Σάββατο 29 Δεκεμβρίου 2012

10 reasons why India has a sexual violence problem

The case of a 23-year-old medical student who died Saturday after a brutal gang rape on a bus in New Delhi has seemed to snap India to attention about its endemic sexual violence problem. Hundreds of Indians poured into the streets of New Delhi to mourn the young woman, and police announced that the six men arrested in connection with the attack had been charged with murder.

In recent years, New Delhi has earned the title of “rape capital” of India, with more than 560 cases of rape reported in the city, but violence against Indian women is widespread and has deep roots. Here’s a look at some of the reasons behind the issue that’s bringing Indians into the streets:

Διαψεύστηκαν οι Κασσάνδρες για Ελλάδα, ευρώ-RTRS

Tην αλλαγή του κλίματος τόσο για το ευρώ όσο και για την πιθανότητα η Ελλάδα να εγκαταλείψει την ευρωζώνη περιγράφει σε εκτενές άρθρο το Reuters. Τονίζει ότι οι απαισιόδοξες προβλέψεις διάσημων οικονομολόγων διαψεύστηκαν και ότι υποτιμήθηκε η πολιτική θέληση της Ευρώπης.
Όπως αναφέρει το Reuters τον περασμένο Μάιο καθώς η ευρωζώνη βυθιζόταν βαθύτερα στην κρίση ο βραβευμένος με Νόμπελ P. Krugman δημοσίευσε στους Νew York Times ένα από τα πιο απαισιόδοξα άρθρα για το κοινό νόμισμα με τίτλο «Αποκάλυψη αρκετά σύντομα». 

ΟΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΙΣ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ Τα 10 επιστημονικά «χαϊλάιτ» του 2012

Πλούσιο σε επιστημονικές ανακαλύψεις και καινοτομίες σε τεχνολογικό επίπεδο ήταν το 2012 σύμφωνα με την αμερικανική επιθεώρηση Science, ενώ στην κορυφή της λίστας του περιοδικού με τα 10 σημαντικότερα επιτεύγματα της χρονιάς που φεύγει βρίσκεται η ανακάλυψη του μποζονίου του Χιγκς από τους επιταχυντές του CERN.
Τα 10 επιστημονικά «χαϊλάιτ» του 2012
Η παρατήρηση του Χιγκς από τους επιστήμονες του διεθνούς ερευνητικού κέντρου γιορτάστηκε ιδιαίτερα από ολόκληρη την επιστημονική κοινότητα και σύμφωνα με τους ανθρώπους της Αμερικανικής Ενωσης για την Εξέλιξη της Επιστήμης, αποτελεί πραγματικό θρίαμβο σε όλα τα επίπεδα, αφού σηματοδοτεί το πέρασμα σε μια άλλη εποχή για την επιστήμη. Εκτός όμως από το μποζόνιο του Χιγκς, η Φυσική προσέφερε και άλλες σημαντικές ανακαλύψεις φέτος, όπως είναι αυτή μιας ομάδας Κινέζων επιστημόνων που κατάφεραν να παρατηρήσουν την ιδιότητα των νετρίνων να αλλάζουν καταστάσεις σε ταχύτητες κοντά σε αυτήν του φωτός, μια παρατήρηση που ανοίγει τον δρόμο για να εξηγηθεί πώς το Σύμπαν εξελίχθηκε ώστε να περιέχει τόσο μεγάλη ποσότητα ύλης και αντιύλης.

Incognito Σερφάρισμα στο ίντερνετ... Γίνεται;

Ο Τιμ Ντέμπσεϊ ανακάλυψε ότι η γυναίκα του μπορεί να ήταν έγκυος από μία γνώριμη πηγή: από διαδικτυακή διαφήμιση. «Κάθε φορά που άνοιγα το laptop έβλεπα διαφημίσεις για τεστ εγκυμοσύνης», δήλωσε ο 28χρονος manager και συμπλήρωσε: «Ρώτησα τη γυναίκα μου: μήπως υπάρχει κάτι που δεν μου έχεις πει;». Εκείνη απλώς χρησιμοποιούσε το δικό του laptop για να βρει τεστ εγκυμοσύνης.
Τέτοιου τύπου επεισόδια μπορεί να γίνουν πολύ συχνά.Σχεδόν κάθε δραστηριότητα που κάνουμε online παρακολουθείται από έναν συνδυασμό «cookies» και «beacons» και άλλων εργαλείων παρακολούθησης. Είναι απολύτως ενσωματωμένα στη διαδικτυακή ζωή με διάφορες χρήσεις: Από το πόση ώρα περνούν οι χρήστες του Internet σε μία ιστοσελίδα, μέχρι να θυμούνται τους κωδικούς που έχουν περιλάβει στο καλάθι αγορών τους. Έτσι, ο browser ξέρει για την καθημερινή ζωή των ανθρώπων όσο ξέρουν και οι ίδιοι. Όπως ανακάλυψε και ο κ. Ντέμπσεϊ, ορισμένες φορές ίσως μάλιστα να γνωρίζει περισσότερα...

Πάνω από 30 εκατομμύρια τουρίστες επισκέφθηκαν την Τουρκία στο 11μηνο


Περισσότεροι από 30 εκατομμύρια ξένοι τουρίστες επισκέφθηκαν την Τουρκία την περίοδο Ιανουαρίου - Νοεμβρίου, αριθμός αυξημένος κατά 0,5% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Σημειώνεται ότι στην Ελλάδα, στο σύνολο του εφετινού έτους, ο αριθμός των τουριστών εκτιμάται ότι θα ανέλθει στο επίπεδο - ρεκόρ των 16 εκατ. ατόμων και ο στόχος για το 2013 είναι τα 17 εκατ. άτομα.

Δημοσίευμα των Financial Times για τον αντίκτυπο της κρίσης στην ψυχική υγεία των Ελλήνων


Αθήνα

Δημοσίευμα για τον αντίκτυπο της κρίσης στην ψυχική υγεία των Ελλήνων φιλοξενούν οι Financial Times στην έκδοση της Παρασκευής. Σημειώνεται πως σχετική έρευνα είχε διενεργήσει και το πρακτορείο Reuters τον περασμένο Μάιο.\

Οι Financial Times αναφέρονται στην αύξηση του αριθμού των αυτοκτονιών κατά 37% από το 2009 έως το 2011, σημειώνοντας πως το ποσοστό ενδέχεται να είναι ακόμη υψηλότερο, καθώς σε αρκετές περιπτώσεις οι θάνατοι δεν αποδίδονται σε αυτοκτονία (κάτι που αποδίδει σε λόγους που σχετίζονται με την Εκκλησία).

Απόρριψη του «φόρου Ολάντ» από το Γαλλικό Συνταγματικό Δικαστήριο

Απορρίφθηκε ο συντελεστής του 75% από το Συνταγματικό Δικαστήριο. Η κυβέρνηση θα επανασυντάξει την σχετική πρόταση και θα την καταθέσει εκ νέου
Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γαλλίας απέρριψε τον νόμο για φορολογικό συντελεστή 75% στα εισοδήματα πάνω από 1 εκατομμύριο ευρώ που αποτελούσε κεντρικό ζήτημα στον προϋπολογισμό της κυβέρνησης του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ για το 2013 και είχε προκαλέσει την οργή των πολιτών με υψηλό εισόδημα.

Το δικαστήριο απέρριψε επίσης τις νέες μεθόδους για τον υπολογισμό του φόρου περιουσίας.


Το γαλλικό κοινοβούλιο ψήφισε τον περασμένο Οκτώβριο την πρόταση για την επιβολή του φόρου ύψους 75% στα εισοδήματα άνω του 1 εκατομμυρίου ευρώ. Την επιβολή του φόρου είχε προαναγγείλει ο πρόεδρος Ολάντ κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας.

Firms & Rising Inequality


Some of the most prominent theories of rising wage inequality emphasize changes in the supply of highly-educated workers, skill-biased technical change, changing labor market institutions, as well as variation in wages across occupationsindustries, and geography.
David Card has highlighted some problems and puzzles for some of these prominent theories and has been focusing on the role of firms. His 2011 speech to the Society of Labor Economists highlights some of his thinking on these issues, and his recent paper with Pat Kline and Joerg Heining models and quantifies the importance of firms for rising wage inequality.

Why does social science matter?

What is the good of social science knowledge? In the natural sciences the answer is often pretty simple and pragmatic: natural science knowledge allows us to predict and control aspects of the natural environment.  Physics underlays engineering. That's not always true, and it's not the only reason we value research and theory in physics, chemistry, or biology. Some areas of physics and biology offer neither prediction nor control. And surely we also value physics for the abstract understanding it offers for how the world works. But prediction and control are convincing and common reasons that many people would give for valuing natural science.

EE και ΗΠΑ θέλουν να δημιουργήσουν οικονομική Ένωση

ΕΕ και ΗΠΑ διεξάγουν μυστικές συνομιλίες για το σχηματισμό κοινής εμπορικής-οικονομικής ένωσης. Σύμφωνα με στοιχεία των ΗΠΑ, Ουάσιγκτον και Βρυξέλλες ετοιμάζουν μια πρωτοφανή συμφωνία για τη δημιουργία μιας ενιαίας διατλαντικής αγοράς.
сша евросоюз сша европа сша
Σκοπός της πρωτοβουλίας είναι να ενωθεί η Γηραιά Ήπειρος με το Νέο Κόσμο για να διαμορφώσουν αντίβαρο στις γοργά αναπτυσσόμενες αγορές των χωρών της ομάδας BRICS και ειδικότερα σε Ινδία, Κίνα και Ρωσία.

ΠΓΔΜ: Διαδήλωση μπροστά από τα κεντρικά του κυβερνώντος κόμματος του Ν.Γκρούεφσκι

Περίπου 7.000 υποστηρικτές της αντιπολίτευσης διαδήλωσαν το μεσημέρι στα Σκόπια, μπροστά από τα κεντρικά γραφεία του κυβερνώντος κόμματος VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι, μετά τα επεισόδια της Δευτέρας 24 Δεκεμβρίου εντός και εκτός της Βουλής και την αποχώρηση της αντιπολίτευσης από το Κοινοβούλιο.
Ο αρχηγός του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης «Σοσιαλδημοκρατική Ένωση» (SDSM), Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, μιλώντας στους συγκεντρωμένους, ανέφερε ότι οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις θα συνεχιστούν αμέσως μετά την Πρωτοχρονιά, με αποκλεισμούς δρόμων σε όλη τη χώρα.

China’s new leaders discuss fight against corruption, but some are skeptical of action

Just days after China unveiled its new top leaders, one of the seven asked to meet with the nation’s foremost experts on corruption.
Bloomberg/BLOOMBERG VIA GETTY IMAGES - Wang Qishan, China's vice premier, speaks at the 22nd U.S.- China Joint Commission on Commerce and Trade in Chengdu China, on Nov. 21, 2011.
The experts arrived expecting to stick to the stale formula for such meetings, and they anticipated the Communist Party’s usual caution when it comes to talk of anything approaching self-criticism. So they were shocked when Wang Qishan, the top party official charged with tackling corruption, veered off-script.

ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΟΥ ΙΣΟΖΥΓΙΟΥ ΤΡΕΧΟΥΣΩΝ Η Alpha Bank βλέπει «φως στην άκρη του τούνελ»

«Φως στην άκρη του τούνελ» βλέπει η Alpha Bank μέσα από το εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων που δημοσιοποιήθηκε χθες. Ενα από τα στοιχεία που κάνουν αισιόδοξους τους αναλυτές της τράπεζας είναι ότι το ισοζύγιο πληρωμών του 2012 δείχνει ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται στη σωστή πορεία.
Η Alpha Bank βλέπει «φως στην άκρη του τούνελ»
Για εντυπωσιακή βελτίωση του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών γίνεται λόγος. Σύμφωνα με την Alpha Bank το έλλειμμα σημείωσε σε δωδεκάμηνη βάση πτώση κατά 53,3% και στο δεκάμηνο το έλλειμμα μειώθηκε στα 2,57 δισ. ευρώ από τα 15,06 δισ. ευρώ που ήταν το αντίστοιχο διάστημα του 2011.

Χ. Σμιτ: Διαγραφή ελληνικού χρέους μετά τις εκλογές σχεδιάζει η Μέρκελ

Επικριτικός προς τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και λιγότερο αισιόδοξος από ότι άλλοι πολιτικοί για τις προοπτικές της ευρωπαϊκές οικονομίας το 2013 εμφανίζεται σε άρθρο του στην Die Zeit ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Χέλμουτ Σμιτ. Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, ο Γερμανός αξιωματούχος υποστηρίζει ότι η ΕΕ έχει υποχρέωση να δείχνει αλληλεγγύη. 
«Κατώτερες των περιστάσεων» 
Όπως αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο Σμιτ, παρότι πολλοί υποστηρίζουν ότι η Ευρώπη έχει ξεπεράσει τις μεγαλύτερες δυσκολίες της ευρωκρίσης, ο ίδιος θεωρεί ότι η κρίση χρεών δεν έχει ακόμη αντιμετωπιστεί. «Το πρόβλημα της ανεργίας των νέων στην Ελλάδα ή στην Ισπανία», τονίζει, «δεν έχει επιλυθεί», κάτι που ο ίδιος χαρακτηρίζει «αποτυχία των ευρωπαϊκών κοινωνιών εν γένει». Ο πρώην καγκελάριος από τη μια επαινεί τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι για την επιτυχή διαχείριση της κρίσης, από την άλλη όμως υποστηρίζει ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις υπήρξαν, τη χρονιά που πέρασε, κατώτερες των περιστάσεων. «Η μία σύνοδος μετά την άλλη, έμειναν όμως χωρίς λύσεις. Η Μέρκελ προσπαθεί να μεταθέσει τη μεγάλη διαγραφή ελληνικών χρεών μετά τις γερμανικές εκλογές. Ίσως τα καταφέρει αλλά δεν είναι σίγουρο», αναφέρει ο πρώην καγκελάριος.