Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2012

Τι κέρδισε η Μέρκελ από την Αθήνα

Το να είσαι η Καγκελάριος της Γερμανίας και να ακούς στην Αθήνα από έναν έλληνα επιχειρηματία τα ίδια πράγματα με αυτά που άκουσες πριν από λίγο από τον έλληνα Πρωθυπουργό για τον τρόπο εξόδου της Ελλάδας από την κρίση δεν είναι και σπουδαίο. «Είναι συνεννοημένοι», θα υποθέσεις. Το να το ακούς όμως από γερμανούς μάνατζερ που διευθύνουν επιχειρήσεις γερμανικών συμφερόντων στην Ελλάδα, σίγουρα ανεβάζει τη σημασία της προτεινόμενης συνταγής .
Γι' αυτό το σημαντικότερο δίωρο της επίσκεψης Μέρκελ στην Αθήνα ήταν εκείνο κατά το οποίο η Καγκελάριος άκουσε τις απόψεις των συμπατριωτών της να συμφωνούν με τα ελληνικά συμπεράσματα για την κρίση.
 Τι ζήτησαν; Οσα ζήτησε και ο κ. Σαμαράς. Περισσότερη ρευστότητα για την ελληνική οικονομία (η δόση των 31,5 δισ. να εκταμιευτεί το συντομότερο δυνατόν), περισσότερο χρόνο για να μη βυθιστεί κι άλλο η οικονομία στην ύφεση (επιμήκυνση εδώ και τώρα), εγγύηση ότι η Ελλάδα θα μείνει στο ευρώ (στήριξη της ελληνικής πλευράς από όλη την ΕΕ).
 Η συνάντηση αυτή με τους γερμανούς μάνατζερ ανέβασε κατακόρυφα την ελληνική αξιοπιστία στα μάτια της Μέρκελ. Η οποία προσπαθεί να πιαστεί από κάτι σταθερό στην Ελλάδα για να μπορέσει να κάνει τη στροφή και να υποστηρίξει στην κοινή της γνώμη ότι οι Ελληνες επέστρεψαν στον σωστό δρόμο μετά τη «σοφή» συνταγή λιτότητας που επέβαλε το Βερολίνο. 
Γιατί πώς να πείσεις τη γερμανική κοινή γνώμη για την ελληνική αξιοπιστία, όταν η λίστα Λαγκάρντ πετάχτηκε στα σκουπίδια και οι λίστες με τους 54.000 Ελληνες που έβγαλαν 22 δισ. ευρώ στο εξωτερικό - το 1/3 από τα οποία είναι μαύρα, όπως δείχνει το πρώτο δείγμα διασταυρώσεων - δεν έχουν φέρει ούτε ευρώ στα κρατικά ταμεία; 
 Πώς να πείσεις τους γερμανούς πολίτες για την αξιοπιστία σου, όταν δηλώνεις ότι θέλεις να μειώσεις δραστικά τις δαπάνες του Δημοσίου, αλλά για τρία ολόκληρα χρόνια δεν έχεις κλείσει ή συγχωνεύσει ούτε μία δημόσια υπηρεσία, δεν έχεις πουλήσει ούτε μία δημόσια επιχείρηση και δεν απολύεις ούτε τους 3.000 επίορκους δημόσιους υπαλλήλους, τη στιγμή μάλιστα που έχουν χάσει τη δουλειά τους  450 χιλιάδες εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα.
Η επίσκεψη Μέρκελ είχε τη συμβολική σημασία της για όλους τους Ευρωπαίους - που είδαν τη Σιδηρά Καγκελάριο να στηρίζει την Ελλάδα - αλλά κυρίως είχε μεγάλη σημασία για την ίδια την κυρία Μέρκελ. Της έδωσε επιχειρήματα για την αλλαγή πολιτικής που, ας ελπίσουμε, σχεδιάζει να κάνει για την ελληνική περίπτωση.

http://www.tanea.gr/aixmes/?aid=4759788

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου