Παρασκευή 22 Αυγούστου 2014

Βερολίνο: Ξανά στη δίνη των αποτυχιών στο Ιράκ

Η απόφαση του Βερολίνου να εξοπλίσει τους Κούρδους στο βόρειο Ιράκ, οι οποίοι μάχονται με τους τζιχαντιστές, απασχολεί εκτενώς τον γερμανικό τύπο. Η Γερμανία βουτά ξανά τα χέρια της στο αίμα του Ιράκ, καθώς η πικρή κληρονομιά της πρόσφατης επέμβασης της Δύσης, τροφοδοτεί νέο φαύλο κύκλο αστάθειας ανάβοντας το φως για νέες στρατιωτικές συμμαχίες με στόχο τον έλεγχο της περιοχής που βυθίζεται ξανά στο χάος. Την ίδια ώρα που ο Ομπάμα στέλνει πάλι τα βομβαρδιστικά των ΗΠΑ για να μπαλώσουν τις αποτυχίες που άφησαν πίσω τους οι πόλεμοι των Μπους, πατέρα και γιού.
φωτ:AFPφωτ:AFPΤην ίδια ώρα ο αμερικανικός στρατός εξαπέλυσε 6 αεροπορικές επιδρομές εναντίον θέσεων του Ισλαμικού Κράτους στα περίχωρα του στρατηγικής σημασίας φράγματος της Μοσούλης στο βόρειο Ιράκ, ανακοίνωσε σήμερα η αμερικανική στρατιωτική διοίκηση η οποία είναι αρμόδια για την περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Κεντρικής Ασίας (CentCom).

Από την έναρξη των αμερικανικών βομβαρδισμών την 8η Αυγούστου, οι ΗΠΑ έχουν πραγματοποιήσει 90 αεροπορικές επιδρομές στο Ιράκ, 57 εκ των οποίων στα περίχωρα του φράγματος της Μοσούλης, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της χώρας, διευκρίνισε η CentCom σε ένα δελτίο Τύπου που εξέδωσε.
Σε αυτό το κλίμα, τo κοινοβούλιο της Γερμανίας θα συγκληθεί εκτάκτως προκειμένου να συζητήσει για τα σχέδια της κυβέρνησης υπό την καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ να προμηθεύσει τους Ιρακινούς Κούρδους με στρατιωτικό εξοπλισμό για να πολεμήσουν τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους, όπως δήλωσαν στο Γερμανικό Πρακτορείο κοινοβουλευτικοί που πρόσκεινται στην καγκελάριο.
Καθώς οι επικριτικές φωνές για το ενδεχόμενο παροχής βοήθειας αυξάνονται, σε μια κοινωνία που κλίνει υπέρ μιας ειρηνιστικής τάσης, οι βουλευτές θα κληθούν εκτάκτως να διακόψουν την καλοκαιρινή τους ανάπαυλα την επόμενη εβδομάδα προκειμένου να συζητήσουν για την πρόταση να στείλουν διόπτρες νυχτερινής κατόπτευσης, τετρακίνητα οχήματα και άλλο εξοπλισμό στο Ιράκ για τους Κούρδους οι οποίοι πολεμούν εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.
Αντάρτες του ΙΚΙΛ σε δράση. Η Δύση ανησυχεί σφόδρα από την εξάπλωσή τους και την πιθανή ύπαρξη μιμητών, στο εγγύς μέλλονΑντάρτες του ΙΚΙΛ σε δράση. Η Δύση ανησυχεί σφόδρα από την εξάπλωσή τους και την πιθανή ύπαρξη μιμητών, στο εγγύς μέλλονΟι πηγές, που δεν θέλησαν να κατονομαστούν καθώς η συνεδρίαση δεν έχει ακόμα επίσημα ανακοινωθεί, υποστήριξαν ότι με το να επιτρέψουν να πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση αυτή απαντούν στην κριτική που ασκεί κυρίως το κόμμα της αντιπολίτευσης Die Linke της ριζοσπαστικής αριστεράς που εκφράζει την αντίθεσή του εναντίον οποιασδήποτε στρατιωτικής δραστηριότητας της Γερμανίας στο εξωτερικό.
Το υπουργικό συμβούλιο υπό την Άγγελα Μέρκελ αναμένεται να καταρτίσει έναν κατάλογο με στρατιωτικό εξοπλισμό από τα πλεονάσματα των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων που θα δωριστεί στους Κούρδους. Αξιωματούχοι έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι δεν θα συμπεριληφθούν όπλα στον κατάλογο αυτό.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Deutsche Welle, κατανόηση για την απόφαση αυτή εκφράζει η εφημερίδα Die Welt του Βερολίνου. Κατ΄αρχήν ο αρθρογράφος διατυπώνει το ερώτημα:
«Γιατί να μην αποτραβηχτούμε από τις συγκρούσεις του ισλαμικού κόσμου και να τους αφήσουμε όλους αυτούς να τσακώνονται μεταξύ τους;» Δίνει όμως πάραυτα την απάντηση: «Δυστυχώς κάτι τέτοιο δεν αποτελεί εναλλακτική λύση». Και εξηγεί: «Η αποσύνθεση κρατικών δομών στις χώρες της Αραβικής Άνοιξης, στο όρος Χιντουκούς ή στην Αφρική συντελεί αποφασιστικά στη διάδοση και δικτύωση μίας νέας ʻΔιεθνούς των τρομοκρατώνʼ. Εάν (η αποσύνθεση) σταματήσει ή αναστραφεί, τότε θα αποδυναμωθεί και το αφήγημα των ισλαμιστών, όχι μόνο εκεί, αλλά και σε όλον τον κόσμο. Η Δύση μπορεί να συμβάλει σε αυτό, τόσο σε πολιτικό όσο και σε επιχειρησιακό επίπεδο. Εάν ωστόσο τρέφει ψευδαισθήσεις ότι μπορεί απλώς να αποκοπεί από όλα αυτά τα προβλήματα, τότε ουσιαστικά συμβάλλει στη διαιώνιση του χάους στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, χωρίς να μπορεί να αποφύγει τις συνέπειές του».
«Γερμανικά όπλα για τους Κούρδους- ιστορική απόφαση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης» διαβάζουμε στο σημερινό πρωτοσέλιδο της Frankfurter Rundschau. Ο αρθρογράφος εξηγεί: «Για πρώτη φορά γερμανικός στρατιωτικός εξοπλισμός κατευθύνεται άμεσα σε μία εστία κρίσης. Δεν είναι μόνο οι Πράσινοι που ζητούν σχετική ψηφοφορία στη Βουλή. Και ο υπουργός για την αναπτυξιακή βοήθεια Γκερντ Μύλερ δηλώνει ότι «σε αυτό το θέμα δεν μπορούμε να παρακάμψουμε το Κοινοβούλιο». Υπάρχουν σημαντικά πολιτικά στελέχη στον κυβερνητικό συνασπισμό, που δηλώνουν αντίθετοι στην παροχή όπλων στους Κούρδους- μεταξύ αυτών ο επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων στο Κοινοβούλιο, Νόρμπερτ Ρέντγκεν και ο αντιπρόεδρος των σοσιαλδημοκρατών Ραλφ Στέγκνερ».
«Μέρες του ʼ90»
Ιστορική διάσταση διαβλέπει σε σχόλιό της και η εφημερίδα Berliner Zeitung: «Στην ιστορία της ομοσπονδιακής Γερμανίας, η οποία πάντοτε επεδείκνυε εγκράτεια στον στρατιωτικό τομέα, είναι η πρώτη φορά που χορηγούνται όπλα με απευθείας παραλήπτη ένα από τα εμπόλεμα μέρη σε μία σύρραξη που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. (…) Πρόκειται για μία απόφαση, η οποία μπορεί να συγκριθεί με τη συμμετοχή του γερμανικού στρατού, για πρώτη φορά, σε διεθνείς στρατιωτικές επιχειρήσεις στη δεκαετία του ʼ90».
«Με την προθυμία της να αποστείλει όπλα στο Ιράκ η ομοσπονδιακή κυβέρνηση εγκαινιάζει μία στροφή στην εξωτερική της πολιτική» συμφωνεί η Rheinische Post του Ντύσελντορφ, υποστηρίζοντας ότι η εγκράτεια που είχε επιδείξει μέχρι σήμερα στο Βερολίνο, για ιστορικούς λόγους, δεν ανταποκρίνεται πλέον στις προκλήσεις της εποχής: «(Αυτή η εγκράτεια) είναι πολυτέλεια, όταν έχουμε πλέον τόσες εστίες κρίσης ανά τον κόσμο. Ύψιστο συμφέρον της γερμανικής εξωτερικής πολιτικής δεν μπορεί παρά να είναι η σταθεροποίηση και η διασφάλιση της ειρήνης. Η Ευρώπη συνολικά πρέπει να επωμιστεί μεγαλύτερη ευθύνη, όταν μάλιστα οι Αμερικανοί απεκδύονται πλέον τον ρόλο του ʻπαγκόσμιου χωροφύλακα στον οποίον δεν μπορούν να ανταποκριθούν, ούτε σε οικονομικό ούτε και σε πολιτικό επίπεδοʼ».
«Το Ιράκ δεν υποφέρει από έλλειψη όπλων»
Σε παρέμβασή του στην ίδια εφημερίδα πάντως, ο βουλευτής του γερμανικού κόμματος των Πρασίνων και πρώην υπουργός Γιούργκεν Τριτίν εκφράζει σοβαρές αντιρρήσεις: «Είναι κοντόφθαλμο να πιστεύουμε ότι μπορούμε να λύσουμε το πρόβλημα αποστέλλοντας ακόμα περισσότερα όπλα. Μερικά καλάσνικοφ παραπάνω για τους Κούρδους δεν πρόκειται να αναχαιτίσουν το ʻΙσλαμικό Κράτοςʼ. Οι υποστηρικτές της αποστολής όπλων δεν έχουν απάντηση στο ερώτημα, πώς θα αποφύγουμε να πέσουν τα όπλα σε λάθος χέρια ή να διατεθούν για σκοπούς που δεν ανταποκρίνονται ούτε στα συμφέροντά μας ούτε στην προσπάθεια για προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».
Τα «υπέρ» και τα «κατά» προσπαθεί να ζυγίσει η Süddeutsche Zeitung του Μονάχου: «Η απόφαση να σταλούν γερμανικά όπλα και γερμανικός στρατιωτικός εξοπλισμός στους Κούρδους είναι ένα λάθος. Μήπως όμως θα ήταν ακόμα μεγαλύτερο λάθος να μην αποσταλούν; Αυτό πιστεύουν πολλοί» αναφέρεται στο σχόλιο. Όσο για την επωδό της γερμανικής κυβέρνησης ότι η αποστολή όπλων δεν αποτελεί παρά έσχατη λύση, η οποία θα προκριθεί μόνο μετά από προσεκτική εξέταση των δεδομένων, ο αρθρογράφος εκφράζει δυσπιστία: «Αυτό (το ρητό) θυμίζει Αυγουστίνο και Καντ. Όποιος κάνει λόγο για έσχατη λύση, αφήνει να εννοηθεί ότι όλες οι υπόλοιπες (λύσεις) έχουν ήδη δοκιμαστεί. Αλλά αυτό ακριβώς δεν έχει γίνει. Το Ιράκ δεν υποφέρει από έλλειψη όπλων. Υποφέρει από έλλειψη τροφίμων και ανθρωπιστικής βοήθειας».
πηγή: Deutsche Welle, ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου