Κυριακή 31 Αυγούστου 2014

Στην ηγεσία της Ε.Ε. ο Πολωνός Τουσκ και η Ιταλίδα Μογκερίνι

Οι ηγέτες των χωρών της Ε.Ε. επέλεξαν τον πρωθυπουργό της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ ως τον νέο πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και την υπουργό Εξωτερικών της Ιταλίας Φεντερίκα Μογκερίνι ως τη νέα επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, όπως ανακοίνωσε ο απερχόμενος πρόεδρος της Ε.Ε. Χέρμαν Βαν Ρομπάι. Oι «28» συμφώνησαν πως ο Ισπανός Λουίς δε Γκίνδος είναι το καταλληλότερο πρόσωπο για να αναλάβει την προεδρία του Eurogroup.
Ο πολωνός πρωθυπουργός Ντ. Τουσκ (α), ο απερχόμενος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χ. Β. Ρομπάι και η ιταλίδα υπουργός Εξωτερικών Φεντερίκα Μογκερίνι (φωτ:EPA/JULIEN WARNAND)Ο πολωνός πρωθυπουργός Ντ. Τουσκ (α), ο απερχόμενος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χ. Β. Ρομπάι και η ιταλίδα υπουργός Εξωτερικών Φεντερίκα Μογκερίνι (φωτ:EPA/JULIEN WARNAND)
Τον ερχόμενο Οκτώβριο ο Ντόναλντ Τουσκ θα διαδεχθεί τον Χέρμαν Βαν Ρομπάι  και η Φεντερίκα Μογκερίνι την βρετανή βαρόνη Κάθριν Άστον. 
 
Ο κεντροδεξιός πολωνός πρωθυπουργός και η κεντροαριστερή ιταλίδα υπουργός Εξωτερικών θεωρούνταν φαβορί για τα ανώτατα αξιώματα της Ε.Ε.  
 
Ο Ντόναλντ Τουσκ είναι ένας από τους στενότερους συμμάχους της γερμανίδας καγκελάριου Άνγκελα Μέρκελ και τηρεί σκληρή στάση έναντι της Ρωσίας, ενώ η Φεντερίκα Μογκερίνι κρατά  ηπιότερους τόνους απέναντι στη Μόσχα.
 
Οι πρώτες δηλώσεις Τουσκ και Μογκερίνι
 
Αναφερόμενος στα δημοσιονομικά, ο κ. Τουσκ επικαλέστηκε την εμπειρία του ως πρωθυπουργού της Πολωνίας: «Η εμπειρία μου ως πρωθυπουργός δείχνει ότι η δημοσιονομική πειθαρχία από τη μία και η οικονομική ανάπτυξη από την άλλη, το να συνδυαστούν αυτές οι δύο προκλήσεις, είναι εφικτό».
 
Ο Ντ. Τουσκ σημείωσε ότι η Ε.Ε. χρειάζεται να προβάλλει «θαρραλέα» αλλά όχι «ακραία» θέση για την κατάσταση στην Ουκρανία με στόχο την ειρήνευση.
 
Για το ίδιο ζήτημα, η Φεντερίκα Μογκερίνι τόνισε ότι καθώς η Ε.Ε. εργάζεται για τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, πρέπει ταυτόχρονα να διατηρήσει ανοικτή τη διπλωματική οδό.
 
Ο Ντόναλντ Τουσκ έκανε άνοιγμα στη Βρετανία, λέγοντας ότι «κανένας λογικός άνθρωπος δεν μπορεί να φανταστεί την Ε.Ε. χωρίς το Ηνωμένο Βασίλειο».  Ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε «ενθουσιασμένος» από τη δέσμευση του πολωνού ομολόγου του να εισακούσει τα αιτήματά του για μεταρρυθμίσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
 
Προωθείται ο Λουίς δε Γκίνδος στην προεδρία του Eurogroup
 
Ο απερχόμενος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Φαν Ρομπάι ανακοίνωσε ότι οι «28» συμφώνησαν πως ο Ισπανός Λουίς δε Γκίνδος είναι το καταλληλότερο πρόσωπο για να διαδεχθεί τον Ολλανδό Γερούν Ντάισελμπλουμ στην προεδρία του Eurogroup, όταν η θητεία αυτού του τελευταίου ολοκληρωθεί, περί τα μέσα του 2015.
 
«Σε ό,τι αφορά το μέλλον, μετά τα μέσα του 2015, διαπίστωσα ότι η κυρία Μέρκελ, η γερμανίδα καγκελάριος, θεωρεί πως ο κ. Ντε Γκίνδος είναι ένας υποψήφιος που θα ήταν κατάλληλος να αναλάβει αυτά τα καθήκοντα και άκουσα ότι και άλλες ευρωπαϊκές χώρες μοιράζονται την ίδια άποψη», δήλωσε ο κ. Ρομπάι σε  συνέντευξη Τύπου.
 
 
Νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας και Σύνοδος για την ανάπτυξη τον Οκτώβριο 
 
Κατά την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες το Σάββατο, οι «28» εξέφρασαν την ετοιμότητά τους να προχωρήσουν σε νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας.
 
Οι ηγέτες των χωρών της ΕΕ επέκριναν με σφοδρότητα τη Ρωσία για τις ενέργειές της στην Ουκρανία και πολλοί από αυτούς διαμήνυσαν ότι είναι έτοιμοι να εντείνουν την πίεση που ασκούν στη Μόσχα, επιβάλλοντας σκληρότερες κυρώσεις.
 
Παράλληλα, εξέτασαν τρόπους για την αντιμετώπιση της απειλής του Ισλαμικού Κράτους και δεσμεύθηκαν να λάβουν αυξημένα μέτρα.
 
Επίσης, αποφάσισαν να συγκαλέσουν νέα έκτακτη Σύνοδο Κορυφής με θέμα την ανάπτυξη, τις επενδύσεις και την απασχόληση στις 7 Οκτωβρίου, καθώς και άλλες δύο Συνόδους με ανάλογη ατζέντα εντός του φθινοπώρου. 

ΠΗΓΗ: http://www.enet.gr/?i=news.el.home&id=445345

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου