Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013

Η πρώτη εικόνα του σύμπαντος... μετά το Big Bang



Ο ευρωπαϊκός δορυφόρος Planck-Πλανκ, ο οποίος εκτοξεύθηκε το 2009 για να βρει τα ίχνη του πρώτου φωτός που εκπέμφθηκε μετά το «Big Bang», αποκάλυψε την ακριβέστερη εικόνα που έχει υπάρξει ποτέ για το Σύμπαν κατά την πρώτη νεότητά του, την ηλικία του οποίου ανέβασε ταυτόχρονα κατά 80 εκατομμύρια χρόνια.

PKK calls for guns to be silent, how will Turkey respond?

Kurds hold a giant flag of PKK (Kurdish Workers Party) and flash V-signs during celebrations on March 17, 2013 of Nowruz, the Persian New Year festival, in Kazlicesme, Istanbul.

Kurds hold a giant flag of PKK (Kurdish Workers Party) and flash V-signs during celebrations on March 17, 2013 of Nowruz, the Persian New Year festival, in Kazlicesme, Istanbul.
Andrew Finkel
Editor's note: Andrew Finkel has been a foreign correspondent in Istanbul for more than 20 years, as well as a columnist for Turkish-language newspapers. He is the author of the book "Turkey: What Everyone Needs to Know".

U.S. investigating two possible chemical weapons attacks in Syria


The U.S. government is scrambling to collect information on not one but two deadly events in Syria that opposition forces claim were chemical attacks perpetrated by the regime, two administration officials confirmed to The Cable.

Χρ. Πισσαρίδης: Το "σπάσιμο" της Λαϊκής Τράπεζας δεν θα γίνει αποδεκτό


Την εκτίμηση ότι το σχέδιο διαχωρισμού της Λαϊκής Τράπεζας σε «καλή» και «κακή» δεν θα γίνει αποδεκτό από την Ευρωζώνη εξέφρασε ο νομπελίστας οικονομολόγος Χριστόφορος Πισσαρίδης μιλώντας σε συνέδριο του ECONOMIST.

Bank of America Merrill Lynch: Πόσο θα πληρώσει η Ευρώπη τυχόν έξοδο της Κύπρου από το ευρώ

ml_cyprus2.jpg


Χωρίς συμφωνία διάσωσης, η Κύπρος θα βρεθεί αντιμέτωπη με μία ανεξέλεγκτη χρεοκοπία και έξοδο από το ευρώ, προειδοποιεί η Bank of America Merrill Lynch με σημερινή της έκθεση, και τονίζει ότι οι επιπτώσεις από κάτι τέτοιο θα είναι πολύ σοβαρότερες από αυτές που πιστεύουν πολλοί στην Ευρώπη.

Deutsche Bank: "Θα επέλθει συμβιβασμός και η Κύπρος θα παραμείνει στην Ευρωζώνη" κυ


Την εκτίμηση ότι τελικά θα γίνει συμβιβασμός, η Κύπρος θα παραμείνει στην Ευρωζώνη και οι αναταράξεις στην αγορά θα αποδειχθούν περιορισμένες, προβαίνει σε ανάλυση της η Deutsche Bank.

Israel Apologizes To Turkey Over Flotilla Deaths

Israel Apologizes To Turkey
JERUSALEM -- Israel's leader has announced the restoration of normal diplomatic relations with Turkey after apologizing for the deaths of nine Turkish activists in a 2009 Israeli naval raid on a Gaza-bound international flotilla.

Φοβού τη Μόσχα και τα «δάνειά» της


Το να τρέχουν κάποιοι να δώσουν με τα μούτρα και με τα είκοσί τους νύχια στους Ρώσους, υποσκάπτοντας την Κυβέρνηση της Κύπρου στις προσπάθειές της να βρει τρόπους διάσωσης της χώρας, είναι δίκοπο μαχαίρι

Europe's Cyprus Crisis Has a Familiar Look

Europe's Cyprus Crisis Has a Familiar Look

To most of the world, the banking crisis that broke out in Cyprus in mid-March was as abrupt and unexpected as an outbreak of Ebola. For Cypriots, it wasn’t sudden at all. Many opportunities to steer the country in a better direction came along over the years but were missed or never tried. Now the misbegotten decision by European finance ministers to tax the accounts of ordinary depositors to help pay for a bailout of the country’s biggest banks has become a source of continentwide embarrassment.

Εconomist: Πάντοτε ήταν δύσκολη η διάσωση της Κύπρου, όχι όμως κι έτσι

Με ένα εντυπωσιακό εξώφυλλο, την Κύπρο να μισοβυθισμένη και τους καρχαρίες να παραμονεύουν, κυκλοφορεί η νέα έκδοση του περιοδικού Economist, σχολιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις στο νησί.
Εconomist: Πάντοτε ήταν δύσκολη η διάσωση της Κύπρου, όχι όμως κι έτσι
«Πάνω που νόμιζες ότι ήταν ασφαλής…» είναι ο τίτλος του κύριου άρθρου του Economist, το οποίο αναφέρεται στην Κύπρο. «Ακόμη και με τα στάνταρτ της ευρωπαϊκής χάραξης πολιτικής, η περασμένη εβδομάδα ήταν καταστροφική», ξεκινά το άρθρο παραθέτοντας εν συντομία τα όσα διαδραματίστηκαν τις τελευταίες μεταξύ Λευκωσίας – Βρυξελλών. «Ποιος διέταξε ποιον να κάνει τι ακριβώς δεν είναι ξεκάθαρο[...]. Ακολούθησε χάος, ακόμη και ανάμεσα σε πολλούς Ρώσους (αναξιόπιστους ή μη) που έχουν σταθμεύσει τα χρήματά τους στο νησί. Μετά η σκηνή μετατοπίστηκε στη Μόσχα, όπου οι Κύπριοι προσπαθούσαν να πείσουν Βλαντιμίρ Πούτιν και τους φίλου του να συμβάλει με κάποια χρήματα σε αντάλλαγμα, ίσως, μελλοντικά έσοδα από το φυσικό αέριο».

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μιλάει στα «ΝΕΑ» και επιμένει

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μιλάει στα «ΝΕΑ» και επιμένει

Προτού καλά καλά τελειώσει η συνέντευξη με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο γραφείο του στο υπουργείο Οικονομικών στο Βερολίνο, έγινε ένα τηλεφώνημα του αμερικανού ομολόγου του. Ο Σόιμπλε έπρεπε να καθησυχάσει τις ανησυχίες και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Εκείνο που δεν αντέχει πάντως ο γερμανός υπουργός Οικονομικών τις τελευταίες ημέρες είναι η κουβέντα για την εγγύηση των καταθέσεων. Μάλλον επειδή και ο ίδιος ­– ενώ είχε διαφορετική πρόταση – φορτώνεται την ευθύνη για το ότι έσπασε ένα ταμπού και προκλήθηκε τεράστια αναστάτωση με την απόφαση του Eurogroup για την Κύπρο και την αναγκαστική εισφορά επί των καταθέσεων. Το δίλημμα για την Κύπρο ήταν μεταξύ χολέρας και πανούκλας. Στο Eurogroup ο γερμανός υπουργός Οικονομικών μειοψήφησε, πέρασε η πρόταση για την αναγκαστική εισφορά σε όλους. Στη συνέντευξή του στα «ΝΕΑ» ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είναι απολύτως πεπεισμένος ότι δεν μπορεί να υπάρξει λύση για την Κύπρο χωρίς να πληρώσουν οι μεγαλοκαταθέτες.

UN rights body extends probe of suspected massacres and other abuses in Syria for another year

The U.N.’s top human rights body has extended its probe of suspected abuses in Syria for another year.
UN rights body extends probe of suspected massacres and other abuses in Syria for another year
By a vote of 41-1, the 47-nation U.N. Human Rights Council reauthorized the probe by a panel of four independent experts until March 2014, a half-year longer than originally was proposed.

Next Steps in Reducing Nuclear Risks: The Pace of Nonproliferation Work Today Doesn't Match the Urgency of the Threat

Every American president since the end of World War II has sought to come to grips with the unique security risks and challenges associated with nuclear weapons. The specter of a nuclear war, accident, proliferation or terrorism has led to serious and sustained efforts to control, reduce and eliminate nuclear risks. Over the decades, progress has been made in reducing nuclear weapons, and bringing about international agreements on nonproliferation.
Recently, the four of us have supported two major policy initiatives: the 2010 New Start Treaty with Russia, which verifiably reduced bilateral nuclear stockpiles; and the Nuclear Security Summits of 2010 and 2012, which have energized global efforts to secure nuclear weapons and materials. Both initiatives are significant and hopeful steps that add to a solid foundation of bipartisan accomplishment over many decades. Most notably, the number of nuclear weapons in the world today is less than one-third of the total in 1986 at the time of the Reagan-Gorbachev Reykjavik summit.

Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη Ομπάμα στο Ισραήλ

Κατά την τελευταία ημέρα της επίσκεψής του στο Ισραήλ, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα κατέθεσε στεφάνι στον τάφο του «πατέρα» του Σιωνισμού Θίοντορ Χερτζλ, ο οποίος πέθανε περισσότερες από τέσσερις δεκαετίες πριν από την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ, το 1948. Στη συνέχεια, επισκέφθηκε τον τάφο του δολοφονηθέντος ισραηλινού πρωθυπουργού Γιτζάκ Ράμπιν, ο οποίος έχει μείνει στην ιστορία ως σύμβολο της ειρηνευτικής διαδικασίας.
Σε μία ακόμη συμβολική κίνηση, ο πρόεδρος των ΗΠΑ επισκέφθηκε το μνημείο για τα θύματα του Ολοκαυτώματος Γιαντ Βασέμ, ενώ το μεσημέρι αναμένεται να μεταβεί στη γειτονική Ιορδανία όπου θα έχει συνομιλίες με τον βασιλιά Αμπντάλα, σύμμαχο-κλειδί των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, σχετικά με μία σειρά θεμάτων στην περιοχή, περιλαμβανομένης της κρίσης στη Συρία.

Κύπρος: Η Τουρκία Απειλεί να Μπλοκάρει Κάθε Λύση που θα Εμπλέκει το Φυσικό Αέριο

Η Τουρκία θα αμφισβητήσει οποιαδήποτε κίνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας να επιταχύνει τις έρευνες για κοιτάσματα φυσικού αερίου στα χωρικά της ύδατα για να προσελκύσει επενδύσεις και να σώσει την οικονομία της, όπως διεμήνυσαν Τούρκοι αξιωματούχοι την Πέμπτη μέσω του πρακτορείου Reuters.

Τούρκος κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε ανωνύμως στο Reuters ότι «ο πόρος αυτός ανήκει και στις δύο κοινότητες κι η μελλοντική εκμετάλλευσή του δεν μπορεί να αφεθεί στη βούληση μόνον της 'νότιας Κύπρου'. Μπορεί να αναλάβουμε δράση εναντίον τέτοιων πρωτοβουλιών εάν είναι αναγκαίο».

Ασαντ: Υποσχέθηκε ότι η Συρία θα «καθαρίσει»

Η Συρία θα «εκκαθαριστεί», λέει ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ μετά την επίθεση αυτοκτονίας με στόχο τέμενος στην Δαμασκό, στην οποία έχασαν τη ζωή τους, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό, 49 άνθρωποι, ανάμεσά τους και επιφανής σουνίτης ιερωμένος που υποστήριζε το καθεστώς.Ασαντ: Υποσχέθηκε ότι η Συρία θα «καθαρίσει»
«Εκφράζω τα συλλυπητήριά μου στον συριακό λαό για το μαρτύριο του σεΐχη Μοχάμαντ Σαΐντ αλ-Μπούτι, της μεγάλης αυτής προσωπικότητας της Συρίας και του ισλαμικού κόσμου» τόνισε ο Ασαντ.

Οι Ρώσοι έβαλαν στο παιχνίδι την Τουρκία

Μπορεί κατά πολλούς η διαπραγμάτευση της Κύπρου με την τρόικα να βρίσκεται ακόμη σε πλήρη εξέλιξη, όμως κατ’ ουσίαν η μαρτυρική μεγαλόνησος μετρά ήδη τις πληγές της. Οι συνέπειες του «μεγάλου ΟΧΙ» που προκάλεσε αισθήματα «εθνεγερσίας» και στη χώρα μας είναι δραματικές και δεν περιορίζονται μόνο στις σκηνές πανικού που μεταδίδουν τα κυπριακά τηλεοπτικά δίκτυα. Η σοβαρότερη απώλεια μοιάζει να είναι στο διπλωματικό πεδίο, με τους Ρώσους όχι μόνο να μην βοηθούν τελικά τους ομόδοξους Κυπρίους (υπάρχει και σχετική δήλωση του Μ. Σαρρή) αλλά να ανοίγουν την κερκόπορτα στην Τουρκία για διεκδικήσεις στο θέμα των υδρογονανθράκων.Φωτογραφία για Οι Ρώσοι έβαλαν στο παιχνίδι την Τουρκία
Οι λανθασμένοι χειρισμοί από πλευράς της Κυπριακής Ηγεσίας, δεν ξεκίνησαν με το προχθεσινό όχι του κοινοβουλίου. Η πτώση της Κύπρου διαφαίνονταν εδώ και μήνες αλλά η Κυβέρνηση Χριστόφια, έκρυβε το κεφάλι στην άμμο. Στις λίγες εβδομάδες της προεδρίας του ο Αναστασιάδης είτε δεν κατανόησε το μέγεθος του προβλήματος είτε θεώρησε ότι η πίεση του ευρωπαϊκού παράγοντα είναι μια μπλόφα σ’ ένα παιχνίδι διαπραγμάτευσης. Το αποτέλεσμα είναι ορατό. Η Κύπρος, απώλεσε το συγκριτικό πλεονέκτημα της ισχυρής οικονομίας και κυρίως δεν έχει πλέον χρόνο για διαπραγμάτευση και ελιγμούς. Σοβαρές συμφωνίες υπο το κράτος πανικού, φυσικά και δεν ολοκληρώνονται με επιτυχία.

Χωρίς συμφωνία έφυγε από τη Μόσχα ο Σαρρής

Χωρίς να υπάρξει ανακοίνωση για συμφωνία αναχώρησε σήμερα από τη Μόσχα ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου, Μιχάλης Σαρρής, όπως έγινε γνωστό από διπλωματική πηγή στη ρωσική πρωτεύουσα, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Χωρίς συμφωνία έφυγε από τη Μόσχα ο Σαρρής
Ο Μιχάλης Σαρρής έφθασε την Τρίτη στη Μόσχα όπου είχε συνομιλίες σχετικά με την επιμήκυνση του ρωσικού δανείου ύψους 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ προς την Κύπρο και ενδεχόμενες ρωσικές επενδύσεις στον τραπεζικό και τον ενεργειακό τομέα.

Γεωπολιτική αναβάθμιση των BRICS θέλει ο Πούτιν

Η Ρωσία επιθυμεί η αποκαλούμενη ομάδα BRICS, η οποία αποτελείται από τις μεγάλες αναδυόμενες οικονομίες, να διευρύνει το ρόλο της και να πάρει περισσότερες γεωπολιτικές πρωτοβουλίες, αναφέρει ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν σε μια συνέντευξή του που δημοσιεύεται την Παρασκευή.


Ο Πούτιν, ο οποίος επικρίνει συχνά την Ευρώπη και τις ΗΠΑ για τις δραστηριότητες τους, μίλησε πριν από τη σύνοδο κορυφής της ομάδας BRICS, την επόμενη εβδομάδα, η οποία περιλαμβάνει εκτός της Ρωσίας, την Βραζιλία, την Ινδία την Κίνα και τη Νότια Αφρική.