Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2014

Ο Μπαν κι Μουν κάλεσε και την Ελλάδα στην ειρηνευτική διάσκεψη για τη Συρία


BanKiMoon01-16september2013
Η Ελλάδα είναι ανάμεσα στις χώρες που προσκάλεσε ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι-μουν, για να συμμετάσχουν στην ειρηνευτική διάσκεψη για τη Συρία, που θα πραγματοποιηθεί στην Ελβετία, την Τετάρτη.
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην έδρα του ΟΗΕ, ο γγ του ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι έχει αποφασίσει να στείλει ορισμένες «πρόσθετες προσκλήσεις» για τη διάσκεψη στο Μοντρέ.

The Banking Crisis Is Moving North!

Co-op Bank

 
Greece, Cyprus and Spain have been at the forefront so far as regards crises of their banking sectors. However, what we have seen there may appear as a tempest in a teapot once the ECB stress tests of 124 European banks are completed in the second half of this year.

Stratfor: Τα Γεωπολιτικά «Στοιχήματα» του 2014


Η Ελλάδα θα παραμείνει από τις πιο ευάλωτες χώρες της Ε.Ε. και το 2014 και ενδέχεται να χρειαστεί και νέα βοήθεια, τονίζει η Stratfor στις ετήσιες προβλέψεις της για το νέο έτος.
Σε διεθνές επίπεδο, η πιο σημαντική εξέλιξη το 2014 θα είναι η επαναπροσέγγιση των ΗΠΑ με το Ιράν. Είναι κάτι που η Stratfor είχε προβλέψει πριν από μία δεκαετία, όταν οι ΗΠΑ έλαβαν την απόφαση να εισβάλουν στο Ιράκ και να ανατρέψουν τον Σαντάμ Χουσεΐν, οδηγώντας τη Βαγδάτη πιο κοντά στην αγκαλιά της Τεχεράνης.

Το πρώτο τουρκικό μαχητικό θα ολοκληρωθεί το 2014

Ιανουάριος 19, 2014.

Η ανάπτυξη του πρώτου τουρκικού μαχητικού αεροσκάφους θα ολοκληρωθεί το 2014, ανέφερε  το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.


Το δημοσίευμα επικαλείται σχετική ανακοίνωση του Κέντρου Ερευνών και Αεροδιαστημικής Τεχνολογίας της Τουρκίας.

In Ukraine, protesters appear to be preparing for battle

On a broad street before a row of burnt-out buses, protesters were busily digging up paving stones Monday morning so they’d be on hand if the battle with police resumes.
Others banged ceaselessly with sticks on pieces of sheet metal or with hammers on street signs. The percussive ring filled the smoky air in front of Dynamo Stadium.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Λιβύη

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε τη Λιβύη το Γενικό Εθνικό Κογκρέσο, το λιβυκό κοινοβούλιο, μετά τις συγκρούσεις που σημειώθηκαν στα νότια και τις εντεινόμενες φήμες ότι στις ταραχές εμπλέκονται υποστηρικτές του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι.
Το πανό αναγράφει "πολιτική ανυπακοή" από τη διαδήλωση που έγινε στη Βεγγάζη το ΝοέμβριοΤο πανό αναγράφει "πολιτική ανυπακοή" από τη διαδήλωση που έγινε στη Βεγγάζη το ΝοέμβριοΤο Κογκρέσο έλαβε την απόφαση αυτή σε έκτακτη συνεδρίασή του με αποκλειστικό αντικείμενο συζήτησης την κατάσταση στη Σέμπχα, στα νότια, όπου εδώ και πολλές ημέρες σημειώνονται συγκρούσεις μεταξύ διαφόρων φυλών, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Άλι Ζεϊντάν.

Ιράν: Διακοπή κατά 20% στον εμπλουτισμό ουρανίου

Διακόπτει κατά 20% τον εμπλουτισμό ουρανίου από σήμερα το Ιράν, εφαρμόζοντας την πυρηνική συμφωνία με τις μεγάλες δυνάμεις, όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής του ιρανικού οργανισμού πυρηνικής ενεργείας Αλί Ακμπάρ Σαλεχί.

Ιράν: Διακοπή κατά 20% στον εμπλουτισμό ουρανίου
«Η εκούσια διακοπή του εμπλουτισμού ουρανίου κατά 20% είναι το βασικό μέτρο που θα λάβουμε σήμερα στις 12:00 τοπική ώρα», τόνισε ο Σαλεχί σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Irna.

Γιατί η Λετονία εντάχθηκε στην ευρωζώνη

Ένα θέμα που συζητήθηκε στη διάρκεια του EU Reform Conference που διοργανώθηκε από το Open Europe, ιδιαίτερα στο πάνελ σχετικά με τα Διδάγματα από την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, είναι το εάν η Λετονία πήρε τη σωστή απόφαση να ενταχθεί στο ευρώ στις αρχές του έτους.



Πολλοί άνθρωποι δικαιολογημένα εξεπλάγησαν από το γεγονός ότι μια χώρα θα ανεχόταν να ενταχθεί στο ευρώ, δεδομένου ότι βρίσκεται (η ευρωζώνη) στο μέσον μιας σοβαρής κρίσης. Παραθέσαμε κάποιες σκέψεις μας σε μια πρόσφατη συνέντευξη με το CNN Marketplace Europe, αλλά θα τις αναπτύξουμε παρακάτω.

Τα πραγματικά συμφέροντα της Γαλλίας στην Αφρική

Για χρόνια, η τάση τής Γαλλίας να παραδίδεται υπήρξε ένα διαρκές αστείο στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ήταν πάντα μια καρικατούρα, αλλά αυτές τις μέρες το αστείο έχει λιγότερο νόημα από ποτέ. Το 2011, η Γαλλία ανέλαβε ηγετικό ρόλο στην εκστρατεία για την εκδίωξη του ηγέτη τής Λιβύης, Μουαμάρ αλ-Καντάφι, από την εξουσία. Πέρυσι, παρενέβη για να υποστηρίξει την κυβέρνηση του Μάλι εναντίον των ισλαμιστών ανταρτών. Και τώρα η Γαλλία έχει αναπτύξει στρατεύματα στο έδαφος της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας, στο πλαίσιο της διεθνούς δύναμης που προσπαθεί να τερματίσει την καταστροφική εθνοτική σύγκρουση. Για τους Αμερικανούς, αυτό μπορεί να φαίνεται σαν μια περίεργη τροπή των γεγονότων. Η Γαλλία ξαφνικά ξανα-ανακάλυψε την ναπολεόντια στρατιωτική της ευρωστία; Μήπως έχει στόχο να ξεπεράσει τις προσφάτως στρατιωτικά διστακτικές Ηνωμένες Πολιτείες ως η κορυφαία παρεμβατική δύναμη της Δύσης;
Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ καταφθάνει στο Μάλι, τον Φεβρουάριο του 2013 (Courtesy Reuters)

Η απάντηση στην κάθε μια από αυτές τις περιπτώσεις είναι ένα σαφές, σταθερό «όχι». Στην πραγματικότητα, μεταπολεμικά η Γαλλία σπάνια είχε σοβαρούς ενδοιασμούς σχετικά με την χρήση βίας στο εξωτερικό. Αλλά, είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι οι παρεμβάσεις τής Γαλλίας έχουν την τάση να συγκεντρώνονται στο -ή κοντά στο- έδαφος της πρώην αποικιακής αυτοκρατορίας της. Από το 1960, η Γαλλία έχει στείλει στρατεύματα στην βόρεια και δυτική Αφρική δεκάδες φορές, υπό γκωλικές και σοσιαλιστικές κυβερνήσεις. Η αποικιακή ιστορία τής Γαλλίας ακόμα χρωματίζει την στρατιωτική στρατηγική της με τρόπους που η γαλλική ρητορική τείνει πλέον να συσκοτίζει. Πράγματι, ο ενθουσιασμός τού σοσιαλιστή προέδρου Φρανσουά Ολάντ υπέρ των παρεμβάσεων εντάσσεται σε μια μακρά και όχι τόσο ένδοξη γαλλική παράδοση.