Θα επηρεαστεί η άντληση κεφαλαίων με χαμηλό επιτόκιο
H υποβάθμιση της Γαλλίας στην κατηγορία Aa1 από την Aaa με αρνητική προοπτική εκτιμάται ότι θα επηρεάσει την πιστοληπτική ικανότητα των ευρωπαϊκών μηχανισμών διάσωσης EFSF και ESM. Η Moody’s υπογραμμίζει στην επίσημη ανακοίνωσή της ότι σε αυτό το στάδιο διατηρεί αμετάβλητη τη βαθμολογία τους, αλλά επιφυλάσσεται να «αξιολογήσει τις επιπλοκές» από την υποβάθμιση της Γαλλίας. Οι αντιδράσεις των αγορών ήταν λίγο έως πολύ ήπιες στην υποβάθμιση της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας στην Ευρωζώνη. Ολη η προσοχή ήταν στραμμένη στη χθεσινή συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Εξάλλου, η Standard & Poor’s είχε υποβαθμίσει τη Γαλλία στη βαθμίδα ΑΑ+ από τον Ιανουάριο. Μόνον η Fitch διατηρεί σταθερή τη βαθμολογία στην ανώτατη κλίμακα ΑΑΑ.
Επιτάχυνση
Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί, υποσχέθηκε ότι θα επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις στην οικονομία. Είπε, όμως, ότι ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης είχε παραβλέψει την πρόοδο που έχει ήδη σημειωθεί στο δημοσιονομικό μέτωπο. Η γαλλική κυβέρνηση έχει δρομολογήσει για το 2030 τα πιο σκληρά μέτρα λιτότητας της τελευταίας 30ετίας. Σύμφωνα με τη Moody’s, βασικός λόγος της υποβάθμισης της Γαλλίας είναι η εξασθένηση της ανταγωνιστικότητας της χώρας μαζί με την άκαμπτη αγορά εργασίας και τις υπηρεσίες, τονίζεται από τον οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης.
Την συμπαράστασή του στη γαλλική κυβέρνηση εξέφρασε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Περιέγραφε τη Γαλλία ως τον «ασθενή» της Ευρώπης, τονίζοντας στα υπόλοιπα μέλη του Κοινοβουλίου ότι η πιστοληπτική ικανότητα της Γαλλίας παραμένει σταθερή. Αναλυτές, ωστόσο, θεωρούν ότι η διαπραγματευτική ισχύ της Γαλλίας εξασθενεί, με τη Γερμανία να κερδίζει έδαφος σε μια κρίσιμη φάση της τριετούς κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη. Αρκετά ζητήματα παραμένουν σε εκκρεμότητα, όπως ο προϋπολογισμός της Ε.Ε. και η δημιουργία τραπεζικής ένωσης μεταξύ των «27».
Βασικός μέτοχος
Απευθυνόμενος στο πρακτορείο Dow Jones Newswires, ο Ντιεμάρ Χόρνουνγκ, υπεύθυνος της Moody’s για τη Γαλλία, δήλωσε ότι η Γαλλία είναι βασικός μέτοχος του EFSF και του ESM. «Οπότε, υπό αυτήν την έννοια, οι μηχανισμοί διάσωσης θα επηρεαστούν από την υποβάθμιση, αν και δεν μπορώ να προσδιορίσω σε ποιο βαθμό», τόνισε χαρακτηριστικά. Ο κ. Χόρνουνγκ σύγκρινε, επιπροσθέτως, τη Γαλλία με τη Γερμανία. «Για παράδειγμα, η Γερμανία ολοκλήρωσε προ ολίγων ετών διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις με μεγάλη αποτελεσματικότητα», δήλωσε ο κ. Χόρνουνγκ, προσθέτοντας ότι «κατά τη δική μας άποψη, η Γαλλία έχει χάσει την ισχύ της από άλλες οικονομίες με τριπλό Α». Οι Ευρωπαίοι εταίροι αναμένεται να αναθέσουν στον ESM, τον μόνιμο ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης, κεντρικό ρόλο σε μια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Με την υποβάθμιση της Γαλλίας, οικονομικοί αναλυτές φοβούνται ότι θα ακολουθήσει και ο ESM αυτό το μονοπάτι, επηρεάζοντας τη δυνατότητα του μηχανισμού να αντλήσει κεφάλαια από τις αγορές με χαμηλό επιτόκιο. Προς το παρόν, η Moody’s κατατάσσει τον προσωρινό EFSF και τον μόνιμο ESM στην κατηγορία Aaa με αρνητική προοπτική. Η υποβάθμιση της Γαλλίας δεν εξέπληξε τις αγορές, με τις αποδόσεις των 10ετών ομολόγων να παρουσιάζουν μικρή άνοδο από το 2,08%, ένα ιστορικό χαμηλό, στο 2,12%.
Reuters, Bloomberg
Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
http://www.forologoumenos.gr/permalink/21900.html
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου