Τρίτη 12 Ιουνίου 2012

ΟΗΕ: Σε εμφύλιο πόλεμο έχει μετατραπεί πλέον η σύρραξη στη Συρία


Η 15μηνης διάρκειας σύρραξη στη Συρία έχει μετατραπεί πλέον σε ολοκληρωτικό εμφύλιο πόλεμο, στον οποίο οι κυβερνητικές δυνάμεις επιχειρούν να ανακαταλάβουν μεγάλα τμήματα αστικών περιοχών που έχουν καταληφθεί από την αντιπολίτευση, τόνισε σήμερα ο αναπληρωτής ΓΓ του ΟΗΕ για τις ειρηνευτικές αποστολές Ερβέ Λαντσού.

«Ναι θεωρώ πως μπορούμε να το πούμε αυτό», είπε σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ο Λαντσού, απαντώντας στην ερώτηση εάν η σύρραξη στη Συρία μπορεί να χαρακτηρίζεται πλέον εμφύλιος πόλεμος.

Europolitique: Η μετανάστευση εξασθενεί την πιθανότητα για ενιαίο καθεστώς θεωρήσεων εισόδου


«Η μετανάστευση εξασθενεί την πιθανότητα για ενιαίο καθεστώς θεωρήσεων εισόδου», αναφέρει στο σημερινό φύλλο του το κοινοτικό δελτίο πληροφόρησης Europolitique, επισημαίνοντας ότι σύμφωνα με μία έκθεση της FRONTEX «η Τουρκία έχει καταστεί το επίκεντρο της παράνομης μετανάστευσης για τις χώρες της ζώνης Σέγκεν».

Παρά ταύτα η Τουρκία επιμένει εδώ και χρόνια να εξαιρεθούν οι πολίτες της από το καθεστώς θεωρήσεων εισόδου στην ΕΕ.

Κροατία, Σλοβενία, Βοσνία και πΓΔΜ μποϊκόταραν την ορκωμοσία Νίκολιτς Απειλή για την είσοδο της Σερβίας στην Ε.Ε. ο νέος βαλκανικός ψυχρός πόλεμος

Τους φόβους ότι η απροσδόκητη προεδρική εκλογή του Τόμισλαβ Νίκολιτς στη Σερβία αποτελεί απειλή για τη μεταπολεμική συμφιλίωση στα Βαλκάνια -βασικό όρο για τη μελλοντική εισδοχή της Σερβίας στην ΕΕ- ήλθαν να επιβεβαιώσουν οι εμπρηστικές δηλώσεις του εθνικιστή προέδρου για τη Σρεμπρένιτσα και το Βούκοβαρ. Οι ηγέτες των χωρών της περιοχής, με εξαίρεση τον πρόεδρο του Μαυροβουνίου, δεν παρέστησαν στην τελετή ανάληψης των καθηκόντων του Τόμισλαβ Νίκολιτς στο Βελιγράδι.

Αν και προσκλήθηκαν οι πρόεδροι της Κροατίας, της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, της Σλοβενίας και της πΓΔΜ -των βαλκανικών κρατών που είχαν συρθεί στην αιματηρή διάλυση της πρώην Γιουγκοσλαβίας τη δεκαετία του 1990- απέφυγαν να παραστούν στην τελετή εξαιτίας των δηλώσεων Νίκολιτς που διατάραξαν τις σχέσεις με τις χώρες της περιοχής.

Η Δανία θέλει επαναφορά των ελέγχων στα σύνορα χωρών της ζώνης Σένγκεν

Την σθεναρή αντίδραση της εκπροσώπου της Κομισιόν Σεσίλια Μάλμστρεμ, αλλά και όλων των επικεφαλής των πολιτικών ομάδων του Ευρωκοινοβουλίου, αντιμετώπισε σήμερα ο υπουργός Δικαιοσύνης της Δανίας και προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Μόρτερν Μόντσκοφ, κατά τη διάρκεια συζήτησης σχετικά με την ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου της ΕΕ, για επαναφορά των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα των χωρών που συμμετέχουν στην Συμφωνία Σένγκεν.


Η επίτροπος Μάλμστρεμ δήλωσε ξεκάθαρα ότι η Κομισιόν είναι αντίθετη προς την σχετική απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, υπενθύμισε ότι η Συμφωνία Σένγκεν αποτελεί ευρωπαϊκό εγχείρημα και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή μία μονομερής απόφαση και αλλαγή του ενώ υπογράμμισε ότι με τις επιχειρούμενες αλλαγές δεν διασφαλίζεται ούτε η ασφάλεια των ευρωπαίων πολιτών, αλλά ούτε και η ελευθερία διακίνησης προσώπων, εμπορευμάτων, επιχειρηματιών μέσα στη ζώνη των χωρών του Σένγκεν.

Η ΚΙΝΑ ΘΑ ΕΚΤΟΞΕΥΣΕΙ ΕΠΑΝΔΡΩΜΕΝΟ ΔΙΑΣΤΗΜΟΠΛΟΙΟ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΙΟΥΝΙΟΥ

Στις 16 Ιουνίου η Κίνα θα εκτοξεύσει το διαστημόπλοιο Shenzhou-9 με τρεις αστροναύτες, ώστε να πραγματοποιήσει την πρώτη επανδρωμένη αποστολή της χώρας στο διάστημα, δήλωσε πηγή κοντά στον έλεγχο της αποστολής την Τρίτη.

Το επανδρωμένο διαστημόπλοιο θα εκτοξευθεί από τη βάση Jiuquan στη βορειοδυτική Κίνα. Το πλήρωμα θα περιλαμβάνει και την πρώτη γυναίκα αστροναύτη της Κίνας.

Ισπανία: Θα της επιβληθεί τρόικα, αλλά μόνο «τραπεζική» Αλμούνια: «Όποιος δίνει χρήματα, ποτέ δεν τα δίνει δωρεάν».

Η Ισπανία θα τελεί υπό την εποπτεία των διεθνών δανειστών της μετά την ανακοίνωση του προγράμματος διάσωσης των ισπανικών τραπεζών, δήλωσαν σήμερα αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Γερμανίας. Οι δηλώσεις τους έρχονται σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς του πρωθυπουργού της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι που επέμεινε ότι το πρόγραμμα δεν συνοδεύεται από όρους αντίστοιχους με αυτούς που συνοδεύουν τα προγράμματα της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας.


Ωστόσο, ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τον ανταγωνισμό Χοακίν Αλμούνια και ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσαν σήμερα ότι, όπως και στις προηγούμενες περιπτώσεις, η τρόικα, δηλαδή το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα εποπτεύουν τη χορήγηση της οικονομικής βοήθειας.

Ν.Συλικιώτης: Στην τελική ευθεία η συνεργασία Κύπρου-Ισραήλ- Ελλάδας για την ενέργεια. Δηλώσεις του Κύπριου υπουργού Εμπορίου και Βιομηχανίας.


Στην τελική ευθεία η συνεργασία Κύπρου-Ισραήλ-Ελλάδος στον τομέα της Ενέργειας, δήλωσε από το Τελ Αβίβ ο Κύπριος υπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας, Νεοκλής Συλικιώτης.

Μιλώντας στο κεντρικό τηλεοπτικό δελτίο ειδήσεων του ΡΙΚ, ο κ. Συλικιώτης είπε ότι στην περίπτωση κατά την οποία καρποφορήσουν οι συζητήσεις με το Ισραήλ, ενδεχομένως να έχουμε στην Κύπρο συντομότερα φυσικό αέριο.


Και αυτό διότι, όπως σημείωσε, το Ισραήλ από το 2013 θα προμηθεύεται φυσικό αέριο από το οικόπεδο Ταμάχ.

Ο Kύπριος υπουργός τόνισε ότι δόθηκαν διαβεβαιώσεις από την πλευρά των Ισραηλινών, ότι σε μερικές εβδομάδες θα είναι έτοιμοι να λάβουν οριστικές αποφάσεις για την εξαγωγή φυσικού αερίου και για την αξιοποίησή του.

Πρόσθεσε ότι θ' αρχισουν, παράλληλα, από κοινού εντατικές διαβουλεύσεις και με την Νοble.
Tέλος, υπογράμμισε ότι διέκρινε τη διάθεση να κλείσει σύντομα το σύμφωνο συνεκμετάλλευσης.