Κυριακή 14 Απριλίου 2013

Kύπρος: "Ανοίγματα" Αναστασιάδη στους Ρώσους

Ανοίγματα σε Ρώσους επιχειρηματίες έκανε σήμερα ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης ανακοινώνοντας σειρά μέτρων για να περιοριστούν οι ζημιές που υπέστησαν σε κυπριακές τράπεζες και για να παραμείνουν στην Κύπρο, μεταδίδει το stockwatch.
Καταλαβαίνω την πικρία και την ανησυχία σας, είπε σε συνέδριο στη Λεμεσό ο κύπριος πρόεδρος, σημειώνοντας ότι ο «δρόμος που έχουμε μπροστά είναι δύσκολος».


Στα μέτρα που πρότεινε ο πρόεδρος περιλαμβάνεται η παροχή του δικαιώματος απόκτησης ιθαγένειας σε όσους υπέστησαν ζημιές από καταθέσεις τουλάχιστον €3 εκ.,χαλάρωση του προγράμματος «ιθαγένεια με επενδύσεις» και διαφοροποίηση της νομοθεσίας για μη δέσμευση των καταθέσεων €15 εκ. που χρειάζονται έναντι ιθαγένειας. 

«Αυτές οι αποφάσεις θα υλοποιηθούν γρήγορα όπως και άλλα μέτρα που θα ακολουθήσουν, τα οποία βρίσκονται υπό αξιολόγηση και νομική επεξεργασία για τόνωση της ανάπτυξης, προσφορά φορολογικών κινήτρων για υφιστάμενες και νέες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο, ενθάρρυνση ξένων επενδύσεων, ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και του επιχειρηματικού περιβάλλοντος», είπε ο πρόεδρος. 

«Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση μου επεξεργάζεται διάφορα σενάρια που θα επιτρέψουν αποζημίωση για μέρους των ζημιών που έχουν υποστεί οι μέτοχοι, ομολογιούχων και καταθέτες τραπεζών.


Ο κ. Αναστασιάδης τόνισε ότι η Κύπρος θα παραμείνει σημαντικός προορισμός για ρωσικά κεφάλαια γιατί εξακολουθεί να διατηρεί τις συμφωνίες αποφυγής διπλής φορολογίας με πολλά κράτη, 
περιλαμβανομένης και αυτής με τη Ρωσική Ομοσπονδία. 

Τόνισε ότι οι σχέσεις με τη Ρωσία παραμένουν πολύ καλές και ότι θα ενισχυθούν. 

Αναφέρθηκε στην επίσκεψη του κύπριου Υπ. Εξωτερικών στη Μόσχα, που θα προετοιμάσει τη δική του επίσκεψη στον πρόεδρο Πούτιν. 

Ο κ. Αναστασιάδης εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι ο έλεγχος που γίνεται για το πλαίσιο καταπολέμησης του ξεπλύματος χρήματος θα αποδείξει ότι η Κύπρος υπερτερεί στην εφαρμογή των ευρωπαϊκών οδηγιών, και άφησε αιχμές σε όσους κατηγορούσαν την Κύπρο και τώρα προσπαθούν να αλιεύσουν Ρώσους πελάτες. 

Τόνισε ότι θα πρέπει αυτός ο έλεγχος για το ξέπλυμα να μπορεί να γίνει και σε άλλες χώρες, που δεν έχουν το ίδιο ευνοϊκές βαθμολογίες με την Κύπρο στο θέμα του ξεπλύματος. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου