Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου 2015

The Stanford Daily:Αντίστροφη μέτρηση για την Ελλάδα.Δεν θα χρεοκοπήσει για γεωπολιτικούς λόγους

Δεν έχει απομείνει πολύς χρόνος για την Ελλάδα. Η νέα κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ παίζει τη “γάτα με το ποντίκι” με τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς για τη διαγραφή μέρους του χρέους που αγγίζει τα 310 δισεκατομμύρια ευρώ", αναφέρει ο αρθρογράφος της Stanford Daily.
GREECE
"Οι επόμενοι μήνες θα είναι κρίσιμης σημασίας για το μέλλον της ευρωζώνης και κατά συνέπεια για τη δημοσιονομική σταθερότητα της ίδιας της Ευρώπης», σχολιάζει ο Shi επισημαίνοντας ότι, "η προεκλογική υπόσχεση του ΣΥΡΙΖΑ είναι αρκετά έντιμη: 50 λεπτά από 1 δολάριο είναι καλύτερα από το τίποτα", ενώ αναμοχλεύει και τη δήλωση του υπουργού Οικονομικών: «Τον Μάρτιο θα έχουμε προβλήματα ρευστότητας... τότε θα δούμε πόσο σκληρή είναι η Ευρώπη". 

South Stream, Turk Stream και ο Θρίαμβος της Γεωγραφίας

Έχει ενδιαφέρον η πληροφορία, και μάλιστα αρκετά ελεγμένη, ότι το 2014 η Ρωσική εταιρεία Gazprom που είναι από τους βασικούς προμηθευτές φυσικού αερίου της Ευρώπης αύξησε τις εξαγωγές στο επίπεδο ρεκόρ των 161.5 BCM’ s, ποσό στο οποίο συμπεριλαμβάνονται 26.7BCM’ s παραδόσεις στην Τουρκία (με την Τουρκία να καταναλώνει περί τα 45 BCMαερίου τον χρόνο). Να σημειώσουμε ότι σήμερα η Gazprom καλύπτει περίπου το 1/3 της Ευρωπαϊκής κατανάλωσης αερίου που ισοδυναμεί με το 50% των συνολικών εισαγωγών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι ποσότητες αυτές εξάγονται μέσα από έξι βασικούς αγωγούς ( Nord StreamYamal - Europe 2, Soyuz,MinskVilniusDzhubgaLazarevskoye, Trans Balkan και Blue Stream).
Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι παρά τις εχθροπραξίες στην Aνατολική Ουκρανία και σε πείσμα των εκτενών κυρώσεων που έχουν επιβάλλει στην Ρωσία οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι Ρωσικές εξαγωγές αερίου προς την Ευρώπη εξακολουθούν να αυξάνονται, και μάλιστα σε μία περίοδο όπου η κατανάλωση στη γηραιά ήπειρο σημειώνει στασιμότητα. Ο λόγος είναι ότι η παραγωγή φυσικού αερίου στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει πτωτική πορεία τα τελευταία χρόνια, κυρίως λόγω μείωσης των αποθεμάτων στη Βόρεια Θάλασσα, γεγονός που κάνει την Gazprom να ευελπιστεί ότι μέχρι το 2017 οι εξαγωγές της προς τον Ευρωπαϊκό χώρο θα έχουν αυξηθεί κατά 8% σε σύγκριση με τα σημερινά επίπεδα.

Putin visits Egypt in bid to expand influence, arms deals

Russian President Vladimir Putin was slated visit Egypt on Monday as Moscow looks to 

expand its reach in the Arab world’s most populous country at a time when Cairo-Washington 

ties remain frayed.

Russian President Vladimir Putin, right, shakes hands with Egypt's Military chief Field Marshal Abdel-Fattah el-Sissi in the Novo-Ogaryovo residence outside Moscow on Thursday, Feb. 13, 2014. (Photo credit: AP Photo/RIA Novosti, Mikhail Metzel, Presidential Press Service)
Russian President Vladimir Putin, right, shakes hands with Egypt's Military chief 
Field Marshal Abdel-Fattah el-Sissi in the Novo-Ogaryovo residence outside Moscow 
on Thursday, Feb. 13, 2014. (Photo credit: AP Photo/RIA Novosti, Mikhail Metzel, Presidential Press Service)







His two-day trip will be Putin’s first in a decade to Egypt and comes after a 2011 popular 

uprising that ousted ex-strongman Hosni Mubarak, who the Russian leader met in his previous 

visit in 2005.

Πρώτοι και με διαφορά οι Podemos

Σε νέους πονοκεφάλους για το Βερολίνο εξελίσσονται το ισπανικό Podemos και η πορτογαλική εκδοχή του, Juntos Podemos.

O 36χρονος Πάμπλο Ιγκλέσιας του Podemos είναι ο δημοφιλέστερος από τους αρχηγούς των κομμάτων, με 34% θετικών γνωμών. Μεταξύ των βασικών υποσχέσεων του Podemos είναι η 35ωρη εβδομαδιαία εργασία και η
O 36χρονος Πάμπλο Ιγκλέσιας του Podemos είναι ο δημοφιλέστερος από τους αρχηγούς των κομμάτων, με 34% θετικών γνωμών. Μεταξύ των βασικών υποσχέσεων του Podemos είναι η 35ωρη εβδομαδιαία εργασία και η αύξηση του κατώτατου μισθού
Με μόλις έναν χρόνο ζωής και 10 μήνες πριν από τις βουλευτικές εκλογές στην Ισπανία, το κόμμα του Πάμπλο Ιγκλέσιας βρίσκεται στην πρώτη θέση της πρόθεσης ψήφου, βάζοντας τέλος στον δικομματισμό και στην εποχή των αυτοδύναμων κυβερνήσεων.

Το «βασίλειο του τρόμου» στο Ιράκ

 Το «Ξύπνημα», δηλαδή η επιτυχής μεταστροφή σουνιτικών φυλών εναντίον της επίσης σουνιτικής Αλ Κάιντα, στην ιρακινή επαρχία Ανμπάρ προ δεκαετίας, θεωρείται ως ένα από τα σημεία καμπής στον πόλεμο των ΗΠΑ εναντίον της Αλ Κάιντα στο Ιράκ, προπομπός της ήττας της οργάνωσης. Η αναγέννησή της μέσα από τις στάχτες της και η μετάλλαξή της σε κάτι ακόμη πιο αδίστακτο, το Ισλαμικό Κράτος, θέτει εκ νέου το ζήτημα του καίριου ρόλου που μπορεί να διαδραματίσουν οι σουνιτικές φυλές.
Η Μοσούλη, είναι η μεγαλύτερη πόλη που βρίσκεται στα χέρια του ισλαμικού κράτους. Οποιαδήποτε προσπάθεια για την ανακατάληψή της προϋποθέτει τρομακτικές μάχες.








Αυτή τη φορά, όμως, οι ισορροπίες είναι διαφορετικές, καθώς το κύριο βάρος στην καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους έχουν αναλάβει σιιτικές πολιτοφυλακές, συχνά αποτελούμενες από Ιρανούς. Ο διακηρυγμένος στόχος της συνεργασίας των σιιτικών πολιτοφυλακών με τον (ως επί το πλείστον σιιτικό) ιρακινό στρατό και τις σουνιτικές φυλές σε ένα ενιαίο μέτωπο ενάντια στο ισλαμικό κράτος αποδεικνύεται θεωρητική κατασκευή.