Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2014

Η αυταρέσκεια είναι το μεγαλύτερο ρίσκο του

Στις 25 Φεβρουαρίου του 2014 η Κομισιόν έδωσε στη δημοσιότητα τις χειμερινές της προβλέψεις για το 2014. Όπως αναμενόταν ευρέως, οι υπηρεσίες της Κομισιόν αναθεώρησαν (ελαφρώς) ανοδικά τις εκτιμήσεις τους για την ανάπτυξη του πραγματικού ΑΕΠ της ευρωζώνης, στη βάση των θετικών κυκλικών δεικτών, μιας ηπιότερης συνολικά δημοσιονομικής στάσης και της προσδοκίας ότι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις θα αρχίσουν να αποδίδουν καρπούς. 



Από το Νοέμβριο, όταν εκδόθηκε η τελευταία πρόβλεψη, η ανάπτυξη του ΑΕΠ της ευρωζώνης αναθεωρήθηκε κατά 0,1% τόσο για το 2014 όσο και για το 2015, στο 1,2% και 1,8% αντιστοίχως. Μετά από την διπλή ύφεση και τα δύο συνεχόμενα έτη αρνητικής ανάπτυξης, η Κομισιόν φαίνεται ότι βλέπει το περίφημο «φως στην άκρη του τούνελ».

Ωστόσο θα ήθελα να προειδοποιήσω έναντι της υπερβολικής αισιοδοξίας ή όπως τη χαρακτήρισε προσφάτως ο Ashoka Mody, Europhoria. Όπως εμφανίζεται στο γράφημα παρακάτω, οι εκτιμήσεις της Κομισιόν για την ευρωζώνη έχουν συστημικά αναθεωρηθεί προς τα κάτω τα τελευταία χρόνια. Το 2010, η ανάπτυξη για την ευρωζώνη το 2012 αναμενόταν να διαμορφωθεί στο 1,8% από το 1,5% το 2011. Αυτά τα στοιχεία στη συνέχεια αναθεωρήθηκαν πτωτικά στο 0,5%, στη συνέχεια στο -0,4% και η πραγματικότητα ήταν ένα ποσοστό στο -0,7%. Ομοίως, το 2011 η Κομισιόν ανέμενε μια μικρή μόνο πτώση το 2012 και μια ανάκαμψη το 2013. Αυτό δεν συνέβη, και η αλήθεια είναι πως το 2013 ήταν άλλο ένα έτος «στο κόκκινο» για την ανάπτυξη.

Αναλύοντας τα έγγραφα προβλέψεων τις Κομισιόν κατά την περίοδο 1969-2011, οι Gonzales-Cabanillas και Terzi, απομυθοποίησαν τον ισχυρισμό ότι η Κομισιόν είναι σημαντικά προκατειλημμένη (θετικά) στις εκτιμήσεις της για την ΕΕ ή την ευρωζώνη. Ωστόσο, αποδέχεται ότι η ακρίβεια των προβλέψεων επιδεινώνεται σημαντικά στη διάρκεια των οικονομικών κρίσεων, ίσως λόγω της βιασύνης να προβλέψει μια στροφή στον κύκλο.


Θα ήταν πολύ ατυχές εάν οι Ευρωπαίοι φορείς χάραξης πολιτικής ερμηνεύσουν αυτά τα μέτρια καλά νέα ως επαρκή για να χτυπήσουν με ικανοποίηση ο ένας την πλάτη του άλλου, επαναπαυτούν. Η ανεργία στην ευρωζώνη έχει σταθεροποιηθεί κοντά στο 12%. Μαζί με την ανεργία των νέων στο περίπου 24%, αυτά είναι τα υψηλότερα ποσοστά που έχουν παρατηρηθεί σε διάστημα μεγαλύτερο της μιας δεκαετίας. Οι προοπτικές για την ευρωζώνη χαρακτηρίζονται ακόμη από διάφορα ρίσκα. Τα μεγάλα ιδιωτικά και δημόσια χρέη, μαζί με τον τραπεζικό κλάδο ο οποίος ακόμη χρειάζεται αναδιάρθρωση, διατηρούν την ευρωζώνη σε μια επισφαλή κατάσταση. Επιπλέον, η απειλή του πιθανού αποπληθωρισμού ισχύει και ο Wolff προσφάτως υποστήριξε ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να είναι πιο επιθετική για να αντιμετωπίσει τους κινδύνους. Η μεγαλύτερη απειλή από και για τις τρέχουσες πιο θετικές προοπτικές, είναι ότι μπορεί να προκαλέσει αυταρέσκεια της πολιτικής. Καθώς η ίδια η Κομισιόν συμπεραίνει, «έχουμε ακόμη δρόμο μέχρι να πιάσουμε λιμάνι».
του Alessio Terzi

Copyright © Bruegel Η μετάφραση του κειμένου έγινε από το Capital.gr. Η δημοσίευση της ελληνικής μετάφρασης δεν αποτελεί προϊόν επίσημης συνεργασίας

Μπορείτε να δείτε το κείμενο εδώ:http://www.bruegel.org/nc/blog/detail/article/1257-policy-complacency-is-the-greatest-threat-to-euro-area-growth/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου