Κυριακή 5 Ιανουαρίου 2014

Αιματοβαμμένες εκλογές στο Μπαγκλαντές

Βίαιες συγκρούσεις και μποϊκοτάζ από τα περισσότερα κόμματα της αντιπολίτευσης συνοδεύουν τις σημερινές εκλογές στο Μπαγκλαντές. Τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους την Κυριακή ενώ η διαδικασία διεκόπη σε περισσότερα από 100 εκλογικά τμήματα.
Η διαδικασία ξεκίνησε με πολύ σοβαρά προβλήματα καθώς τα εκλογικά κέντρα άνοιξαν μεν στις 8 το πρωί (τοπική ώρα) αλλά μόνο στις 147 από τις συνολικά 300 εκλογικές περιφέρειες. Στο σύνολο δε των 92 εκατομμυρίων ψηφοφόρων σε αυτές τις περιφέριες έχουν κληθεί να ψηφίσουν περίπου 44 εκατομμύρια.
Η εκλογική διαδικασία παρακολουθείται μόνο από τέσσερις ξένους παρατηρητές και μια μικρή ομάδα ντόπιων παρατηρητών σε αντίθεση με τις εκλογές του 2008 που είχαν γίνει αντικείμενο παρακολούθησης από 585 ξένους παρατηρητές.
Η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβερνητικό συνασπισμό υπό την ηγεσία του πρωθυπουργού Σέιχ Χασίνα για επιχείρηση νοθείας και γι' αυτό δεν μετέχει στις εκλογές. «Αυτή είναι μια νεκρή εκλογή στην οποία οι περισσότεροι από τους υποψήφιους του κυβερνώντος κόμματος εκλέγονται ομόφωνα . Η κυβέρνηση θα είναι υπεύθυνη για την διεξαγωγή μιας εκλογικής διαδικασίας που μοιάζει με φάρσα» είπε ο Μοέν Χαν του αντιπολιτευόμενου Εθνικιστικού Κόμματος του Μπαγκλαντές ( BNP ).
Στο μεταξύ έχουν ληφθεί αυστηρά μέτρα ασφαλείας καθώς προηγήθηκαν απόπειρες των αντιπολιτευομένων να κάψουν ψηφοδέλτια, σφραγίδες και άλλα εκλογικά υλικά, ενώ έκαψαν περισσότερα από 100 εκλογικά τμήματα στην πορεία προς τις βουλευτικές εκλογές.
Το αντιπολιτευόμενο BNP ανακοίνωσε μάλιστα γενική 48ωρη απεργία με στόχο να εμποδίσει την οδική και σιδηροδρομική μεταφορά των εκλογέων αποτρέποντας τους έτσι από το να ψηφίσουν.
Newsroom Enet, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, BBC

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου