Τρίτη 29 Μαΐου 2012

Ούτε έξοδο από το ευρώ ούτε τυφλή εφαρμογή του μνημονίου προβλέπει για την Ελλάδα η Goldman Sachs. The guardian




Σε σημείωμα που έστειλε η Goldman Sachs στους πελάτες της παραθέτει τρία πιθανά σενάρια σχετικά με την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ.

Παραμονή στο ευρώ και επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου: Στο πιο πιθανό σενάριο η νέα κυβέρνηση ούτε θα αποφασίσει να φύγει από το ευρώ ούτε θα συμφωνήσει να εφαρμόσει το μνημόνιο άνευ όρων. Αυτό θα οδηγήσει στη διακοπή της χρηματοδότησης από την Τρόικα μα δε θα σημάνει την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Οι ελληνικές τράπεζες θα εξακολουθούν να χρηματοδοτούνται από το ευρωπαϊκό σύστημα ενώ την ίδια στιγμή θα σημειωθεί πρόοδος (αργή) προς σύγκλιση πολιτικών (χρηματοπιστωτικές αγορές, κανονιστικό πλαίσιο των τραπεζών και εκ των υστέρων διαμοίραση του ρίσκου). Στόχος θα είναι η ενδυνάμωση της προστατευτικής ασπίδας που θα επιτρέψει στο ευρώ να επιβιώσει από μια μελλοντική έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Θα σημειωθεί συγκρατημένη αισιοδοξία στις αγορές.  

Γρήγορη έξοδος της Ελλάδας. Η Ελλάδα αποφασίζει να εγκαταλείψει το ευρώ: Η Ελλάδα αποφασίζει μονομερώς να εκδώσει το δικό της νόμισμα. Η ΕΚΤ θα σταματήσει τη ροή ευρώ στη χώρα. Η Ελλάδα θα αποκοπεί από τις αγορές κεφαλαίων. Στην περίπτωση που η ευρωπαϊκή πολιτική ηγεσία αντιδράσει άμεσα είναι πιθανό να μειωθεί το συνολικό προϊόν της ευρωζώνης μονάχα κατά δυο ποσοστιαίες μονάδες. Υποθέτουμε ότι οι ευρωπαϊκές αρχές θα κινηθούν ουσιαστικά και αποτελεσματικά. Ωστόσο, η ανασφάλεια θα οδηγήσει τις αγορές σε σημαντικές απώλειες.

Αποκλεισμός της Ελλάδας. Αργή έξοδος:  Δεν υπάρχει επίσημος θεσμικός μηχανισμός να εξαναγκάσει την Ελλάδα να εγκαταλείψει το ευρώ. Εντούτοις, η άρνηση στις ελληνικές τράπεζες να έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες της ΕΚΤ θα οδηγήσει την Ελλάδα να εγκαταλείψει de facto το ευρώ. Το θεωρούμε λιγότερο πιθανό από το σενάριο νούμερο ένα αλλά περισσότερο πιθανό από το νούμερο δύο σενάριο. Αυτό γιατί το πρώτο σενάριο είναι φιλικότερο προς τις αγορές ενώ το νούμερο τρία είναι περισσότερο διαχειρίσιμο από το νούμερο δύο.


Μετάφραση Ελπινίκη Καρακώστα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου