Κυριακή 15 Ιουλίου 2012

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα επιτηρήσει το δημοψήφισμα για την αποπομπή ή όχι του προέδρου Τράιαν Μπασέσκου που θα διεξαχθεί στις 29 Ιουλίου



Οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξέφρασαν στη διάρκεια συνομιλιών με το Ρουμάνο πρωθυπουργό, Βίκτορ Πόντα στις Βρυξέλλες τη βαθιά ανησυχία τους για την κατάσταση στη Ρουμανία όσον αφορά το κράτος δικαίου και την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρομπέι μετέφερε στο Ρουμάνο πρωθυπουργό την ανησυχία του για την παραβίαση των δημοκρατικών αρχών στη Ρουμανία και για τις πολιτικές εξελίξεις που αφορούν το κράτος δικαίου και την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης.


Μετά τη συνάντηση, όπως είθισται, δεν έγιναν δηλώσεις στους εκπροσώπους του Τύπου.

Ο κ. Πόντα κλήθηκε χθες στις Βρυξέλλες για να εξηγήσει την πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησής του να μειώσει δραστικά τις αρμοδιότητες του Συνταγματικού Δικαστηρίου, το οποίο δεν έχει δικαίωμα να αποτιμά τις αποφάσεις της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας.

Εκτός αυτού, οι Βρυξέλλες τις τελευταίες μέρες άσκησαν δριμεία κριτική για την έναρξη διαδικασίας αποπομπής της Ρουμανίας, Τράιαν Μπασέσκου, που είναι πολιτικός αντίπαλος του Βίκτορ Πόντα.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κάλεσε τον κ. Πόντα "να συμμετάσχει σε εποικοδομητικό διάλογο με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να επιλυθούν πιθανά προβληματικά ζητήματα".

Ο Ρουμάνος πρωθυπουργός συναντήθηκε και με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο οποίος εξέφρασε επίσης «σοβαρή ανησυχία» και τόνισε ότι η ρουμανική κυβέρνηση πρέπει να σέβεται την αναξαρτησία της δικαιοσύνης, να επαναφέρει τις αρμοδιότητες στο Συνταγματικό Δικαστήριο και να διασφαλίσει την εφαρμογή των αποφάσεών του. Επίσης ζήτησε από τη ρουμανική κυβέρνηση να ορίσει Συνήγορο του Πολίτη που θα έχει την ευρεία στήριξη των κοινοβουλευτικών κομμάτων και να διασφαλίσει νέα και διαφανή διαδικασία για τον ορισμό γενικού εισαγγελέα και διευθυντή της υπηρεσίας καταπολέμησης της διαφθοράς.

Σε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του κ. Μπαρόζο αναφέρεται ότι ο κ. Πόντα δεσμεύθηκε ότι η ρουμανική κυβέρνηση αμέσως θα λάβει μέτρα που εντάσσονται στις αρμοδιότητές της και ανήγγειλε ότι οι δεσμεύσεις θα λάβουν και γραπτή μορφή.

Σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα του ρουμανικού Τύπου, ο κ. Πόντα δήλωσε ότι σήμερα ή τη Δευτέρα θα παραδώσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τις απαντήσεις στα ερωτήματα που εγέρθηκαν.

«Ήταν μία πολύ χρήσιμη και θετική συνάντηση. Κατανοώ ότι οι ανησυχίες της Επιτροπής είναι δικαιολογημένες. Ταυτόχρονα έλαβα κατάλογο με ερωτήματα, στα οποία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένει πολύ σαφείς απαντήσεις από τη ρουμανική κυβέρνηση και δεσμεύθηκα να απαντήσω αύριο ή τη Δευτέρα, ώστε να διασφαλίσω ότι η πολιτική διαμάχη της περασμένης εβδομάδας δεν επιδρά ή δεν θα επιδράσει στο κράτος δικαίου, στη συνταγματική τάξη και στη σταθερότητα των ρουμανικών θεσμών», είπε ο κ. Πόντα.

Η εφημερίδα «Evenimentul Zilei» αναφέρει ότι οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θέλουν να βεβαιωθούν ότι η ρουμανική κυβέρνηση δεν θα παραβιάσει τις αρχές του κράτους δικαίου στο δημοψήφισμα της 29ης Ιουλίου για την αποπομπή του Τράιαν Μπασέσκου.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα επιτηρήσει το δημοψήφισμα ώστε να εξαλείψει τις υποψίες με αντικειμενική αποτίμηση.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η αναγγελία έγινε την Πέμπτη στις Βρυξέλλες από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, πρώην πρωθυπουργού της Βουλγαρίας, Σεργκέι Στανίσεφ μετά από συνάντησή του με τον κ. Πόντα.

Ωστόσο ο Τράιαν Μπασέσκου εξέφρασε την άποψη ότι η επιτήρηση δεν είναι αναγκαία, επειδή «η Ρουμανία είναι σταθερή χώρα όσο λειτουργούν οι θεσμοί που εμπλέκονται στο δημοψήφισμα», σημειώνεται στο δημοσίευμα.

Στη Ρουμανία είναι σε εξέλιξη σφοδρή σύγκρουση ανάμεσα στην κεντροαριστερή κυβέρνηση του Βίκτορ Πόντα και του κεντροδεξιού προέδρου Τράιαν Μπασέσκου.

Ο κ. Πόντα αμφισβήτησε το δικαίωμα του κ. Μπασέσκου να εκπροσωπεί τη χώρα στις Συνόδους της ΕΕ και στη συνέχεια αγνόησε την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου που αποφάνθηκε ότι ο πρόεδρος της χώρας έχει το δικαίωμα αυτό.

Ο κ. Πόντα είπε ότι τα μέλη του Συνταγματικού Δικαστηρίου είναι "άνθρωποι του προέδρου" και υποστήριξε ότι οι περισσότερες χώρες – μέλη της ΕΕ στις Συνόδους Κορυφής εκπροσωπούνται από τους πρωθυπουργούς, αλλά η Ρουμανία έχει ημιπροεδρικό σύστημα, στο οποίο η επιρροή του προέδρου της Δημοκρατίας είναι μεγάλη και μέχρι τώρα ο πρόεδρος συμμετείχε στις Συνόδους Κορυφής της ΕΕ.

Στη Ρουμανία υπήρξε παρόμοια κρίση και κατά την πρώτη προεδρική θητεία του Τράιαν Μπασέσκου το 2004-2008, όταν ξέσπασε διαμάχη με τον τότε πρωθυπουργό Καλίν Ποπέσκου Ταριτσεάνου, ο οποίος επίσης επέμενε να εκπροσωπεί τη χώρα στις Συνόδου της ΕΕ.

Όμως τώρα για πρώτη φορά Ρουμάνος αξιωματούχος ανοιχτά αγνόησε την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου.

Σε διάστημα μιας εβδομάδας η κεντροαριστερή κοινοβουλευτική πλειοψηφία ανέστειλε εξουσίες του προέδρου Μπασέσκου, με διάταγμα περιόρισε τις εξουσίες του Συνταγματικού Δικαστηρίου και αντικατέστησε το Συνήγορο του Πολίτη.

Για το θέμα της απομάκρυνσης του Τράιαν Μπασέσκου η τελική απόφαση θα ληφθεί σε δημοψήφισμα στις 29 Ιουλίου και η κυβέρνηση άλλαξε και διατάξεις που αφορούν το δημοψήφισμα. Αντί για την πλειοψηφία των εγγεγραμμένων ψηφοφοόρων, όπως προέβλεπε ο νόμος μέχρι, τώρα είναι αρκετή η πλειοψηφία των ψηφισάντων, ώστε η απόφαση να είναι έγκυρη.

Οι κινήσεις αυτές προκάλεσαν μεγάλη ανησυχία στην ΕΕ και ορισμένοι ευρωβουλευτές από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα ανήγγειλαν το ενδεχόμενο αναστολής του δικαιώματος ψήφου της Ρουμανίας στο Συμβούλιο της ΕΕ.

Το άρθρο 7 της Συνθήκης της Λισαβόνας προβλέπει το ενδεχόμενο αναστολής του δικαιώματος ψήφου κρατών – μελών σε περίπτωση «σοβαρής παραβίασης» των θεμελιωδών αρχών, αλλά ο μηχανισμός αυτός δεν ενεργοποιήθηκε ποτέ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 18 Ιουλίου θα δημοσιοποιήσει την έκθεση προόδου για τη Ρουμανία στο πλαίσιο του μηχανισμού επιτήρησης που συστάθηκε πριν από την ένταξη της χώρας στην ΕΕ. Η Ρουμανία και η Βουλγαρία είναι υπό ειδική επιτήρηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στους τομείς της δικαιοσύνης, θεμελιωδών δικαιωμάτων, της μάχης κατά της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος, καθώς αποτιμήθηκε ότι οι δύο χώρες κατά την προσχώρησή του στην ΕΕ δεν εκπλήρωναν τα αναγκαία κριτήρια στα συγκεκριμένα πεδία.

ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου