Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2013

Γιατί μπαίνουν αμερικανικά κεφάλαια στην Εθνική Τράπεζα - Τι αλλάζει με την πώληση περιουσιακών στοιχείων σε τέσσερις τομείς

Γιατί μπαίνουν αμερικανικά κεφάλαια στην Εθνική Τράπεζα - Τι αλλάζει με την πώληση περιουσιακών στοιχείων σε τέσσερις τομείς

Ολοκλήρωση των πρώτων εντολών αγοράς - Επαφές κλειδιά του Π. Χριστοδούλου στη Ν. Υόρκη - Παράταση για τις 11 Νοεμβρίου για τον Αστέρα. Το ΤΑΙΠΕΔ αναμένει 5 προσφορές - Η άνοδος της μετοχής αναπληρώνει τις λογιστικές ζημιές όσων συμμετείχαν στην AMK


Είσοδος αμερικανικών κυρίως κεφαλαίων που προέρχονται από funds αλλά και μεμονωμένων ελληνοαμερικανών επενδυτών που ήταν παρόντες στην παρουσίαση της ΑΜΚ πρις από μερικούς μήνες, οδηγεί τη μετοχή της Εθνικής σταδιακά πολύ κοντά στη τιμή αύξησης από την οποία απέχει μολις 8%. Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς επισφραγίζει το ότι οι επενδυτές πάσης φύσεως, Έλληνες μεγαλοεπιχειρηματίες ή μικροκαταθέτες που έβαλαν τα λεφτά τους στην αύξηση του κεφαλαίου της τράπεζας, δε θα τα χάσουν, ενώ παράλληλα εδραιώνεται το διεθνές ενδιαφέρον για τη μετοχή.

Ο αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής, Π. Χριστοδουλου, βρίσκεται στη Ν.Υόρκη πραγματοποιώντας σειρά επαφών με μεγάλες επενδυτικές τράπεζες με στόχο να παρουσιάσει τη πορεία αναδιάρθρωσης του ομίλου αλλά και να συμβάλλει με τη σειρά του στη επιτάχυνση της επιστροφής των ελληνικών τραπεζών στις διεθνείς αγορές. Η επιστροφή της μετοχής της Εθνικής στα επίπεδα της αύξησης κεφαλαίου θα αποτελέσει μεγάλη επιτυχία καθώς αποτέλεσε από την αρχή ένα πολύ δύσκολο project κατά  πρώτον γιατί έπρεπε να καλυφθεί μια αρνητική καθαρή θέση και κατά δεύτερο γιατί η χρηματιστηριακή αξία ήταν υψηλότερη της λογιστικής. Στη κατεύθυνση αυτή, η πώληση περιουσιακών στοιχείων, που ξεκινά με την Πανγαία, θα σημάνει την ενίσχυση της καθαρής θέσης της τράπεζας για την αύξηση του δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας με τροπο τέτοιο ώστε η κεφαλαιοποίηση της να υποστηρίζεται και από τα θεμελιώδη οικονομικά δεδομένα. Η Πανγαία αναμένεται να σημάνει μια πρώτη οφέλεια για την Εθνική που μπορεί να φτάσει τα 670 εκατ. ευρώ ενώ αν διατηρήσει το 33% με μια μελλοντική είσοδο σε χρηματιστήριο θα προστεθούν άλλα 300 εκατ. Παραλληλα, σε εξέλιξη βρίσκεται ο διαγωνισμός του Αστέρα Βουλιαγμένης όπου εκεί υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από ισχυρά επενδυτικά σχήματα, όμως το τίμημα αποτελεί αντικείμενο σκληρών διαπραγματεύσεων καθώς υπάρχουν αποτιμήσεις που δε θέλουν μια τέτοια συμφωνία να ξεπερνά τα 300 εκατ. ευρώ.
Λαμβανομένου υπόψη της αξιοποίησης assets σε τέσσερις τομείς που εχει η Εθνική, η λογιστική αξία της μετοχής, όπως την προσδιορίζουν νέες αναλύσεις, τη φέρνει πλέον κοντά στη χρηματιστηριακή της αξία. Βεβαίως υπάρχει και μια ομαδα αναλυτών επενδυτών που αμφισβητούν αυτό το συμπέρασμα, ενδεχομένως να είναι εκείνοι που θα επιμείνουν σε πωλήσεις της μετοχής μελλοντικά.
Στρατηγικές συμφωνίες και projects που θα βοηθήσουν στην καλύτερη αξιοποίηση και εκμετάλλευση των θυγατρικών εταιρειών και των περιουσιακών στοιχείων της πραγματοποιεί η Εθνική Τράπεζα που συγκεντρώνει το ενδιαφέρον αμερικανικών και άλλων διεθνών κεφαλαίων, με κορυφαίους επενδυτές να αυξάνουν τις θέσεις τους.
H διοίκηση της τράπεζας σχεδιάζει με την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής, του «Αστέρα» και της Πανγαίας και την αξιοποίηση των θυγατρικών στα Βαλκάνια να ενισχύσει σημαντικά την κεφαλαιακή της επάρκεια καθώς και να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις που προβάλλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού (DG Cοmp). Στο πλαίσιο αυτό η Εθνική  -όπως έγραφε το Newmoney.gr- έχει σχεδιάσει την αποχώρηση της απ' τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, τη Σερβία, τα Σκόπια και την Αλβανία αλλά την διατήρηση του ελέγχου της Finansbank στη Τουρκία.
Στη χρηματιστηριακή συνεδρίαση της Τρίτης η μετοχή της Εθνικής αποτέλεσε την κινητήριο δύναμη της αγοράς αφού έκλεισε με κέρδη 10,6% και όγκο άνω των 10 εκατ. τεμαχίων στα 3,95 ευρώ, απέχοντας πλέον ελάχιστα από την τιμή διάθεσης της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου (στα 4,29 ευρώ). Η κεφαλαιοποιήση της βρίσκεται στα  9,5 δισ. και η μετοχή έχει πραγματοποιήσει ράλι 31% σε τέσσερις συνεδριάσεις, απαντώντας ουσιαστικά σε όσους ισχυρίζονταν ότι θα έχουν απώλειες από την συμμετοχή στην αύξηση κεφαλαίου.
Παράλληλα κι ενώ ο κ. Πέτρος Χριστοδούλου βρίσκεται στην Αμερική για παρουσιάσεις, βρίσκονται σε εξέλιξη  συζητήσεις για τη συμμετοχή του Ελληνοαμερικανού επενδυτή κ. Τζον Κάλαμος στην ΑΕΔΑΚ , την εταιρεία asset management της Εθνικής.
Σε ότι αφορά την Πανγαία ΑΕΕΑΠ, σύμφωνα με τις πληροφορίες απομένουν πλέον οι τυπικές εγκρίσεις του ΤΧΣ και της τρόικας προκειμένου να οριστικοποιηθεί η συμφωνία  για την απόκτηση της από το fund Ιnvel που διαχειρίζεται ο κ. Χρ. Παπαχριστοφόρου, πρώην στέλεχος της Deutsche Bank και ανήκει στον όμιλο του κ. Μπένι Στάινμετς, που θεωρείται ο πλουσιότερος Ισραηλινός.
Η συμφωνία αφορά σε κάθε περίπτωση την καταστατική πλειοψηφία της Πανγαίας ενώ κατά ορισμένες έγκυρες πηγές το ποσοστό που θα αποκτήσει η Invel είναι 67%. Σύμφωνα με τις ίδιες έγκυρες πηγές, το management της Πανγαίας θα εξακολουθήσει να ασκεί ο κ. Αριστοτέλης Καρυτινός, ο οποίος χαίρει εκτιμήσεως από την πλευρά της Invel.
Από την πώληση της εταιρείας αναμένεται να αντληθούν περί τα 670 εκατ. ευρώ, ενώ το fund ενδεχομένως να την εισάγει στο χρηματιστήριο.


Πηγή: Γιατί μπαίνουν αμερικανικά κεφάλαια στην Εθνική Τράπεζα - Τι αλλάζει με την πώληση περιουσιακών στοιχείων σε τέσσερις τομείς | newmoney.gr http://www.newmoney.gr/article/25473/giati-mpainoyn-amerikanika-kefalaia-stin-ethniki-trapeza-ti-allazei-me-tin-polisi#ixzz2hEUGo48S

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου