Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2012

Πλήρης ισχύς


Το «Nord Stream» («Βόρειο Ρεύμα») θα λειτουργεί σε πλήρη δυναμικότητα. Έχει τεθεί σε λειτουργία η δεύτερη διακλάδωση του αγωγού. Οι ειδικοί ονομάζουν ήδη αυτό το σχέδιο ως ένα από τα πιο επιτυχημένα στην Ευρώπη και επισημαίνουν ότι η κατασκευή του θα πρέπει να συνεχιστεί.

Συρία: Ο στρατός κατέλαβε τμήματα της Χομς


Οι συριακές τακτικές δυνάμεις προέλασαν για πρώτη φορά εδώ και μήνες στη συνοικία Χαλιντίγια στην πόλη Χομς της κεντρικής Συρίας, είπαν αντάρτες σε αυτήν.


Οι κυβερνητικές δυνάμεις οι οποίες μάχονται με τους αντάρτες που προσπαθούν να ανατρέψουν την κυβέρνηση του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ εδώ και τέσσερις ημέρες βομβαρδίζουν 12 συνοικίες στην πολιορκημένη πόλη.

ΔΥΣΟΙΩΝΗ ΜΕΛΕΤΗ Απειλή μπλακ-άουτ για όλη την Ευρώπη και τη Βόρειο Αμερική

Σήμα κινδύου για επικείμενο "μπλακ-άουτ" στην Ευρώπη και τη Βόρειο Αμερική μέχρι το 2030 εκπέμπει ο κλάδος της ενέργειας, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μελέτης της Pricewaterhousecoopers (PwC), καθώς έχει να αντιμετωπίσει έναν μεγάλο αριθμό προκλήσεων που αφορούν στην παροχή ηλεκτρικής ενέργειας με οικονομικούς όρους για τους καταναλωτές, στην ενεργειακή αποδοτικότητα και στην εξασφάλιση παροχής ενέργειας.

Απειλή μπλακ-άουτ για όλη την Ευρώπη και τη Βόρειο Αμερική
Επιπλέον, υπάρχει ανησυχία ότι ο αριθμός των καταναλωτών με αδυναμία πρόσβασης σε πηγές ενέργειας λόγω οικονομικής δυσχέρειας θα αυξηθεί μέσα στα επόμενα 20 χρόνια.

Στουρνάρας: Θα προχωρήσουν εκταμιεύσεις δανείων, ύψους 750 εκ. ευρώ με συμφωνία εγγυήσεων με ΕΤΕπ


Περί τα 440 εκατομμύρια ευρώ εκτιμά το υπουργείο Οικονομικών ότι θα μπορέσουν να απορροφήσουν οι Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις, μετά τη συμφωνία εγγυήσεων με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ).


Έγγραφο του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα που διαβιβάστηκε στη Βουλή, ενημερώνει ότι στις 13 Σεπτεμβρίου 2012, το υπουργείο Οικονομικών υπέγραψε πρωτόκολλο συμφωνίας εγγυήσεων με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, με το οποίο απεγκλωβίζονται οι εκταμιεύσεις δανείων και παράλληλα δημιουργούνται νέες χρηματοδοτήσεις, υπό την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου.

Δυναμική παρέμβαση της ΕΚΤ για την επίλυση της κρίσης στην ευρωζώνη - Μειώστε τους μισθούς, για να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα



Νέα δυναμική παρέμβαση πραγματοποιεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναφορικά με την επίλυση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη, καλώντας για δομικές μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, με σκοπό την ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας.
Σε έκθεσή της με τίτλο "Οι αγορές εργασίας στην ευρωζώνη και η κρίση", η ΕΚΤ σημειώνει ότι η αδυναμία καθοδικής αναθεώρηση των μισθών αποτελεί εμπόδιο στην ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας, ιδίως στις χώρες της ευρωζώνης, οι οποίες είχαν συσσωρεύσει εξωτερικές αδυναμίες πριν από την κρίση.

Eastern Europe’s Greedy Presidents


Most East European states are a long way from democratic; but the stability of their regimes depends on respecting certain rules of the game, such as dividing the spoils. It is normally the President who acts as ‘Lord of The Rings’ to keep the various circles of interest in balance – though there are several ways of playing the role. The president may be above the game, or he may control the key forces of balance in the game, like kompromat or ‘judicial resources’. He may be a player himself (less likely herself), which would give him weight; but if he and his supporters win control of too many resources they will not be trusted by the other players. More than twenty years after the fall of the USSR, ‘transition’ may be a forlorn hope, but time can undermine balance: several East European regimes are now showing destabilising signs of incumbents’ greed.

A Power Audit of EU - North Africa relations


North Africa’s ‘Arab Spring’ is a huge opportunity for Europe, but Europe is in danger of fumbling it
In 2011 the democratic wave sweeping the Arab world looked unstoppable. Not so in 2012: Egypt, Libya and Tunisia are all suffering from post-revolutionary hangovers – Algeria and Morocco may be only playing at reform. Security and economic problems abound.
Europe has the real ability to help more open and dynamic societies take root in North Africa, benefitting Europe as well as their neighbours across the Mediterranean. But absorbed by the economic crisis it is not delivering on its promised support.

Την Τρίτη θα ηχήσουν οι σειρήνες του πολέμου


Την Τρίτη θα ηχήσουν οι σειρήνες του πολέμου
Την ώρα που θα καταφθάνει στην Ελλάδα η καγκελάριος της Γερμανίας, θα ηχήσουν οι σειρήνες του πολέμου.
Στο πλαίσιο τηςΤακτικής Άσκησης Άνευ Στρατευμάτων (ΤΑΑΣ) «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ-2012», αύριο Τρίτη 9 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί δοκιμαστική ενεργοποίηση του συνόλου των σειρήνων συναγερμού Πολιτικής Άμυνας, σε όλη την επικράτεια, ως εξής:

Η ιταλική Δικαιοσύνη μπλοκάρει την πρόταση Μόντι να φορολογήσει την Καθολική Εκκλησία


Η κυβέρνηση Μόντι καλείται να προχωρήσει σε αλλαγές του διατάγματος, προκειμένου να μην χαθούν έσοδα από την φορολόγηση των ακινήτων που η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία χρησιμοποιεί για εμπορικές δραστηριότητες
Η κυβέρνηση Μόντι καλείται να προχωρήσει σε αλλαγές του διατάγματος, προκειμένου να μην χαθούν έσοδα από την φορολόγηση των ακινήτων που η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία χρησιμοποιεί για εμπορικές δραστηριότητες

Ρώμη, Ιταλία

Το Συμβούλιο Επικρατείας της Ιταλίας απέρριψε τη Δευτέρα την εφαρμογή διατάγματος της κυβέρνησης Μόντι που αναμενόταν να υποχρεώσει την Καθολική Εκκλησία να καταβάλει φόρο ακινήτων από το 2013.

«H εφαρμογή του μέτρου ξεπερνά τις αρμοδιότητες του υπουργείου Οικονομικών της Ρώμης» εξηγεί το Συμβούλιο Επικρατείας της Ιταλίας.

HΠΑ: Νόμιμη η παρακολούθηση των κινητών τηλεφώνων ακόμη και χωρίς ένταλμα


 ImageΝόμιμη η παρακολούθηση της θέσης των χρηστών κινητών τηλεφώνων ακόμα και αν δεν συνοδεύεται από το αντίστοιχο ένταλμα, σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ.

Ομοσπονδιακοί εισαγγελείς υποστήριξαν στο δικαστήριο πως θα έπρεπε να είναι σε θέση να λαμβάνουν αποθηκευμένα στοιχεία, που αποκαλύπτουν τις κινήσεις των χρηστών smartphones λεπτό-προς-λεπτό για τις τελευταίες 60 ημέρες χωρίς να χρειάζονται ένταλμα από δικαστή.

Η υπόθεση αυτή αποδεικνύει πόσο πολύτιμα είναι τα δεδομένα αυτά για τις Αρχές, ειδικά από τη στιγμή που εκατομμύρια χρήστες έχουν μαζί το κινητό του τους όλη την ώρα.

Την ίδια στιγμή όμως τα αρχεία που κρατούν οι πάροχοι κινητής τηλεφωνίας μπορούν να αποκαλύψουν προσωπικά στοιχεία των κατόχων κινητών, όπως ιατρικές θεραπείες, πολιτικές συνεργασίες, θρησκευτικές πεποιθήσεις, ακόμα και το αν κάποιος απατά την σύζυγο του.

Απαγόρευση κινητοποιήσεων σε κεντρικά σημεία της Αθήνας την Τρίτη ελέω Μέρκελ


Η απαγόρευση δεν περιλαμβάνει το Σύνταγμα, ωστόσο και εκεί τα μέτρα ασφαλείας θα είναι δρακόντεια
Αθήνα
Με ανακοίνωσή της η ΓΑΔΑ ενημερώνει ότι με απόφαση του Γενικού Αστυνομικού Διευθυντή Αττικής απαγορεύεται για λογούς δημόσιας ασφάλειας και μη διατάραξης της κοινωνικοοικονομικής ζωής της πρωτεύουσας, από τις 9 το πρωί ώς τις 10 το βράδυ, κάθε δημόσια υπαίθρια συνάθροιση ή πορεία στην Αθήνα. Απαγόρευση και στην Αττική Οδό, από και προς το αεροδρόμιο Ελ.Βενιζέλος.

Από τις «απαγορευμένες» περιοχές εξαιρούνται η Ομόνοια και το Σύνταγμα. 
Η απαγόρευση αφορά την περιοχή που περικλείεται από:

Βασ. Σοφίας (από τη συμβολή της με την Ακαδημίας) -Ακαδημίας-δεξιά Κανάρη-συνέχεια πατριάρχου Ιωακείμ-αριστερά Μαρασλή-δεξιά Δεινοκράτους-αριστερά Αριστοδήμου-δεξιά Αθηναίων Εφήβων-συνέχεια Κόνιαρη-δεξιά Τσόχα-αριστερά Σούτσου Δ-συνέχεια Πανόρμου- αριστερά Κηφισίας-δεξιά Κατεχάκη-αριστερά Καπετάν Χρονά-δεξιά Βλαχάκη-δεξιά Μεσογείων- αριστερά Μιχαλακοπούλου-αριστερά Διονυσίου Αιγηνίτου-δεξιά Ποταμιανού Ηλία-συνέχεια Ίωνος Δραγούμη-αριστερά Β. Αλεξάνδρου-δεξιά Ευφρονίου-αριστερά Σπ. Μερκούρη-δεξιά Ευτυχίδου-πλατεία Πλαστήρα-δεξιά Αρχιμήδους-δεξιά Μ.Μουσούρου-δεξιά Αρδηττού-αριστερά Β. Όλγας (μέχρι τη συμβολή της με τη Β. Αμαλίας).

Στα τέλη Νοεμβρίου η εκταμίευση των 31,5 δισ ευρώ Προσδοκία για θετικές εκτιμήσεις στο σημερινό Εurogroup


%CE%A3%CF%84%CE%B1+%CF%84%CE%AD%CE%BB%CE%B7+%CE%9D%CE%BF%CE%B5%CE%BC%CE%B2%CF%81%CE%AF%CE%BF%CF%85+%CE%B7+%CE%B5%CE%BA%CF%84%CE%B1%CE%BC%CE%AF%CE%B5%CF%85%CF%83%CE%B7+%CF%84%CF%89%CE%BD+31%2C5+%CE%B4%CE%B9%CF%83+%CE%B5%CF%85%CF%81%CF%8E
Το Νοέμβριο αναμένεται η εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ ευρω του δανείου, σύμφωνα με πληροφορίες του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Συγκεκριμένα, όπως μετέδωσε το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA), επικαλούμενο πηγή από την τρόικα, στόχος είναι πλέον να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις έως τις 15 Οκτωβρίου, ώστε κατά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 18 - 19 Οκτωβρίου να υπάρχει τουλάχιστον «κάτι θετικό».

Η δόση των 31,5 δισ. ευρώ θα εκταμιευθεί στα τέλη του Νοεμβρίου, μετά από νέα συνεδρίαση του Eurogroup, όπως ανέφερε η πηγή στο Γερμανικό Πρακτορείο.

Tακτικό στρατό συγκροτούν οι Κούρδοι της Συρίας


Του Σάββα Καλεντερίδη

Η τελευταία συνάντηση που είχε ο Αμπντουλλάχ Οτζαλάν με τους δικηγόρους του ήταν αυτή της 27ης Ιουλίου του 2011. Έκτοτε, οι τουρκικές αρχές έχουν απαγορεύσει κάθε επαφή των δικηγόρων με τον έγκλειστο στη φυλακή Κούρδο ηγέτη, ενώ έχουν περιοριστεί και οι συναντήσεις του με τους οικείους του, με τους οποίους έχει συναντηθεί δύο ή τρεις φορές τον τελευταίο ενάμιση χρόνο. Ο λόγος του αποκλεισμού του Άπο από τον έξω κόσμο, από το κουρδικό εθνικοαπελευθερωτικό κίνημα και από τους οικείους του, είναι η εκτίμηση των ιθυνόντων ότι μέσω των επαφών αυτών ο Οτζαλάν καθοδηγεί τον αγώνα, διατηρώντας έτσι τον ηγετικό και άρα συνεκτικό του ρόλο στο Κίνημα.

Κατά την τελευταία αυτή συνάντηση με τους δικηγόρους ο Άπο τους έδωσε μια επιστολή, που είχε ως αποδέκτη την ηγεσία του Κόμματος Δημοκρατικής Ενότητας (PYD), που όπως έχουμε αναφέρει και σε παλαιότερα άρθρα μας, εκφράζει το 70% των Κούρδων του Δυτικού Κουρδιστάν, όπως αποκαλείται η ΒΔ Συρία.

Βομβαρδισμός κουρδικών θέσεων στο Ιράκ από τον τουρκικό στρατό


Τουρκικά αεροπλάνα βομβάρδισαν τη νύκτα κουρδικές θέσεις στο Ιράκ, ανακοίνωσαν σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο τουρκικές στρατιωτικές πηγές.


Δώδεκα μαχητικά αεροπλάνα F-16, που απογειώνονται από μια στρατιωτική βάση στο Ντιγιάρμπακιρ, επιτέθηκαν σε τέσσερα στρατόπεδα τα οποία βρίσκονται στο όρη Καντίλ και τη γύρω περιοχή, όπου σύμφωνα με την Άγκυρα έχουν βρει καταφύγιο οι αρχηγοί της κουρδικής εξέγερσης στην Τουρκία.

Αναδιάρθρωση ελληνικού χρέους ζητά μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου του ΔΝΤ


Οι ευρωπαϊκές αρχές θα πρέπει να εξετάσουν την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους εφόσον αυτό αποδειχτεί ότι είναι μη βιώσιμο, δήλωσε ένα από τα μέλη του εκτελεστικού συμβουλίου του ΔΝΤ στην ολλανδική εφημερίδα Het Financieele Dadblad.


«Μια συνεισφορά από τις κυβερνήσεις θα αποτελέσει σίγουρα θέμα συζήτησης», δήλωσε στην εφημερίδα ο Μένο Σνελ, ένα από τα 24 μέλη του εκτελεστικού συμβουλίου του Διεθνούς Ταμείου, ο οποίος εκπροσωπεί την Ολλανδία και ακόμη 12 χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής.

Δίκαιη λύση η διχοτόμηση του Κοσόβου υποστηρίζει ο πρωθυπουργός της Σερβίας


Τη θέση ότι η διχοτόμηση του Κοσόβου είναι η αμεσότερη, η καλύτερη και η πλέον δίκαιη λύση, που είναι αποδεκτή και από τους Σέρβους και από τους Αλβανούς, επειδή συμβαδίζει με τα έννομα συμφέροντά τους, όπως χαρακτηριστικά είπε, διατύπωσε ο πρωθυπουργός της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς διευκρινίζοντας πως πρόκειται για την προσωπική του άποψη και θέση.


Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Ντέλο της Λιουμπλιάνα, ο κ. Ντάτσιτς ανέφερε ότι η σερβική κυβέρνηση υποστηρίζει μία ειρηνική λύση κι ενίσχυση του διαλόγου μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας, ο οποίος θα εστιάζει τόσο σε πολιτικά όσο και σε τεχνικά ζητήματα.

The Newly Emerging Arctic Security Regime

By the end of the Cold War, the Arctic entered into an era of substantial demilitarization and cooperation[1]. Both the US and Russia dissipated their Arctic forces, albeit the US remained the most military capable Arctic power[2]. Following the two superpowers, the other Arctic nations all took immediate steps to utilize the “peace dividend”.[3] Mutual reduction of the deployed forces and the elimination of the Arctic based exercises were at the forefront of their agenda.[4] 


During the 90s the Arctic affairs were monopolised by low politics issues, such as environmental protection and fishery patrols.[5] In fact, joint policies such as the Arctic Military Environmental Cooperation Program (AMEC)[6] among Norway, Russia and the US were launched as a result of the growing international environmental concern over the abandoned Russian nuclear submarines.[7] Cooperation among the Arctic nations was also broadened both by the establishment of the Arctic Environmental Protection Strategy and the Arctic Council.[8]

Corruption Is Seen as a Drain on Italy’s South

Italy’s A3 highway, begun in the 1960s and still not finished, starts outside Naples in the ancient hill town of Salerno and ends, rather unceremoniously, 300 miles farther south as a local street in downtown Reggio Calabria.



Along the way, it frequently narrows to two lanes, with an obstacle course of construction sites that have lingered for decades. Perilous, two-lane bridges span mountain ravines high above the sea, while unlit tunnels leak in the rain — and occasionally drop concrete and other building materials onto passing cars.

ΕΘΝΙΚΗ - EUROBANK Η νέα τράπεζα μπορεί να βγει στις διεθνείς αγορές

Σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις των ΕΤΕ και Eurobank για την περίοδο που έληξε στις 31 Μαρτίου 2012, η νέα Εθνική θα έχει συνολικό ενεργητικό 177,7 δισ. ευρώ, δάνεια προς πελάτες 109,7 δισ. ευρώ και καταθέσεις 87,9 δισ. ευρώ
Η νέα τράπεζα μπορεί να βγει στις διεθνείς αγορές
«Πρόσωπο» στις διεθνείς αγορές χρήματος θα αποκτήσει και πάλι η Ελλάδα, μέσα από τον νέο τραπεζικό κολοσσό που γεννιέται από την ένωση της Εθνικής με τη Eurobank, ο οποίος θα έχει ενεργητικό σχεδόν ίσο με το ΑΕΠ της χώρας (177,7 δισ. ευρώ το ενεργητικό της νέας τράπεζας, στα 204 δισ. ευρώ το ΑΕΠ της Ελλάδας).

Νίκη Τσάβες στις προεδρικές εκλογές


Ο Ούγκο Τσάβες που επανεξελέγη για τέταρτη φορά πρόεδρος της Βενεζουέλας γιόρτασε την «τέλεια νίκη» του.


«Ήταν μια τέλεια μάχη από κάθε άποψη και μια τέλεια νίκη», επισήμανε ο Τσάβες μιλώντας τους υποστηρικτές του από το προεδρικό μέγαρο. «Δώσαμε ένα μάθημα στον κόσμο», τόνισε.
«Δεσμεύομαι κάθε ημέρα να είμαι καλύτερος πρόεδρος απ’ ότι τα προηγούμενα χρόνια», επισήμανε και πρόσθεσε πως η χώρα «θα συνεχίσει την μετάβασή της προς τον δημοκρατικό σοσιαλισμό του 21ου αιώνα».

Ισραήλ: Πολιτικό ρήγμα στην κυβέρνηση


Ο ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου κάλεσε το Σάββατο τον υπουργό Άμυνας, Εχούντ Μπαράκ, για να συζητήσουν... σχετικά με ισχυρισμούς που είδαν το φως της δημοσιότητας, περί υπονόμευσης του πρωθυπουργού κατά τη διάρκεια του πρόσφατου ταξιδιού του στις Ηνωμένες Πολιτείες, αυξάνοντας έτσι τις φήμες για πρόωρες εκλογές.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Νετανιάχου θα ζητήσει διευκρινίσεις από τον Μπαράκ, για τις ενέργειές του και θα καταστήσει σαφές ότι πρέπει να υπάρχει συνολικός συντονισμός μεταξύ τους.