εισφοράς κυριάρχησε στις τοποθετήσεις των εκπροσώπων του κλάδου κατά τις εργασίες της συνέλευσης, υπήρξε και δήλωση του υφυπουργού ΠΕΚΑ Μάκη Παπαγεωργίου στο περιθώριο της συνάντησης. Ο υφυπουργός διαβεβαίωσε ότι η ανάπτυξη ΑΠΕ παραμένει πρωταρχικός στόχος για την κυβέρνηση, ωστόσο, τόνισε ότι αυτό θα υλοποιηθεί μέσα από τον εξορθολογισμό της αγοράς, ώστε να καταστεί βιώσιμη και για τους παραγωγούς και για τον τελικό καταναλωτή.

Turkish PM, Iran's Larijani discuss Syria in İstanbul



Iranian Parliament Speaker Ali Larijani on Saturday had talks with Turkish Prime Minister Recep Tayyip Erdoğan in İstanbul on the Syrian crisis, one day after he met with Syrian President Bashar al-Assad in Damascus.

Larijani was welcomed by Turkish Foreign Ministry and Iranian Embassy officials at İstanbul Atatürk Airport early on Saturday. The Turkish prime minister received Larijani in İstanbul at his office in Dolmabahçe in the afternoon. The meeting lasted two hours and the Israeli-Gaza conflict was also reportedly among the issues discussed by the two politicians.

Reinvention of Europe Project Finland: from a model pupil into a troublemaker?



The 2011 general election was a watershed in Finnish politics. The vote was largely concerned with
Finland’s European responsibilities, being held just as the EU constructed its stability policy with the
Portugese loan package and the details of the European Stability Mechanism (ESM) on the table. Although
the agenda was technical and narrow, revolving around bail-out packages and Finnish liabilities, this was
the first time that EU issues had dominated the national electoral agenda. This also led to the emergence of
the populist True Finns as a significant electoral force, upsetting the consensual atmosphere of Finnish
politics and introducing a strong Eurosceptic voice into a more polarised national debate. Since then the
True Finns have continued to enjoy electoral success at a local level. However it now seems that the 2011
elections were above all a warning to the other main parties that the turmoil in the Eurozone was now able
to interrupt the European consensus in Finnish politics under specific conditions, and turn a model pupil
into a temporary troublemaker.

Πως θα γίνει η αύξηση κεφαλαίου στην Εθνική

Την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας με έκδοση νέων κοινών ονομαστικών μετοχών έναντι εισφοράς σε είδος (ήτοι μετοχών της Eurobank) αποφάσισε η γενική συνέλευση της ETE. 

Πως θα γίνει η αύξηση κεφαλαίου στην Εθνική


H αύξηση κεφαλαίου θα καλυφθεί αποκλειστικά από τους κοινούς μετόχους της Eurobank που θα αποδεχθούν τη Δημόσια πρόταση της Εθνικής Τράπεζας με αναλογία 58 νεοεκδιδόμενες κοινές μετοχές ΕΤΕ για 100 εισφερόμενες μετοχές της Eurobank, με κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης υφισταμένων μετόχων.

Η Γερμανία αποκαλύπτει την ψύχωσή της με τον χρυσό

Είναι ιδιαίτερες οι σχέσεις των Γερμανών με τον χρυσό. Τα χρόνια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου οι Ναζί άδειαζαν θησαυροφυλάκια (κρατικά και ιδιωτικά, με προτεραιότητα στα εβραϊκά) για να μεταφέρουν το περιεχόμενό τους σε θυρίδες ελβετικών τραπεζών, τις οποίες οι Ελβετοί αρνούνται ακόμη να ανοίξουν.


Το 1998 με παράτυπες (μη προαναγγελθείσες) πωλήσεις χρυσού έγινε η γερμανική λογιστική αλχημεία (διότι ουδείς υπήρξε αναμάρτητος) για τη βελτίωση της δημοσιονομικής εικόνας της χώρας ενόψει της ένταξής της στην ΟΝΕ.

Iran accuses US Navy of ‘illegal acts’ in Gulf

Iran has blamed the US Navy for “illegal and provocative acts” near its coastline, including violations of country’s airspace. Formal accusations of these charges were filed with both the UN chief and the UN Security Council.
Aircraft carrier USS John F. Kennedy.(AFP Photo / Joshua Karsten)
The two identical letters to Secretary-General Ban Ki-moon and the UNSC were delivered on Friday by Iran’s envoy to the United Nations, Ambassador Mohammad Khazaee.

Sky Solar: Ο Κινέζικος Φωτοβολταϊκός «Γίγαντας» με τη Δυναμική Παρουσία στην ΝΑ Ευρώπη

Η Sky Solar είναι κινεζική εταιρεία με μεγάλη εμπειρία και παγκόσμια παρουσία στα φωτοβολταϊκά, με θυγατρικές σε τουλάχιστον δέκα μεγάλες αγορές ανά την υφήλιο, ανάμεσά τους και η Ελλάδα. Η παρουσία της είναι ιδιαίτερα δυναμική στην ΝΑ Ευρώπη, καθώς στην χώρα μας διαθέτει το φωτοβολταϊκό πάρκο «Μίθρας» στην Κοζάνη, ισχύος 6 MW, ενώ στη γειτονική Βουλγαρία δραστηριοποιείται σε συνολικά 13 πρότζεκτ, με μεγαλύτερα τα «Hadjidimovo 1», «Hadjidimovo 2» και «Chernogor», ισχύος 5,5 MW έκαστο. Τα έργα αυτά, που ετέθησαν σε ισχύ από το καλοκαίρι του 2012, είναι τα μεγαλύτερα που διαθέτει η εταιρεία εκτός Κίνας, γεγονός που δείχνει τη σημασία που έχουν τα Βαλκάνια για την παγκόσμια στρατηγική της Sky Solar.
Από το 2009 η Sky Solar Holdings Co., Ltd, με έδρα την Σαγκάη, δραστηριοποιείται σε όλο το φάσμα της παραγωγής, προμήθειας, χρηματοδότησης έρευνας και εγκατάστασης φωτοβολταϊκών και ήδη αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους παίκτες στην παραγωγή φωτοβολταϊκών πάνελ και εξοπλισμού σε όλον τον κόσμο. Συνολικά, διαθέτει παρουσία σε 6 ηπείρους και 20 θυγατρικές ανά τον κόσμο.

India and China quarrel over their maps on passport and visa stamps

India and China fought a month-long war fifty years ago that did not resolve their mountainous border dispute. Since then, the two Asian rivals have found many ways of reminding each other about the frozen state of their disagreement.

A Chinese soldier gestures as he stands near an Indian soldier on the ancient Nathu La border crossing between India and China. (Diptendu Dutta / AFP/Getty Images)

In the latest row, their quarrel over each country’s maps actually shows up on the images of their passports and visas.

Στο χείλος της ύφεσης η Γαλλία - ανάγκη για νέα μέτρα "βλέπει" η Citi

Την ανάγκη επιτάχυνσης και εμβάθυνσης των μεταρρυθμίσεων στη γαλλική οικονομία, τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης μετά τη γερμανική, έρχεται να αναδείξει η Citi σε έκθεσή της με ημερομηνία 16 Νοεμβρίου 2012, μία μόλις ημέρα μετά το δημοσίευμα του Economist που χαρακτήριζε τη Γαλλία «ωρολογιακή βόμβα» στην καρδιά της Ευρώπης. 




Η Γαλλία κατάφερε -οριακά μόνο- να αποφύγει την ύφεση στο α’ εξάμηνο του 2012, ενώ το ΑΕΠ της ενισχύθηκε κατά 0,2% στο γ’ τρίμηνο (σε τριμηνιαία βάση) επισημαίνουν οι αναλυτές της Citi. Ωστόσο, όπως τονίζουν, με δεδομένους τους κινδύνους σε επίπεδο οικονομικής δραστηριότητας, παραμένει σε ισχύ η πρόβλεψη για διολίσθηση σε ήπια ύφεση της τάξης του 0,2% το 2013. 

Ένταση στην Αίγυπτο για τις διευρυμένες εξουσίες του προέδρου Μόρσι

Ο Αιγύπτιος πρόεδρος Μοχάμεντ Μόρσι δήλωσε χθες ότι το διάταγμα που τού εκχωρεί σαρωτικές εξουσίες σκοπό έχει να εγγυηθεί την εθνική ενότητα.


"Οι αποφάσεις που έλαβα (την Πέμπτη) στόχο έχουν την πολιτική και κοινωνική σταθερότητα», τόνισε ο Μόρσι απευθυνόμενος σε οπαδούς του στο Κάιρο.