Κυριακή 23 Μαρτίου 2014

Αντιδρά το ΝΑΤΟ στην ανάπτυξη ρωσικών δυνάμεων

Η ρωσική σημαία κυματίζει τώρα σε 189 ουκρανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην Κριμαία, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, δύο ημέρες αφότου ο Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε νόμους που ολοκληρώνουν την προσάρτηση αυτής της χερσονήσου της Μαύρης Θάλασσας από τη Ρωσία. Την ίδια ώρα το ΝΑΤΟ ανησυχεί πως η Ρωσία έχει αναπτύξει μεγάλη δύναμη στα ανατολικά σύνορα της Ουκρανίας.
Λαβρόφ και Κέρι στην κατοικία του Ρώσου πρέσβη στο ΠαρίσΛαβρόφ και Κέρι στην κατοικία του Ρώσου πρέσβη στο ΠαρίσΦωτογραφία: ReutersΦωτογραφία: Reuters"Η σημαία της Ρωσικής Ομοσπονδίας υψώθηκε σε 189 στρατιωτικές μονάδες και θεσμούς των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων που στάθμευαν στο έδαφος της Δημοκρατίας της Κριμαίας", αναφέρει σε δήλωσή του το υπουργείο, την οποία επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων RIA.
H Ρωσία συμμορφώνεται με τις διεθνείς συμφωνίες για τον περιορισμό του αριθμού των στρατιωτών κοντά στα σύνορα της χώρας με την Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ο Ανατόλι Αντόνοφ, υφυπουργός Άμυνας. «Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας συμμορφώνεται με όλες τις διεθνείς συμφωνίες που περιορίζουν τον αριθμό των στρατευμάτων στις περιοχές που συνορεύουν με την Ουκρανία», δήλωσε ο Αντόνοφ όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων  Ίταρ-Τας.
ΝΑΤΟ
Φωτογραφία αρχείουΦωτογραφία αρχείουΟ ανώτατος στρατιωτικός διοικητής του ΝΑΤΟ δήλωσε πως η Ρωσία έχει αναπτύξει μια μεγάλη δύναμη στα ανατολικά σύνορα της Ουκρανίας και πρόσθεσε πως ανησυχεί ότι η δύναμη αυτή μπορεί να αποτελέσει απειλή για την Υπερδνειστερία, την αυτονομιστική περιοχή της Μολδαβίας.
"Η (ρωσική) δύναμη που βρίσκεται τώρα στα ανατολικά ουκρανικά σύνορα είναι πολύ, πολύ μεγάλη και πολύ, πολύ έτοιμη", δήλωσε ο αμερικανός πτέραρχος Φίλιπ Μπρίντλαβ, ανώτατος συμμαχικός διοικητής του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, στη διάρκεια εκδήλωσης της δεξαμενής σκέψης German Marshall Fund.
Ο ίδιος δήλωσε πως το ΝΑΤΟ ανησυχεί πολύ σχετικά με την απειλή για την Υπερδνειστερία. "Υπάρχει απολύτως επαρκής (ρωσική) δύναμη έτοιμη στα ανατολικά σύνορα της Ουκρανίας για να τρέξει στην Υπερδνειστερία, αν ληφθεί απόφαση να γίνει κάτι τέτοιο, και αυτό είναι πολύ ανησυχητικό", εξήγησε.
"Η Ρωσία ενεργεί πολύ περισσότερο σαν αντίπαλος παρά σαν εταίρος", πρόσθεσε ο ανώτατος διοικητής του ΝΑΤΟ.
«Κακό προηγούμενο»
Ο Πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο επέκρινε σήμερα την προσάρτηση της ουκρανικής Κριμαίας από τη Ρωσία λέγοντας ότι δημιουργεί ένα "κακό προηγούμενο", αλλά δήλωσε πως η περιοχή είναι τώρα "ντε φάκτο" τμήμα της Ρωσίας.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Μινσκ, ο Λουκασένκο, στενός σύμμαχος της Ρωσίας, δήλωσε πως η Ουκρανία, η οποία έχει εκτεταμένα σύνορα με τη Λευκορωσία, θα πρέπει να παραμείνει "ένα ενιαίο, αδιαίρετο, ολοκληρωμένο κράτους που να μην μετέχει σε συνασπισμούς".
"Η Κριμαία δεν είναι επικίνδυνη, με την έννοια ότι έχει γίνει τμήμα της Ρωσίας, όμως έχει εντούτοις δημιουργηθεί ένα κακό προηγούμενο", δήλωσε ο Λουκασένκο. Ωστόσο πρόσθεσε πως η περιοχή είναι τώρα "ντε φάκτο" μέρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας. "Μπορείς να το αναγνωρίσεις ή να μην το αναγνωρίσεις. Δεν αλλάζει τίποτε", δήλωσε.
Αγορές επιφυλακτικές
Oι μεγάλοι θεσμικοί επενδυτές υιοθετούν επιφυλακτικότερη στάση έναντι του κινδύνου εξαιτίας των γεωπολιτικών προβλημάτων και της Ουκρανίας, σύμφωνα με την μηνιαία έρευνα (Μάρτιος) της BofA -Merrill Lynch, μεταξύ των fund managers.
Στην έρευνα του διεθνούς οίκου, η οποία πραγματοποιήθηκε μεταξύ 7 και 13 Μαρτίου 2014, συμμετείχαν 214 θεσμικοί επενδυτές που διαχειρίζονται 636 δισ. δολάρια.
Όπως προκύπτει από τα ευρήματα της BofA, το 81% των επενδυτών (ποσοστό 4 φορές υψηλότερο από το Φεβρουάριο) χαρακτηρίζουν την γεωπολιτική αστάθεια ως τον μεγαλύτερο κίνδυνο για τη σταθερότητα των χρηματοοικονομικών αγορών.
Παράλληλα συνεχίζουν να εκφράζουν τον προβληματισμό τους για τις προοπτικές των αναδυόμενων αγορών και ιδιαίτερα την Κίνα.
ΠΗΓΗ: http://www.enet.gr/?i=news.el.kosmos&id=422162

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου