Τρίτη 13 Μαΐου 2014

Αλβανία: Επιλύθηκε το ζήτημα των τοπωνυμιών με την Ελλάδα


Με κοινή τους δήλωση οι υπουργοί Εξωτερικών της Δημοκρατίας της Αλβανίας και της Δημοκρατίας της Ελλάδας επιλύουν το ζήτημα των τοπωνυμιών.


«Κατά την τελευταία μας συνάντηση στη Θεσσαλονίκη  στις 8 Μαΐου 2014, στο πλαίσιο της συνάντησης των υπουργών της ΕΕ και των Δυτικών Βαλκανίων, επικεντρωθήκαμε στην αντιμετώπιση του προβλήματος των γεωγραφικών ονομασιών (τοπωνύμια) στα έγγραφα  που παρουσιάζονται από τη μία χώρα στην άλλη.

Φυσικά, είναι σαφές, ότι η χρήση των ονομασιών, εκτός των παραμεθόριων περιοχών,  σύμφωνα με τις παρούσες διαθέσιμες πρακτικές, δεν θίγει την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της κάθε γειτονικής χώρας», αναφέρει η δήλωση.

«Σήμερα στις Βρυξέλλες, οι παρακάτω υπουργοί, συμφωνήσαμε στην άποψη ότι είναι απαραίτητο αυτά τα τοπωνύμια να εκφράζονται με ενιαίο τρόπο, προκειμένου να αποφευχθεί η σύγχυση που μπορεί να δημιουργηθεί από διάφορες μορφές μεταφράσεων ή από την οικειοποίηση του ονόματος από μια δεδομένη χώρα»

«Για το λόγο αυτόν, συμφωνήσαμε η αναφορά στους επίσημους καταλόγους, που η κάθε χώρα έχει υποβάλλει στους σχετικούς μηχανισμούς του ΟΗΕ και άλλους διεθνείς οργανισμούς και ειδικότερα, τα πρότυπα της ICAO (ΔΟΠΑ),  είναι ο πιο ασφαλής και κατάλληλος τρόπος,  για να επιλυθεί το ζήτημα, το οποίο αν και είναι απλό, έχει οδηγήσει σε διοικητικά προβλήματα, δημιουργώντας κωλύματα σε έναν αξιοσημείωτο αριθμό πολιτών.

Κατά τη μεταβατική περίοδο, μέχρι την προετοιμασία των νέων εγγράφων (διαβατηρίων) θα πρέπει να επιτρέπεται η ελεύθερη κυκλοφορία των πολιτών στα σύνορα των δύο χωρών με βάση την υπάρχουσα πρακτική του ‘μορατόριουμ’.
 Οι υπουργοί δεσμεύονται να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα-νομικά και διοικητικά-για την εφαρμογή της διαδικασίας αυτής, το αργότερο μέχρι την 1η Ιανουαρίου του 2015».

Η δήλωση υπογράφεται από τον Ντιτμίρ Μπουσάτι και τον Ευάγγελο Βενιζέλο, σύμφωνα με τη 'Λαϊμι Φούντιτ'.
--
The Hellenic Information Team

http://www.echedoros-a.gr/2014/05/blog-post_1171.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου