Σάββατο 8 Φεβρουαρίου 2014

Η υποχρεωτική φορολόγηση έπεσε... βαριά στους εφοπλιστές

Είχαν «καλομάθει» στην εθελοντική εισφορά, τους «πείραξε» η υποχρεωτική. Ο πρόεδρος της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών Θεόδωρος Βενιάμης εξαπέλυσε ευθείες βολές κατά του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, εξαιτίας της μετατροπής της εθελούσιας συνεισφοράς των εφοπλιστών σε υποχρεωτική, μέσω σχεδίου νόμου.
Κυρίαρχοι των ωκεανών οι Ελληνες εφοπλιστές, αλλά τσινάνε στη φορολόγησηΚυρίαρχοι των ωκεανών οι Ελληνες εφοπλιστές, αλλά τσινάνε στη φορολόγηση
Το Δημόσιο θα εισπράξει για τα επόμενα τρία έτη 90 - 100 εκατ. ευρώ ετησίως, επιπλέον των ποσών που θα εισπραχθούν από τους φόρους πλοίων, με ελληνική και ξένη σημαία, βάσει του ν. 27/1975.
Στην τριετία, μετά και την ψήφιση της παραπάνω παροχής, υπολογίζεται ότι τα έσοδα από φόρους των πλοιοκτητριών και διαχειριστικών εταιρειών πρόκειται να ανέλθουν στο ποσό των 500 εκατ. ευρώ.
Οι εφοπλιστές αντιδρούν όχι μόνο επειδή η εθελοντική εισφορά έγινε υποχρεωτική, αλλά για το γεγονός ότι, ενώ είχαν συμφωνήσει με το Μέγαρο Μαξίμου για επιχορήγηση 140 εκατ. ευρώ ετησίως, το ποσό αυτό αυξήθηκε σημαντικά.
«Ο κ. Στουρνάρας διατάραξε το εδώ και δεκαετίες σταθερό θεσμικό πλαίσιο της ναυτιλίας», ανέφερε ο κ. Βενιάμης, συμπληρώνοντας ότι «το οικονομικό επιτελείο αιφνιδιαστικά και παρασυρόμενο, όπως θέλω να πιστεύω, από την τρόικα, προέβη σε κατάφωρη συνταγματική εκτροπή».
Ο πρόεδρος της ΕΕΕ προανήγγειλε ουσιαστικά την αποτυχία του εν λόγω μέτρου, καθώς υποστήριξε ότι θα γίνει σύντομα αντιληπτό ότι η υιοθέτηση τού καθαρά φοροεισπρακτικού μέτρου δεν θα αποδώσει τα αναμενόμενα, όπως εξάλλου έχει συμβεί και με την επιβολή άλλων παρόμοιων.
Σε κάθε περίπτωση, όπως ανέφερε ο κ. Βενιάμης, οι αποκλίσεις στα έσοδα που ανέμενε η κυβέρνηση από την εθελοντική εισφορά θα μπορούσαν να καλυφθούν είτε με την περαιτέρω προσέλκυση εγκατάστασης πλοίων στην Ελλάδα είτε με αναζήτηση άλλων προτάσεων αμοιβαία αποδεκτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου