Παρασκευή 7 Μαρτίου 2014

ΤΟΥΡΚΙΑ: ΑΝΟΙΓΕΙ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΑΠΟΦΥΛΑΚΙΣΗ ΤΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ

Ο Ιλκέρ Μπασμπούγ την εποχή της παντοδυναμίας του. Το δικαστήριο που τον καταδίκασε δεν υπάρχει πια...Ο Ιλκέρ Μπασμπούγ την εποχή της παντοδυναμίας του. Το δικαστήριο που τον καταδίκασε δεν υπάρχει πια...Το Συνταγματικό Δικαστήριο έκρινε ότι υπάρχει παραβίαση ελευθερίας επειδή δεν έχει ανακοινωθεί η αναλυτική απόφαση του πρωτόδικου δικαστηρίου, με αποτέλεσμα να μην έχει πραγματοποιηθεί ακόμη η διαδικασία στο ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο. Η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου έχει ήδη γνωστοποιηθεί επισήμως στο 13ο Κακουργιοδικείο. Ταυτόχρονα οι δικηγόροι του Μπασμπούγ έχουν ήδη καταθέσει αίτηση αποφυλάκισης και μέχρι αργά το απόγευμα αναμενόταν η σχετική απόφαση.

Ωστόσο χθες ανέκυψε νέο νομικό μπέρδεμα. Ο πρόεδρος της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ ενέκρινε το νόμο ο οποίος καταργεί τα ειδικά δικαστήρια, μεταξύ των οποίων είναι και το 13ο Κακουργιοδικείο. Αυτό σημαίνει ότι το δικαστήριο αυτό πλέον δεν υπάρχει! «Ειδικά» ήταν τα δικαστήρια που ασχολήθηκαν με υποθέσεις όπως «Εργκενεκόν» και «Βαριοπούλα».
Το Σύνταγμα της Τουρκίας στο άρθρο 19 αναφέρει ότι σε περιπτώσεις επιβολής ποινής περιορισμού της ελευθερίας, οι κατηγορούμενοι έχουν το δικαίωμα να προσφύγουν σε δικαστικό φορέα για να ζητήσουν πρώτον την άμεση λήψη απόφασης και δεύτερον την αποφυλάκισή τους σε περιπτώσεις που ο εν λόγω περιορισμός της ελευθερίας συνιστά παραβίαση του νόμου.
Το ενδιαφέρον είναι ότι θεωρητικά η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου αφορά όλους όσοι έχουν καταδικαστεί στις υποθέσεις «Εργκενεκόν» και «Βαριοπούλα». Είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα ακολουθήσει ένα κύμα αιτήσεων αποφυλάκισης. Ωστόσο το δικαστήριο μπορεί να κρίνει ότι η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου δεν συνιστά νομικό προηγούμενο. Αλλά όπως αναφέρεται παραπάνω, το δικαστήριο αυτό δεν υφίσταται πλέον!
Ο Μπασμπούγ είχε συλληφθεί και προφυλακιστεί στις 5 Ιανουαρίου 2012. Η απόφαση του 13ου Κακουργιοδικείου είχε εκδοθεί στις 5 Αυγούστου. Εκτοτε εκκρεμεί η έκδοση της αναλυτικής απόφασης.
Τώρα πώς γίνεται ένας άνθρωπος που κατηγορήθηκε για προσπάθεια επιβολής πραξικοπήματος να αποφυλακίζεται και πώς γίνεται το δικαστικό σύστημα στην Τουρκία να ετοιμάζει το έδαφος για την αποφυλάκιση κωλυσιεργώντας στη σύνταξη της αναλυτικής απόφασης, είναι ένα διασκεδαστικό ερώτημα. Θα γίνει ακόμη πιο διασκεδαστικό όταν θα σχετιστεί συλλήβδην με όλους τους καταδίκους. Θα είναι η στιγμή της «κάθαρσης» αυτών που κατηγορήθηκαν ότι υπήρξαν στον έναν ή άλλο βαθμό μέρη του παρακράτους.
Και μπορεί οι περιπέτειες και οι εξελίξεις στο δικαστικό χώρο της Τουρκίας να έχουν δημιουργήσει την εικόνα ότι κάποιοι ή πολλοί από αυτούς καταδικάστηκαν με σκευωρίες, αλλά υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός ατόμων για τα οποία δεν έχει τεθεί ποτέ θέμα σκευωρίας.
Με άλλα λόγια, η τάση της πολιτικής εξουσίας να κλείσει το μάτι στους στρατιωτικούς, επειδή αυτό επιβάλλει ο πόλεμός της με το θρησκευτικό τάγμα του Φετχουλάχ Γκιουλέν, θα έχει αποτέλεσμα να τεθεί το ερώτημα: Εδώ παρακράτος, εκεί παρακράτος, πού είναι το παρακράτος;
Του ΑΡΗ ΑΜΠΑΤΖΗ
ΠΗΓΗ: http://www.enet.gr/?i=news.el.kosmos&id=419255

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου