Παρασκευή 14 Ιουνίου 2013

Συρία: Το ενδεχόμενο επιβολής περιορισμένης ζώνης απαγόρευσης πτήσεων εξετάζουν οι ΗΠΑ

Το ενδεχόμενο επιβολής περιορισμένης ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στη Συρία, πιθανώς κοντά στα σύνορα με την Ιορδανία, εξετάζουν οι ΗΠΑ, όπως αναφέρει το Reuters, επικαλούμενο δυτικούς διπλωμάτες που βρίσκονται στην Τουρκία.
«Η Ουάσινγκτον εξετάζει το ενδεχόμενο επιβολής ζώνης απαγόρευσης πτήσεων για να βοηθήσει τους αντιπάλους του προέδρου Άσαντ» είπε ο ένας διπλωμάτης, επισημαίνοντας που θα ήταν περιορισμένη από πλευράς «χρόνου και περιοχής», χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες.

Sudan, South Sudan keeping troops near border in violation of agreements, report says

A new report based on satellite imagery says Sudan and South Sudan are keeping troops in at least 14 locations within their contested border zone in violation of security agreements.
The actor George Clooney, a co-founder of the satellite project, said the imagery proves that both Sudan and South Sudan have troops “where they should not be.”

Η αδύναμη τουρκική δημοκρατία: Η πλατεία Ταξίμ και η τραγωδία της ισχύος

Καθώς οι διαμαρτυρίες στην πλατεία Ταξίμ συνεχίζονται τα ερωτήματα πολλαπλασιάζονται, όχι μόνο για την εξέλιξη τους αλλά και για τις επιπτώσεις στο μέλλον της Τουρκίας. Πώς θα επηρεάσουν τα γεγονότα στην πλατεία Ταξίμ τον Ερντογάν, το AKP, τον εκδημοκρατισμό, αλλά και τη διεθνή θέση της Τουρκίας; Ποια θέματα προκύπτουν για τις ΗΠΑ, αλλά και για την Ε.Ε.; Προκειμένου, να κατανοήσουμε όσα συμβαίνουν στην Τουρκία σήμερα και να εξετάσουμε τα ζητήματα που ανακύπτουν είναι ανάγκη να διατρέξουμε εν συντομία την περασμένη δεκαετία που έφερε τον Ερντογάν στο απόγειο της ισχύος του και την Τουρκία να ξεδιπλώνει ένα νεο-οθωμανικό σχέδιο με απώτερο σκοπό να καταστεί μια περιφερειακή δύναμη, παγκόσμιος παίκτης στο νέο πολυπολικό διεθνές σύστημα που διαμορφώνεται με την άνοδο νέων δυνάμεων. Το αν τα γεγονότα που ξεκίνησαν με αφορμή το Γκεζί Παρκ είναι ικανά να φέρουν και περισσότερη ελευθερία στην Τουρκία, είναι μια εξέλιξη που θα φανεί σε βάθος χρόνου. Το βέβαιο είναι ότι οι διαδηλωτές έχουν ήδη ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο για τον Ερντογάν, το AKP, και τις σχέσεις της Τουρκίας με τη Δύση.
Διαδηλωτές μπροστά στο Γκεζί Παρκ στην πλατεία Ταξίμ στην Κωνσταντινούπολη σήμερα το πρωί. Το πλακάτ κάτω από το σημα της ειρήνης γράφει «μη ρίχνετε δακρυγόνα». Yiannis Behrakis / Reuters

Η ΜΕΤΑ-ΚΕΜΑΛΙΚΗ ΤΟΥΡΚΙΑ: ΝΕΟ-ΙΣΛΑΜΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
Με την άνοδο του AKP στην εξουσία το 2002, μετά από μια δεκαπενταετία ταραχώδους πολιτικής ζωής και εύθραυστων συνασπισμών, μια νέα σταθερή κυβέρνηση σημάνει την ιδεολογική μετάβαση από τον κεμαλισμό στον ισλαμισμό. Παρόλαυτα, φαίνεται να παραμένει προσηλωμένη στο δυτικό και ευρωπαϊκό όραμα της Τουρκίας, επιχειρώντας αποφασιστικές μεταρρυθμίσεις α) για τον περιορισμό της εξουσίας των στρατιωτικών και τον πολιτικό έλεγχο στον στρατό, τον ισχυρότερο θεσμό στο κεμαλικό κράτος, και β) για μια οικονομική πολιτική που έμελε να εκτοξεύσει την τουρκική οικονομία. Φαινόταν να προωθεί τον εκσυγχρονισμό της Τουρκίας και έτσι εξευμένιζε τις ανησυχίες της Δύσης αλλά και της φιλελεύθερης μερίδας της τουρκικής κοινωνίας.

«ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΕΙ ΠΡΟΤΥΠΟ» Spiegel: Πιο σπάταλη από την ΕΡΤ η γερμανική ραδιοτηλεόραση

Το μύθο της «σπάταλης» ΕΡΤ έρχεται να καταρρίψει το γερμανικό περιοδικό Spiegel το οποίο σε άρθρο του σχετικά με το λουκέτο στην ελληνική ραδιοτηλεόραση, αποκαλύπτει ότι τα αντίστοιχα γερμανικά δημόσια δίκτυα είναι περισσότερο δαπανηρά.

Spiegel: Πιο σπάταλη από την ΕΡΤ η γερμανική ραδιοτηλεόραση
«Η ελληνική κυβέρνηση διέκοψε τη λειτουργία της κρατικής ραδιοφωνίας, με την πρόθεση να ανοίξει ένας νέος φορέας που υποτίθεται θα έχει δώσει τέλος στη δήθεν σπατάλη. Θα μπορούσε να αποτελέσει πρότυπο το γερμανικό σύστημα. Δεν είναι ομως μία καλή ιδέα», ανέφερε στην εισαγωγή του το άρθρο.

Συνέργειες με τον ΤΑΡ «Βλέπει» η ΔΕΠΑ

Την ανάγκη να επιδιωχθούν συνέργειες του ελληνοβουλγαρικού αγωγού IGB με τον TAP υποστηρίζει η ΔΕΠΑ. Χαρακτηρίζει τον TAP «σημαντικό έργο για την Ελλάδα, την οποία μπορεί να αναδείξει ως στρατηγικό σημείο διέλευσης του προοριζόμενου για τις ευρωπαϊκές αγορές φυσικού αερίου», εισφέροντας, παράλληλα, στη χώρα μας επιπλέον ποσότητες διαφοροποιημένου φυσικού αερίου.
Ο διευθυντής Διεθνών Έργων της ΔΕΠΑ Δημήτρης Μανώλης, μιλώντας στο συνέδριο Mediterranean Oil & Gas, επισήμανε ότι η ενεργός συμμετοχή των εμπορικών εταιριών φυσικού αερίου των χωρών από τις οποίες διέρχεται ο TAP θα μπορούσε να λειτουργήσει υποστηρικτικά στην τελική επιλογή του συγκεκριμένου αγωγού από την κοινοπραξία του Σαχ Ντενίζ ΙΙ.