Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2013

Η Γροιλανδία στο Επίκεντρο του Διεθνούς Γεωπολιτικού Ενδιαφέροντος

Την άρση της απαγόρευσης εξόρυξης ραδιενεργών υλικών όπως το ουράνιο αποφάσισε χθες (24 Οκτωβρίου) η Γροιλανδία, ανοίγοντας το δρόμο για επενδύσεις από Αυστραλία και Κίνα, που είναι πρόθυμες να αξιοποιήσουν τον τεράστιο ορυκτό της πλούτο.
Η κίνηση αυτή δεν θα επιτρέψει μόνο την εξόρυξη ουρανίου, αλλά επίσης και των σπάνιων γαιών, ορυκτών που χρησιμοποιήθηκαν τον 21ο αιώνα για προϊόντα από ανεμογεννήτριες μέχρι υβριδικά αυτοκίνητα και έξυπνα τηλέφωνα, και σήμερα επί το πλείστον προέρχονται από την Κίνα.

Καθώς οι πάγοι λιώνουν και ανοίγονται νέοι θαλάσσιοι δρόμοι στην Αρκτική, η πρώην σύμμαχος της Δύσης στον Ψυχρό Πόλεμο, αναδύθηκε από την απομόνωση και προσέλκυσε την γεωπολιτική προσοχή Πεκίνου και Βρυξελλών χάρη στον πλούσιο ορυκτό της πλούτο.
«Δεν μπορούμε να ζούμε με την ανεργία και το κόστος ζωής να αυξάνεται, ενώ η οικονομία μας είναι σε στασιμότητα. Συνεπώς, είναι απαραίτητο να εκμεταλλευτούμε το ουράνιο», είπε ο Πρωθυπουργός της Γροιλανδίας, Aleqa Hammond, σύμφωνα με την τοπική εφημερίδα Sermitsiaq.
Ωστόσο η πιθανότητα εξόρυξης ουρανίου από τη χώρα ανησυχεί τους περιβαλλοντολόγους. Νωρίτερα, μια ομάδα ΜΚΟ προειδοποίησε ότι η εξόρυξη ουρανίου στη Γροιλανδία θα μπορούσε να απειλήσει το οικολογικό σύστημα στην περιοχή της Γροιλανδίας.
Καθώς η Γροιλανδία είναι αυτοδιοικούμενη (πρώην αποικία της Δανίας), η Κοπεγχάγη έχει ακόμη εξουσίες σε ζητήματα ασφαλείας και άμυνας και η απόφαση για το ουράνιο ίσως χρειαστεί να περάσει και από το δανικό κοινοβούλιο- βάζοντας πιθανώς τα δύο κράτη σε διπλωματική διαμάχη.
Από την στιγμή που η Γροιλανδία «κέρδισε» το καθεστώς αυτοδιοίκησης το 2009, οι περισσότεροι πολιτικοί έχουν ως στόχο την αυξανόμενη αυτονομία και την ενδεχόμενη ανεξαρτησία.
Όσο περισσότερα έσοδα έχει η χώρα από την εξόρυξη ή το πετρέλαιο, τόσο θα μειώνεται η εξάρτησή της από τις ετήσιες επιχορηγήσεις της Δανίας, που αντιστοιχούν σε πάνω από το ήμισυ του προϋπολογισμού της χώρας.
Αναφορικά με τα αποθέματα σπάνιων γαιών που εντόπισε η αυστραλιανή εταιρεία Greenland Minerals and Energy, είναι πολύ πιθανό να αποτελούν τα μεγαλύτερα αποθέματα εκτός της Κίνας, όπου σήμερα παράγεται το 90% αυτών παγκοσμίως.
Ωστόσο η εξόρυξη ίσως αποτελέσει μια μακρά διαδικασία.
«Θεωρώ πως η δανική κυβέρνηση είναι έτοιμη για την απόφαση εξόρυξης ουρανίου στη Γροιλανδία», είπε η Cindy Vestergaard, ερευνήτρια στο δανικό Ινστιτούτο Διεθνών Σπουδών.
«Μετά από αυτό Γροιλανδία και Δανία θα αρχίσουν να εστιάζουν σε όλες τις νομικές πτυχές. Δε θα αρχίσουμε τις εξορύξεις την Παρασκευή, ή του χρόνου ή το 2015», υπογράμμισε.
ΠΗΓΗ: EurActiv.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου