Σάββατο 26 Μαΐου 2012

Ο Μάριο Μόντι δηλώνει ότι σύντομα η Ευρώπη μπορεί να αποκτήσει ευρωομόλογα Bloomberg




Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Μόντι υποστηρίζει ότι η καγκελάριος Μέρκελ αφήνει περιθώρια για συμβιβασμό αναφορικά με τη συμμετοχή στο χρέος των κρατών, αφού η Ιταλία δηλώνει πρόθυμη να βοηθήσει τη Γερμανία να επαναπροσδιορίσει την έννοια του «συλλογικού αγαθού» της Ευρώπης.

Μετά τα γεγονότα της άτυπης συνόδου κορυφής, η αντιπολίτευση στη Γερμανία συμφώνησε να συζητήσει ξεχωριστή πρόταση της κυβέρνησης για ένα σύστημα αμοιβαίων υποχρεώσεων σχετικά με τα κρατικά χρέη.

Οι οικονομικοί σύμβουλοι της Μέρκελ, πρότειναν τη δημιουργία ενός αποθεματικού ταμείου ανακούφισης για την Ευρώπη που θα βοηθά τα κράτη να επιστρέψουν σε επίπεδα χρέους κοντά στο 60 τοις εκατό του ΑΕΠ τους αν προχωρήσουν σε συνταγματικές δεσμεύσεις σχετικά με οικονομικές μεταρρυθμίσεις. Τόσο η αντιπολίτευση όσο και η κυβέρνηση αποφάσισαν να συζητήσουν τις νέες προτάσεις στις 13 Ιουνίου.


Προχθές, ο Μόντι σε τηλεοπτική συνέντευξη σε ιταλικό κανάλι δήλωσε με σιγουριά «H Eυρώπη μπορεί να έχει ευρωομόλογα σύντομα». Σχετικά με την Ελλάδα είπε πως αν και μπορεί να συμβεί οτιδήποτε το πιθανότερο είναι η Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωζώνη καθώς η Γερμανία έχει οικονομικό όφελος από την παραμονή όλων των κρατών στο κοινό νόμισμα.

Βέβαια οι δηλώσεις του Μόντι έρχονται σε αντίθεση με αυτές του πρωθυπουργού του Βερολίνου Ζαν Κλόντ Γιούνκερ που είπε ότι τα ευρωομόλογα δεν έτυχαν διευρυμένης αποδοχής. Περίπου 15 ώρες μετά από αυτές τις δηλώσεις τόσο η Μέρκελ όσο και η αντιπολίτευση συμφωνούσαν ότι δε δέχονται να γίνουν περισσότερες συζητήσεις για το σύστημα των ευρωομολόγων ενώ υπέδειξαν την πρόταση του ταμείου ανακούφισης ως τη μόνη ρεαλιστική.

Σύμφωνα με το προσχέδιο, το ταμείο βασισμένο στα αποθέματα χρυσού των κρατών-μελών θα είναι αξίας 2,3 τρις ευρω. Οι συμμετέχουσες χώρες θα μπορούν να μεταφέρουν το χρέος που ξεπερνά το 60 τοις εκατό του ΑΕΠ τους στο ταμείο για το οποίο τα κράτη θα είναι κοινώς υπεύθυνα. Ο χρόνος ζωής του προβλέπεται στα 25 χρόνια ενώ τα κράτη θα υποχρεούνται να εισάγουν στα συντάγματα τους ρυθμίσεις για ανώτερα όρια χρέους και οικονομικές μεταρρυθμίσεις.

Το 79 τοις εκατό της γερμανικής κοινής γνώμης τάσσεται ενάντια στην ιδέα του ευρωομολόγου.


Μετάφραση-Περίληψη Ελπινίκη Καρακώστα   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου