Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2014

Οι Κινέζοι το πάνω χέρι στο εξωτερικό εμπόριο

Προς το παρόν το 95% των «αμερικανών» καταναλωτών βρίσκονται εκτός συνόρων. ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ των σπορ η μεγάλη είδηση δεν είναι απαραίτητα ένα νέο ρεκόρ. Το πλήθος συγκινείται εξίσου -αν όχι περισσότερο- από μια ανατροπή στην κορυφή, όταν ο δεύτερος τελειώνει την κούρσα πρώτος και το φαβορί αρκείται στη δεύτερη θέση της κατάταξης. Ακόμα μεγαλύτερη είδηση για το φιλοθέαμον κοινό είναι αυτή που συνδυάζει και ρεκόρ και ανατροπή.
Τα σύνορα της Κίνας στο στόχαστρο της ΔύσηςΤα σύνορα της Κίνας στο στόχαστρο της Δύσης
Στην αρένα της παγκόσμιας οικονομίας, οποιαδήποτε ένδειξη ότι επίκειται αλλαγή στο δίδυμο της κορυφής προκαλεί αντίστοιχη συγκίνηση που μεταφράζεται σε πολυψήφια κέρδη για όσους ποντάρουν σωστά. Το πιο πρόσφατο highlight στη σειρά Κίνα vs ΗΠΑ είναι τα τελευταία επίσημα αποτελέσματα για το εξωτερικό εμπόριο των δύο χωρών, που ανεβάζουν την Κίνα στην πρώτη θέση και αφήνουν τις ΗΠΑ στη δεύτερη. Ηδη από το 2009 η Κίνα είναι η πρώτη εξαγωγική δύναμη του Πλανήτη.
Σύμφωνα με τη γενική διεύθυνση τελωνείων της Κίνας (GACC) (10/1/2014) ο όγκος του κινεζικού εμπορίου αγαθών αυξήθηκε σε ετήσια βάση 7,6% το 2013 και ανήλθε στο ρεκόρ των 4,16 τρισ. δολαρίων. Αν και δεν έπιασε τον επίσημο στόχο 8%, τα κινεζικά Μέσα θριαμβολόγησαν, κάνοντας λόγο για «ενθαρρυντικές ειδήσεις» (Xinhua, 16/1), καθώς ξεπεράστηκε για πρώτη φορά στην ιστορία το ορόσημο των 4 τρισ. δολαρίων. «Οι Κινέζοι εξαγωγείς αντιμετωπίζουν πιέσεις από τα αυξημένα εργατικά κόστη και την ανατίμηση του γιουάν», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου των τελωνείων, συμπληρώνοντας πως «το εμπόριο εισέρχεται σε φάση σταθεροποίησης και ανάπτυξης».
Ξεπέρασε τα 4 τρισ. δολ.
Την περασμένη Πέμπτη 6/2/2014, το Γραφείο Οικονομικών Αναλύσεων του αμερικανικού υπουργείου Εμπορίου ανακοίνωσε το δελτίο Δεκεμβρίου, στο οποίο συμπεριλαμβάνονται τα στοιχεία για ολόκληρο το 2013. Σύμφωνα με αυτά, στις ΗΠΑ οι εξαγωγές αγαθών καταγράφηκαν στα 1,59 τρισ. δολάρια και οι εισαγωγές στα 2,29 τρισ. δολάρια με συνολικό όγκο 3,88 τρισ. δολάρια.
Δεν είναι βεβαίως η πρώτη φορά που ανακύπτει αυτό το θέμα της πρωτοκαθεδρίας, καθώς πέρυσι τέτοια εποχή υπήρξαν ξανά ειδήσεις πως η Κίνα αναδείχθηκε στο μεγαλύτερο εμπορικό έθνος του κόσμου, προκαλώντας αίσθηση στα διεθνή δίκτυα (Bloomberg, 10/2/2013) και τον Τύπο (The Telegraph, 10/2/2013). Αν πίστευε τότε κανείς τα νούμερα από την πλευρά των Κινέζων, τα 3,867 τρισ. δολάρια εμπορικών αγαθών ξεπερνούσαν τα αντίστοιχα 3,821 τρισ. δολάρια των Αμερικανών. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου τον περασμένο Απρίλιο, το κινεζικό εμπόριο υπολειπόταν του αμερικανικού στο 2012 κατά μόλις 15 δισ. δολάρια. Κινεζικά Μέσα σχολίαζαν πως η διαφορά από την κορυφή ισούτο όσο μιάμιση μέρα εμπορικών δραστηριοτήτων στα κινεζικά σύνορα, τα οποία, ειρήσθω εν παρόδω, συγκεντρώνουν τα πυρά της Δύσης.
Τον τελευταίο χρόνο ήταν συχνές οι δηκτικές αναφορές των δυτικών Μέσων για μαγείρεμα στοιχείων από τις κινεζικές αρχές αλλά και για εμπορικές πρακτικές με πλαστές τιμολογήσεις που ανέβαζαν τις εξαγωγές, οι οποίες με τη σειρά τους συνεισφέρουν θετικά στο ΑΕΠ. Χαρακτηριστική τέτοια περίπτωση ήταν η ανακοίνωση των τελωνείων για εξαγωγές προς το Χονγκ Κονγκ ύψους 94,9 δισ. δολαρίων στο τρίμηνο Δεκ.-Ιαν.-Φεβ., όταν το Χονγκ Κονγκ ανακοίνωνε εισαγωγές από την Κίνα 58,7 δισ. δολαρίων (Wall Street Journal, 3/4/2013).
Το ενδιαφέρον για την Κίνα είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, όπου στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκονται οι κανόνες της διευκολυντικής νομισματικής πολιτικής και της δημοσιονομικής εξυγίανσης σε μια απέλπιδα προσπάθεια να απορροφηθούν οι κραδασμοί από την κρίση του χρηματοπιστωτικού συστήματος που φορτώθηκε στους κρατικούς προϋπολογισμούς, χωρίς ανατροπή των βασικών παραδοχών για ανάπτυξη με λιγότερο κράτος. Τις προάλλες το ΔΝΤ αναθεώρησε προς τα πάνω τις προβλέψεις του τόσο για τις ΗΠΑ (2,8%) και την Ευρώπη (1%), όσο και για την Κίνα (7,5%) και όλοι προβλέπουν πως το 2014 η Δύση θα πάρει τη σκυτάλη της παγκόσμιας ανάπτυξης από τις αναδυόμενες.
Η πρόβλεψη αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον αν συνυπολογιστεί πως ανάμεσα στους μεγαλύτερους εμπορικούς εταίρους των Κινέζων, πρώτη καταγράφηκε η Ευρωπαϊκή Ενωση, ακολουθούμενη από τις ΗΠΑ, τα κράτη-μέλη της ASEAN, το Χονγκ Κονγκ και την Ιαπωνία. Το συνολικό μερίδιο 33,5% των Ε.Ε., ΗΠΑ και Ιαπωνίας στο κινεζικό εμπόριο εμφανίζεται μειωμένο κατά 1,7%, ένδειξη πως αυξάνεται το αντίστοιχο μερίδιο των αναδυόμενων. Στα επιμέρους στοιχεία, οι κινεζικές εξαγωγές το 2013 αυξήθηκαν 7,9% στα 2,21 τρισ. δολάρια και οι εισαγωγές 7,3% στα 1,95 τρισ. δολάρια. Συνολικά, το εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας αυξήθηκε 12,8% σε ετήσια βάση στα 259,75 δισ. δολάρια.
Από την πλευρά τους τα δυτικά ΜΜΕ εστίασαν στα στοιχεία του Δεκεμβρίου, όπου οι εξαγωγές αυξήθηκαν με μικρότερο ρυθμό 4,3% στα 207,74 δισ. δολάρια, έναντι προβλέψεων για 4,9%-5% και έναντι αύξησης 12,7% τον Νοέμβριο. Αντίστοιχα, οι εισαγωγές επιτάχυναν με 8,3% από 5,3% τον Νοέμβριο, αφήνοντας για τον τελευταίο μήνα του έτους έλλειμμα ύψους 25,64 δισ. δολαρίων. Σε σχέση, βέβαια, με τον αντίστοιχο μήνα του 2012, το εμπορικό έλλειμμα συρρικνώθηκε 24,3% και το ερώτημα που γεννάται είναι κατά πόσο όλα αυτά δείχνουν θετικά για την κινεζική οικονομία των 56,9 τρισ. γουάν (ή 9,4 τρισ. δολαρίων).
Στον αντίστοιχο αμερικανικό Δεκέμβριο, η είδηση προχθές ήταν άλλη: το εμπορικό έλλειμμα αγαθών και υπηρεσιών διευρύνθηκε στα 38,7 δισ. δολάρια από τα πολυδιαφημισμένα 34,6 δισ. του Νοεμβρίου. Η απλή εξήγηση πως οι εξαγωγές μειώθηκαν και οι εισαγωγές αυξήθηκαν οδηγεί στην ακόμα πιο απλή πρόβλεψη πως με αυτό το κλείσιμο για το 2013 το καλό νούμερο για το ΑΕΠ δ' τριμήνου 2013 δεν γλιτώνει την αναθεώρηση προς τα κάτω.
Αυτή τη φορά οι Αμερικανοί δεν μπορούν να επικαλεστούν τον κακό καιρό για το απογοητευτικό εμπόριο, όπως με τους περισσότερους οικονομικούς δείκτες που ανακοινώθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες. Υπάρχει, όμως, μια αλήθεια στα λεγόμενα της υπουργού Εμπορίου, Πένι Πρίτζκερ, της γνωστής οικογενείας, που ανακοινώνοντας την Πέμπτη τα νούμερα που είχε στα χέρια της εστίασε στα 2,3 τρισ. δολάρια συνολικών εξαγωγών του 2013. Δεν είναι τόσο το νέο ρεκόρ που σηματοδοτεί την τέταρτη συνεχόμενη χρονιά αύξησης των εξαγωγών, 700 δισ. πάνω από το μαύρο 2009. Είναι αυτό που δεν παρέλειψε η Πρίτζκερ να τονίσει: «Το 95% των καταναλωτών της Αμερικής ζουν έξω από τα σύνορά μας». Μερικά σύνορα είναι εκτός συναγωνισμού.

Του ΑΔΑΜ ΓΙΑΝΝΙΚΟΥ
ΠΗΓΗ: http://www.enet.gr/?i=news.el.oikonomia&id=414347

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου