Παρασκευή 29 Ιουνίου 2012

Der Spiegel: Πως η Ιταλία και η Ισπανία εκτόπισαν τη Μέρκελ.




Λίγο πριν τη Σύνοδο η Μέρκελ διατυμπάνιζε την πυγμή της ενάντια σε οποιαδήποτε παραχώρηση στις χώρες του Νότου. Μα η Ισπανία και η Ιταλία έσπασαν την ατσαλένια πυγμή της Καγκελαρίου στις διαπραγματεύσεις της Συνόδου. Η Γερμανία τελικά συμβιβάστηκε σε ότι αφορά στην απευθείας βοήθεια στις τράπεζες και στην αναγκαιότητα ενίσχυσης των πακέτων διάσωσης προς τις χώρες σε ανάγκη.

Δικαίως ο Μάριο Μόντι αναδείχθηκε ο νικητής της Συνόδου. Μετά από δεκαπέντε ώρες διαπραγματεύσεων ο Μάριο Μόντι μαζί με τον Ισπανό ομόλογο του Μαριάνο Ραχόι εξασφάλισαν ευκολότερη πρόσβαση στα πακέτα διάσωσης μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης. Δηλαδή οι χώρες που επιτυγχάνουν τους στόχους του προϋπολογισμού τους (όπως έχουν τεθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή) θα έχουν δικαίωμα να μην επιβάλλουν νέα μέτρα λιτότητας στους πολίτες τους. Παράλληλα θα παύει ο έλεγχος της Τρόικας.

Δεν υπήρξε γενοκτονία στη Σερβική Δημοκρατία, υποστηρίζει ο Μίλοραντ Ντόντικ. Οργή Μουσουλμάνων για την απόφαση ICTY για Κάρατζιτς



Η απαλλαγή του Ράντοβαν Κάρατζιτς από μία εκ των δύο κατηγοριών για γενοκτονία που περιλαμβάνονται στον μακρύ κατηγορητήριο εναντίον του αποδεικνύει ότι «δεν υπήρξε γενοκτονία στη Σερβική Δημοκρατία» δήλωσε ο Μίλοραντ Ντόντικ.

Ο πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας (σ.σ. μαζί με την Κροατομουσουλμανική Ομοσπονδία απαρτίζουν τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη) τόνισε ότι αυτό αποδεικνύει πως προηγουμένως προσπάθησαν να δημιουργήσουν «ένα πολιτικό κομφούζιο», σύμφωνα με όσα μεταδίδει ο ραδιοτηλεοπτικός σταθμός Β92 του Βελιγραδίου.

Έναρξη συνομιλιών για το σχηματισμό κυβέρνησης στη Σερβία


Σήμερα αναμένεται να ξεκινήσουν οι συνομιλίες μεταξύ εκπροσώπων του Σερβικού Προοδευτικού Κόμματος (SNS), του Σοσιαλιστικού Κόμματος Σερβίας (SPS) και των Ενωμένων Περιφερειών Σερβίας (URS) για την πλατφόρμα που θα ακολουθηθεί για το σχηματισμό της νέας σερβικής κυβέρνησης, το πρόγραμμα και τις προτεραιότητές της.


Ο Μπράνκο Ρούζιτς, αξιωματούχος του SPS, δήλωσε ότι οι συνομιλίες και το πρόγραμμα με το SNS θα ξεκινήσουν σήμερα, επισημαίνοντας πως ο συνασπισμός που συγκροτείται γύρω από τους Σοσιαλιστές έχει δείξει πως είναι έτοιμος να αναλάβει την ευθύνη.

Συμφωνία για την απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών


Οι ηγέτες της Ευρωζώνης συμφώνησαν σήμερα να αναλάβουν επείγουσα δράση για να μειώσουν τα αυξανόμενα κόστη δανεισμού της Ιταλίας και της Ισπανίας και για να δημιουργήσουν ως το τέλος της φετινής χρονιάς ένα ενιαίο εποπτικό σώμα για τις τράπεζες της ευρωζώνης, πρώτο βήμα προς μια ευρωπαϊκή τραπεζική ένωση.


Ανταποκρινόμενη στα αιτήματα των ηγετών της Ισπανίας και της Ιταλίας, μια μεταμεσονύκτια σύνοδος κορυφής των 17 χωρών της Ευρωζώνης συμφώνησε ότι τα ταμεία στήριξης της ζώνης του ευρώ θα μπορούν να χρησιμοποιούνται για τη σταθεροποίηση των αγορών ομολόγων χωρίς να εξαναγκάζονται οι χώρες που συμμορφώνονται προς τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ να υιοθετούν επιπλέον μέτρα λιτότητας ή οικονομικές μεταρρυθμίσεις.