Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2014

Οι Κινέζοι το πάνω χέρι στο εξωτερικό εμπόριο

Προς το παρόν το 95% των «αμερικανών» καταναλωτών βρίσκονται εκτός συνόρων. ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ των σπορ η μεγάλη είδηση δεν είναι απαραίτητα ένα νέο ρεκόρ. Το πλήθος συγκινείται εξίσου -αν όχι περισσότερο- από μια ανατροπή στην κορυφή, όταν ο δεύτερος τελειώνει την κούρσα πρώτος και το φαβορί αρκείται στη δεύτερη θέση της κατάταξης. Ακόμα μεγαλύτερη είδηση για το φιλοθέαμον κοινό είναι αυτή που συνδυάζει και ρεκόρ και ανατροπή.
Τα σύνορα της Κίνας στο στόχαστρο της ΔύσηςΤα σύνορα της Κίνας στο στόχαστρο της Δύσης
Στην αρένα της παγκόσμιας οικονομίας, οποιαδήποτε ένδειξη ότι επίκειται αλλαγή στο δίδυμο της κορυφής προκαλεί αντίστοιχη συγκίνηση που μεταφράζεται σε πολυψήφια κέρδη για όσους ποντάρουν σωστά. Το πιο πρόσφατο highlight στη σειρά Κίνα vs ΗΠΑ είναι τα τελευταία επίσημα αποτελέσματα για το εξωτερικό εμπόριο των δύο χωρών, που ανεβάζουν την Κίνα στην πρώτη θέση και αφήνουν τις ΗΠΑ στη δεύτερη. Ηδη από το 2009 η Κίνα είναι η πρώτη εξαγωγική δύναμη του Πλανήτη.

Βοσνία: Παραιτήσεις πρωθυπουργών καντονιών και νέες διαδηλώσεις

Νέες διαδηλώσεις πολιτών που διαμαρτύρονται για την εκτεταμένη διαφθορά, τη φτώχεια και την ανεργία διοργανώνονται και σήμερα στο Σαράγεβο και σε άλλες πόλεις της Βοσνίας- Ερζεγοβίνης. Υπό το βάρος της μαζικής δυσαρέσκειας των πολιτών, μέχρι στιγμής υπέβαλαν παραιτήσεις τέσσερις πρωθυπουργοί καντονιών της Κροατο-Μουσουλμανικής Ομοσπονδίας της Βοσνίας.

Βοσνία: Παραιτήσεις πρωθυπουργών καντονιών και νέες διαδηλώσεις

Ο προεδρεύων της τριμερούς προεδρίας της Βοσνίας- Ερζεγοβίνης, Ζέλικο Κόμσιτς και ο εκπρόσωπος των Μουσουλμάνων στην προεδρία, Μπακίρ Ιζετμπέγκοβιτς επιχείρησαν να εισέλθουν τις πρωινές ώρες στα γραφεία τους, στην έδρα της προεδρίας της χώρας, στο Σαράγεβο, που καταστράφηκε από φωτιά στη διάρκεια των διαδηλώσεων, την περασμένη Παρασκευή, αλλά μετά από συστάσεις της διεύθυνσης συντονισμού των αστυνομικών δυνάμεων εγκατέλειψαν το κτίριο, ενόψει και της νέας διαδήλωσης.

"Όχι" στους μετανάστες είπαν οι Ελβετοί, με κυρώσεις απειλεί η Ε.Ε.

Η Ελβετία πρόκειται να λάβει πολύ σύντομα μέτρα για να μειώσει την εισροή μεταναστών στη χώρα, κάτι που έρχεται σε ευθεία αντίθεση με την ισχύουσα συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση της χώρας μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος που διεξήχθη με πρωτοβουλία ενός ακροδεξιού κόμματος και στο οποίο το «ναι» κέρδισε με οριακή πλειοψηφία.

Το αποτέλεσμα αυτό «αντίκειται στην αρχή της ελεύθερης μετακίνησης προσώπων ανάμεσα στην ΕΕ και στην Ελβετία», σημείωσε σε ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. «Η ΕΕ θα εξετάσει τις συνέπειες της πρωτοβουλίας αυτής στο σύνολο των σχέσεων» των κρατών μελών της με τη Βέρνη, προειδοποίησε ταυτόχρονα. 

Για «σημείο καμπής» έκανε λόγο η υπουργός Δικαιοσύνης της Ελβετίας, Σιμονέτα Σομαρούγκα, που προέβλεψε ότι «η αλλαγή του συστήματος θα έχει μεγάλες συνέπειες για την Ελβετία», μιλώντας στους δημοσιογράφους στη Βέρνη.

Superpower Europe or Disintegration?

European Global Strategy, courtesy of Johan Tegel /flickr
Creative Commons - Attribution-Noncommercial-Share Alike 2.0 Generic Creative Commons - Attribution-Noncommercial-Share Alike 2.0 Generic
Past debates on the emergence of the EU as a superpower have typically focused on the extent of its influence outside its borders. As Bastien Nivet reminds us, however, the EU’s ability to project power and influence abroad will also shape its internal future – by either proving its utility to member states or not.

Κυπριακό: Κίνδυνος, εφικτή είναι μόνο η τουρκική «λύση»

Μιλώντας τελευταία για το εθνικό μας θέμα με υψηλόβαθμο ξένο διπλωμάτη του ανάφερα πως εμείς θα ψηφίσουμε υπέρ μιας λύσης επιβίωσης στον τόπο μας και μόνο εφόσον αυτή:
Του Δρα Άρη Πετάση*
 
α.) είναι πλήρως δημοκρατική, ακριβώς όπως ισχύει σε όλες τις χώρες της ΕΕ (ώστε να είναι και βιώσιμη και δίκαιη)

β.) διασφαλίζει την απρόσκοπτη συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας και

γ.) μας εξασφαλίζει πως η Τουρκία θα φύγει από την Κύπρο και δεν θα ξαναέλθει: όχι στο δικαίωμα στάθμευσης Τούρκικων στρατευμάτων και όχι στις «εγγυήσεις».

Σκόπια: Παπούλιας και Μπαν Κι Μουν αντάλλαξαν απόψεις για το όνομα στο Σότσι

Η διαμάχη για το όνομα μας,  δεν έχει μείνει έξω από τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες. Ο σλαβικής καταγωγής πρόεδρος των Σκοπίων, Γκεόργκι Ίβανοφ, λόγω τεχνικών προβλημάτων με το αεροσκάφος δεν είχε την ευκαιρία να παρευρεθεί ή να έχει μια άτυπη συνάντηση με τον ομόλογό του Έλληνα Κάρολο Παπούλια στο Σότσι, αλλά αντί για τον Ίβανοφ, είχε με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι -μουν.

Iran agrees to more steps to ease worries over nuclear program

By Ashley Fantz, CNN
February 9, 2014 -- Updated 1637 GMT (0037 HKT)
This file picture is from November's deal between world powers and Iran halting parts of its nuclear program.
This file picture is from November's deal between world powers and Iran halting parts of its nuclear program.
 
STORY HIGHLIGHTS
  • IAEA says Iran has agreed to take 7 steps in working with watchdog group
  • Iran will allows "managed" access to uranium mines in Ardakan
  • The steps could be a positive signal ahead of talks later this month