Παρασκευή 29 Ιουνίου 2012

Δεν υπήρξε γενοκτονία στη Σερβική Δημοκρατία, υποστηρίζει ο Μίλοραντ Ντόντικ. Οργή Μουσουλμάνων για την απόφαση ICTY για Κάρατζιτς



Η απαλλαγή του Ράντοβαν Κάρατζιτς από μία εκ των δύο κατηγοριών για γενοκτονία που περιλαμβάνονται στον μακρύ κατηγορητήριο εναντίον του αποδεικνύει ότι «δεν υπήρξε γενοκτονία στη Σερβική Δημοκρατία» δήλωσε ο Μίλοραντ Ντόντικ.

Ο πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας (σ.σ. μαζί με την Κροατομουσουλμανική Ομοσπονδία απαρτίζουν τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη) τόνισε ότι αυτό αποδεικνύει πως προηγουμένως προσπάθησαν να δημιουργήσουν «ένα πολιτικό κομφούζιο», σύμφωνα με όσα μεταδίδει ο ραδιοτηλεοπτικός σταθμός Β92 του Βελιγραδίου.


«Τέτοιου είδους δικαστικές αποφάσεις επιβεβαιώνουν συνεχώς τους ισχυρισμούς μας ότι δεν υπήρξε γενοκτονία εδώ» υπογράμμισε ο κ. Ντόντικ.

Χθες, το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία αποφάσισε να απαλλάξει τον Ράντοβαν Κάρατζιτς από μία εκ των δύο κατηγοριών για γενοκτονία που αντιμετωπίζει. Ωστόσο, δεν έκανε δεκτό το αίτημά του για απαλλαγή και από τις άλλες 10 κατηγορίες που αντιμετωπίζει, μεταξύ των οποίων κι αυτή για τη γενοκτονία στη Σρεμπρένιτσα, το 1995.

Στον αντίποδα, σοκαρισμένοι από την απόφαση αυτή του ICTY δήλωσαν συγγενείς Μουσουλμάνων θυμάτων του Εμφυλίου στη Βοσνία- Ερζεγοβίνη, καθώς, όπως λένε, η απόφαση αυτή αλλάζει τα γεγονότα του πολέμου στη χώρα.

Μάλιστα, οι διάφοροι σύλλογοι κι ενώσεις θυμάτων και συγγενών τους τονίζουν ότι μ' αυτή την απόφαση η διεθνής κοινότητα έγινε συνεργός στα εγκλήματα αυτά.

Ο Ράντοβαν Κάρατζιτς, πρώην πρόεδρος των Σέρβων της Βοσνίας, συνελήφθη το 2008, 13 χρόνια μετά την έκδοση του εναντίον του κατηγορητηρίου από τη Χάγη. Η δίκη του ξεκίνησε το 2009 και θα συνεχιστεί με την εξέταση των υπόλοιπων κατηγοριών εναντίον του.

Ο Κάρατζιτς, ο οποίος αντιμετωπίζει έως και ισόβια, σε περίπτωση καταδίκης του, θα ξεκινήσει την υπεράσπισή του στις 16 Οκτωβρίου.

Στις φυλακές της Χάγης κρατείται και ο στενός συνεργάτης του Κάρατζιτς την περίοδο του Εμφυλίου στη Βοσνία- Ερζεγοβίνη, στρατηγός Ράτκο Μλάντιτς, πρώην επικεφαλής των σερβοβοσνιακών δυνάμεων.

Ο πρώτος μάρτυρας στην εναντίον του δίκη αναμένεται να αρχίσει να καταθέτει στις αρχές του επόμενου μήνα.

Στο μεταξύ, στο Σαράγεβο, το Δικαστήριο Εγκλημάτων Πολέμου της Βοσνίας καταδίκασε σε κάθειρξη 23 ετών τρεις Σερβοβόσνιους πρώην αξιωματικούς, για το ρόλο τους στη δολοφονία περίπου 200 Μουσουλμάνων και Κροατών, κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Οι τρεις κρίθηκαν ένοχοι για διάπραξη εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας, για τη συμμετοχή τους στις δολοφονίες Κροατών και Μουσουλμάνων της Βοσνίας στο όρος Βλάσιτς, στην κεντρική Βοσνία, τον Αύγουστο του 1992.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου