Κυριακή 11 Μαΐου 2014

Το νέο μέτωπο για τα Βαλκάνια στο Μαυροβούνιο

Ο πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου Μίλο Τζουγκάνοβιτς, προσπαθεί να ισορροπήσει επί ξυρού ακμής, δηλαδή μεταξύ Δύσης και Ρωσίας. Αμερικανοί και Ευρωπαίοι από τη μια και Ρώσοι από την άλλη επιχειρούν να ενισχύσουν την επιρροή τους, επιδιδόμενοι σε υπόγεια διελκυστίνδα για τον γεωπολιτικό προσανατολισμό του λιλιπούτειου αυτού κράτους.



Και οι δυο έχουν τους λόγους τους να μη θέλουν ο ένας να πέσει το Μαυροβούνιο στην «αγκαλιά» του άλλου. Οι δυτικοί γιατί φοβούνται ότι οι Ρώσοι σχεδιάζουν να εγκαταστήσουν στο λιμάνι του Μπαρ ναυτική πολεμική βάση για να ελέγχουν την Αδριατική και κατ’ επέκταση την κεντρική και δυτική Μεσόγειο, η Μόσχα για να μη χάσει μια ιστορικά φιλορωσική κοιτίδα και να αποκτήσει ένα ακόμα ΝΑΤΟϊκό «καρφί» στα πλευρά της.


Ο Τζουγκάνοβιτς, κυρίαρχος πολιτικά, από την εποχή του Μιλόσεβιτς ακόμα, έχει βάλει το Μαυροβούνιο στις ράγες του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Οι Ρώσοι όμως ασκούν πιέσεις με όπλο τις μεγάλες επενδύσεις στον τουρισμό και τα ακίνητα που είναι πολύ ισχυρές, αφού έχουν αγοράσει μεγάλες εκτάσεις, πολυτελή ξενοδοχεία, παραλίες και επαύλεις.

Η ουκρανική κρίση ήρθε να αναδείξει τη σοβούσα σύγκρουση δυτικών και Ρώσων στο πιο μικρό κράτος της ΝΑ Ευρώπης. Κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στις ΗΠΑ ο Τζουγκάνοβιτς εξέφρασε την ελπίδα ότι το Μαυροβούνιο θα γίνει μέλος του ΝΑΤΟ στη σύνοδο του φθινοπώρου στην Ουαλλία, προκαλώντας την αντίδραση του Κρεμλίνου που εξέλαβε ως «εχθρικές προς τη Ρωσία» τις δηλώσεις του. Εκείνο όμως που εξαγρίωσε τη Μόσχα, ήταν η απόφαση της κυβέρνησης Τζουγκάνοβιτς, να συνταχθεί με την Ε.Ε, στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας για την Ουκρανία, την οποία το καθεστώς Πούτιν διά επίσημου εκπροσώπου του χαρακτήρισε «άκρως απογοητευτική».

Οι ανησυχίες των Αμερικανών για μελλοντική μετατροπή του Μαυροβουνίου σε ρωσικό στρατιωτικό προγεφύρωμα στην Αδριατική, ενισχύθηκαν από τον περασμένο Οκτώβριο, όταν η Μόσχα διατύπωσε προς το κοινοβούλιο του Μαυροβουνίου αίτημα παροχής «λιμενικών διευκολύνσεων» για πολεμικά της πλοία, το οποίο κατόπιν συμμαχικών πιέσεων ο Τζουγκάνοβιτς απέρριψε. Οι ελπίδες του Μαυροβούνιου ηγέτη κατόπιν (και) αυτού να λάβει η χώρα του πρόσκληση στην ΝΑΤΟϊκή σύνοδο της Ουαλλίας αυξήθηκαν. Δεν είναι όμως καθόλου βέβαιο ότι η σύνοδος αυτή θα έχει οποιασδήποτε μορφής χαρακτήρα διεύρυνσης, εφόσον θα βρίσκεται σε εξέλιξη η ουκρανική κρίση, καθώς, όπως εκτιμούν διπλωματικές πηγές, περαιτέρω άνοιγμα του ΝΑΤΟ στη γειτονιά της Ρωσίας θα συσσώρευε τούτη την εποχή περισσότερα σύννεφα και θα εμπόδιζε την εξεύρεση ειρηνικής λύσης.


ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΖΙΜΑΣ

ΠΗΓΗ: http://www.kathimerini.gr/766639/article/epikairothta/kosmos/to-neo-metwpo-gia-ta-valkania-sto-mayrovoynio

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου