Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2013

Βουλιάζει στη σεχταριστική βία το Ιράκ

Αλλεπάλληλες επιθέσεις στο Ιράκ, κυρίως εναντίον σιιτικών στόχων, με τουλάχιστον 73 νεκρούς και 150 τραυματίες, διογκώνουν το χειρότερο κύμα βίας που βιώνει η χώρα από το 2008. Διάχυτη είναι η ανησυχία για γενικευμένη σύγκρουση μεταξύ Σουνιτών και Σιιτών και εξάπλωση της σύρραξης από τη γειτονική Συρία, όπου μαίνεται ο εμφύλιος πόλεμος.
Φωτογραφία: ReutersΦωτογραφία: Reuters
Οι νεκροί στο Ιράκ ξεπέρασαν τους 650 τον Οκτώβριο και τους 5.350 συνολικά φέτος, μετά και τις νέες επιθέσεις, κυρίως σε σιιτικές συνοικίες της Βαγδάτης, σύμφωνα με απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου, που επικαλείται πληροφορίες από ιατρικές πηγές και στελέχη των υπηρεσιών ασφαλείας.
 
Σχεδόν χίλια άτομα έχασαν τη ζωή τους και πάνω από 2.000 τραυματίστηκαν μέσα σε ένα μήνα, τον περασμένο Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
 
Δέκα βομβιστικές επιθέσεις, σε διάστημα μισής ώρας, συγκλόνισαν την Κυριακή τη Βαγδάτη και τα περίχωρά της, προκαλώντας το θάνατο τουλάχιστον 41 ανθρώπων και τον τραυματισμό περισσοτέρων από 110 σε πολυσύχναστους δρόμους, κυρίως σε σιιτικές συνοικίες.  Εννέα από τις επιθέσεις έγιναν με παγιδευμένα αυτοκίνητα, ενώ το πλέον αιματηρό βομβιστικό χτύπημα σημειώθηκε σε αγορά. 
 
Στη Μοσούλη, παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη έξω από τράπεζα όπου σχημάτιζαν ουρά κυρίως στρατιωτικοί για να πληρωθούν, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δεκατέσσερα άτομα και να τραυματιστούν περίπου 30. Λίγο αργότερα, ανάλογη επίθεση σημειώθηκε σε στρατόπεδο, προκαλώντας το θάνατο μίας γυναίκας και τον τραυματισμό 8 ατόμων.
 
Σε άλλες δύο επιθέσεις στην ίδια πόλη, ένοπλοι σκότωσαν δέκα στρατιωτικούς που δεν φορούσαν στολές κι έναν πολίτη.
 
Στην Μουκνταντίγια, κοντά στην Μπακούμπα, δύο Σιίτες δολοφονήθηκαν, ενώ ένας φύλαρχος έχασε τη ζωή του όταν εξερράγη βόμβα που είχε τοποθετηθεί στο όχημά του.
 
Στην Τζαάρα, όπου κατοικούν κυρίως Σιίτες, σπίτια επλήγησαν από όλμους, με αποτέλεσμα τρεις άνθρωποι να σκοτωθούν και οκτώ να τραυματιστούν.
 
Newsroom Enet με πληροφορίες από BBC και ΑΠΕ – ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου