Παρασκευή 30 Αυγούστου 2013

Το Alternative fur Deutschland "ξαναχτυπά"

Μια ενδιαφέρουσα ιστορία τράβηξε την προσοχή μας πριν από λίγες ημέρες στη  Welt, που αφορά τις εκλογές του επόμενου μήνα στη Γερμανία. Ο Bernd Lucke, ο επικεφαλής του κατά του ευρώ Alternative fur Deutschland (φαινομενικά απτόητος από μια πρόσφατη απόπειρα επίθεσης στο πρόσωπό του) έχει γράψει μια επιστολή στο Γερμανό πρόεδρο Joachim Gauck ζητώντας πρόσβαση στα αρχεία με τα οποία η γερμανική κυβέρνηση έχει προσομοιώσει διαφορετικά σενάρια για να σώσει το ευρώ, επικαλούμενος τη νομοθεσία της Γερμανίας για την ελευθερία των πληροφοριών. Η κίνηση ταιριάζει με το πνεύμα του κόμματος «να έχουμε θάρρος για την αλήθεια» (Mut zur Warheit), κατηγορώντας παράλληλα άλλα γερμανικά πολιτικά κόμματα ότι δεν την έχουν.
Η είδηση αυτή έρχεται μετά από το ίδιο αίτημα που απευθύνθηκε στην Καγκελαρία, στη Bundsbank και στη γερμανική τραπεζική εποπτική αρχή Baffin, το οποίο απορρίφθηκε με το σκεπτικό ότι τις πληροφορίες κατέχει το δίκτυο των κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης, επομένως είναι εκτός του πεδίου εφαρμογής του γερμανικού δικαίου. Ο Lucke έχει επικρίνει μια τέτοια «ύποπτη» συμπεριφορά από την πλευρά των Γερμανών αξιωματούχων, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η άρνηση της Bundesbank να αποκαλύψει την πληροφορία αποδεικνύει ότι υποστηρίζει de facto τη γερμανική κυβέρνηση όταν θα έπρεπε να είναι ένας πολιτικά ανεξάρτητος παράγοντας.

Αν και δεν περιμένουμε οι πληροφορίες να γνωστοποιηθούν σύντομα, τα αρχεία θα ήταν σίγουρα ένα ενδιαφέρον ανάγνωσμα καθώς θα αποκάλυπταν πώς η γερμανική κυβέρνηση αξιολόγηση το κόστος μιας διάσπασης και επομένου, εάν οι μεταγενέστερες πολιτικές της για την αντιμετώπιση της κρίσης, υπήρξαν όντως «alternativlos» όπως έχει υποστηρίξει η Merkel, ή εάν οι εναλλακτικές πολιτικές τέθηκαν σε αχρηστία εξαιτίας των βραχυπρόθεσμων πολιτικών ή/και οικονομικών συνεπειών.

ΠΗΓΗ:www.openeurope.org.uk

ΑΠΟΔΟΣΗ:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου