Σάββατο 25 Μαΐου 2013

Ιταλία: Προς κατάργηση η χρηματοδότηση των κομμάτων

Σε κατ’ αρχήν συμφωνία για την κατάργηση της κρατικής χρηματοδότησης των κομμάτων στην Ιταλία κατέληξε το υπουργικό συμβούλιο που συνεδρίασε υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Ενρίκο Λέτα την Παρασκευή, σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης. Εν τω μεταξύ, η υπουργός Παιδείας Μαρία Κιάρα Καρότσα προειδοποίησε ότι θα παραιτηθεί εάν δεν δοθούν περισσότερα κονδύλια στα δημόσια σχολεία.
Η απόφαση του υπουργικού συμβουλίου για κατάργηση της κρατικής χρηματοδότησης των κομμάτων συνδέεται με σκάνδαλα σπατάλης και υπεξαίρεσης της τελευταίας διετίας, στα οποία ενεπλάκησαν στελέχη των μεγαλύτερων ιταλικών κομμάτων.
Εκτιμάται ότι πρόκειται για συμβολική κίνηση με την οποία ο ιταλός  πρωθυπουργός θέλει να δείξει ότι η πολιτική πρέπει να δώσει το παράδειγμα στην αντιμετώπιση της κρίσης.
«Συμφωνήσαμε στην κατάργηση της κρατικής χρηματοδότησης των κομμάτων. Το Γενικό Λογιστήριο του κράτους πρέπει, τώρα, να ετοιμάσει τη σχετική ρύθμιση στην οποία θα βασιστεί το σχέδιο νόμου» διαμήνυσε - μέσω Twitter - ο Ενρίκο Λέτα.
«Τις επόμενες ημέρες θα δουλέψουμε για τον λεπτομερή καθορισμό του μέτρου» διευκρίνισε ο αρμόδιος υπουργός για τις σχέσεις με την τοπική αυτοδιοίκηση, Γκρατσιάνο Ντελ Ρίο.
«Έχω μιλήσει προσωπικά με τον Λέτα, η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει με γοργούς ρυθμούς», τόνισε ο 38χρονος δήμαρχος της Φλωρεντίας Ματέο Ρέντσι, ο οποίος θεωρείται ο πιθανότερος επόμενος υποψήφιος πρωθυπουργός της κεντροαριστεράς. 
Τα σκάνδαλα... 
Για υπεξαιρέσεις είχε κατηγορηθεί ο πρώην ταμίας του κεντρώου κόμματος Μαργαρίτα, Λουίτζι Λούζι, ενώ σπατάλη δημοσίου χρήματος και χρήση κρατικών κονδυλίων για προσωπικές ανάγκες είχαν καταγγελθεί στις περιφέρειες της Ρώμης, της Γένοβας και του Ρέτζο Καλάμπρια.
Τα κρατικά κονδύλια... 
Στις βουλευτικές εκλογές του περασμένου Φεβρουαρίου, το ιταλικό κράτος στήριξε τα πολιτικά κόμματα με 159 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, το ποσό που η κυβέρνηση προσπαθεί να εξασφαλίσει για την οικονομική ανάκαμψη, αγγίζει τα 12 δισ. ευρώ, σημειώνει η δημόσια τηλεόραση Rai.
Και το ερώτημα
Τελικά το σχετικό νομοσχέδιο που θα ετοιμάσει η ευρεία συμμαχία δυνάμεων που στηρίζει την κυβέρνηση Λέτα (κεντροδεξιός Λαός της Ελευθερίας, κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα και μετριοπαθές Κίνημα Πολιτών) θα προβλέπει ολική κατάργηση της κρατικής χρηματοδότησης των κομμάτων ή σημαντικό περιορισμό της; Σύντομα αναμένεται η απάντηση. 
Κονδύλια για την Παιδεία ή παραίτηση 
Η ιταλίδα υπουργός Παιδείας Μαρία Κιάρα Καρότσα, σε συνέντευξή της στο ιταλικό ραδιοφωνικό δίκτυο Radio 24, προειδοποίησε ότι θα παραιτηθεί εάν δεν εγκριθούν περισσότερα κονδύλια για τα δημόσια σχολεία (για οικοδόμηση κτιρίων, βελτίωση συνθηκών ασφαλείας και πρόσληψη εκπαιδευτικών).
«Ή εξασφαλίζονται περιθώρια για νέες χρηματοδοτήσεις στα δημόσια σχολεία, ή πρέπει να σταματήσω να είμαι υπουργός Παιδείας», δήλωσε η 43χρονη κεντροαριστερή Μ. Κ. Καρότσα, πρώην πρύτανης του πανεπιστημίου Σαντ' Άννα της Πίζας.
Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου