Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2014

APEC: «Σχέδιο Μάρσαλ» Πεκίνου

Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ζώνης Ασίας-Ειρηνικού συμφώνησαν σήμερα, δεύτερη ημέρα των εργασιών της συνόδου κορυφής του Apec στο Πεκίνο, επί ενός «οδικού χάρτη» που προβλέπει την δημιουργία, μακροπρόθεσμα, μίας περιφερειακής ζώνης ελευθέρου εμπορίου, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ. Eξήγγειλε τη δημιουργία ενός «Ταμείου για τον Δρόμο του Μεταξιού» με αρχικό ποσό ύψους 40 δισ. δολαρίων, στη σκιά του “φρένου” της κινέζικης ανάπτυξης, με σκοπό την ενίσχυση του ηγετικού ρόλου της Κίνας στην περιοχή.
Το Πεκίνο είναι πρόθυμο να διαθέσει δισεκατομμύρια από τα τεράστια συναλλαγματικά αποθέματα που διαθέτει επενδύοντας σε ένα «Σχέδιο Μάρσαλ» για την Ασία, γράφει η Deutsche Welle

Την επιτάχυνση των συζητήσεων για την απελευθέρωση του εμπορίου μεταξύ των χωρών - μελών της Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας και Ειρηνικού (APEC) ζήτησε ο κινέζος Πρόεδρος Σι Τζίνπινγκ κατά την έναρξη της συνόδου κορυφής της.
Η αποκαλούμενη περιοχή ελεύθερου εμπορίου Ασίας και Ειρηνικού (FTAAP) προωθείται από το Πεκίνο. «Σήμερα, η παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη περιβάλλεται ακόμη από πολλούς ασταθείς και αβέβαιους παράγοντες. Αντιμετωπίζοντας την κατάσταση, πρέπει να προωθήσουμε περαιτέρω την περιφερειακή οικονομική ολοκλήρωση και να δημιουργήσουμε ένα υπόδειγμα ανοίγματος που οδηγεί στη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη», δήλωσε ο κ. Σι Τζίνπινγκ, προσθέτοντας: «Πρέπει να προωθήσουμε δραστήρια την ελεύθερη ζώνη εμπορίου Ασίας και Ειρηνικού, θέτοντας τους στόχους, την κατεύθυνση και τον οδικό χάρτη και να υλοποιήσουμε όσον το δυνατόν ταχύτερα το όραμα αυτό».
Ορισμένοι θεωρούν την προτεινόμενη μελέτη για το σχέδιο FTAAP, το οποίο θα παρουσιασθεί στους ηγέτες της APEC για έγκριση, ως έναν τρόπο να αποσπασθεί η προσοχή από τη συμφωνία εμπορίου στην περιοχή του Ειρηνικού (Trans - Pacific Partnership, TPP) που προωθείται από τις ΗΠΑ. Η Κίνα δεν μετέχει στη συμφωνία αυτή, η οποία επιδιώκει τη δημιουργία μίας ζώνης ελεύθερου εμπορίου που θα επεκτείνεται από το Βιετνάμ έως τη Χιλή και την Ιαπωνία και θα αφορά περίπου 800 εκατομμύρια ανθρώπους και σχεδόν το 40% της παγκόσμιας οικονομίας.
Η Κίνα δεν δείχνει ενθουσιασμό για τη ζώνη αυτή ελεύθερου εμπορίου, φοβούμενη ότι χρησιμοποιείται από την Ουάσιγκτον είτε για να την αναγκάσει να ανοίξει τις αγορές της με την υπογραφή της σχετικής συμφωνίας, είτε για να την απομονώσει από τις άλλες περιφερειακές οικονομίες, καθώς το εμπόριο θα κατευθύνεται στις χώρες που θα έχουν υπογράψει τη συμφωνία TPP. H συμφωνία αυτή θεωρείται ευρύτερα ως οικονομικός άξονας της ασιατικής πολιτικής του Προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.
Ο Σι δήλωσε χθες στο κρατικό κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua ότι η ζώνη ελεύθερου εμπορίου των χωρών της APEC «δεν κινείται εναντίον υφιστάμενων συμφωνιών ελεύθερου εμπορίου που αποτελούν πιθανές διαδρομές για να υλοποιηθούν οι στόχοι της». Στην APEC, που περιλαμβάνει τις ΗΠΑ, την Κίνα, την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα, την Ινδονησία και τον Καναδά, αντιστοιχεί το 40% του πληθυσμού, το 54% της παραγωγής και το 44% του εμπορίου σε παγκόσμιο επίπεδο.
PwC
Οι επενδύσεις στην Ασία και τον Ειρηνικό αναμένεται να συνεχίσουν την ανοδική τους πορεία, σύμφωνα με έρευνα της PwC υπό τον τίτλο «Νέο όραμα για την Ασία και τον Ειρηνικό: Η σύνδεση δημιουργεί νέες πλατφόρμες ανάπτυξης» που δόθηκε στη δημοσιότητα στο πλαίσιο της Συνόδου για την Οικονομική Συνεργασία Ασίας- Ειρηνικού (ΟΣΑΕ) στο Πεκίνο. Αν και υπάρχουν διαρκή σημάδια “φρεναρίσματος” της κινέζικης ανάπτυξης.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την έρευνα, η εμπιστοσύνη των διευθύνοντων συμβούλων (CEO) στην Ασία και τον Ειρηνικό ενισχύεται συνεχώς. Σε ποσοστό 46%, τα στελέχη στην περιοχή δηλώνουν ότι είναι πολύ αισιόδοξα ότι θα επιτευχθεί ανάπτυξη στους επόμενους 12 μήνες (η οποία εκτιμάται ότι θα παρουσιάσει αύξηση 10 μονάδων σε σχέση με το 2012 και 4 μονάδων σε σχέση με το προηγούμενο έτος) παρά τη μείωση στην ανάπτυξη της κινεζικής αγοράς η οποία αποτελεί την οικονομική ατμομηχανή της περιοχής.
Ποσοστό 67% των στελεχών σχεδιάζουν να αυξήσουν τις επενδύσεις στις χώρες της ΟΣΑΕ μέσα στους επόμενους 12 μήνες. Στα σχέδιά τους περιλαμβάνονται και οι 21 οικονομίες- μέλη της ΟΣΑΕ, με την Κίνα, τις ΗΠΑ, την Ινδονησία, το Χονγκ Κονγκ, την Κίνα και τη Σιγκαπούρη να αποτελούν τους πιο δημοφιλείς επενδυτικούς προορισμούς.
Οι κεφαλαιακές δαπάνες αποτελούν μέρος αυτών των επενδύσεων. Το 57% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι είτε θα κατασκευάσουν νέες είτε θα επεκτείνουν ήδη υπάρχουσες εγκαταστάσεις στις οικονομίες της ΟΣΑΕ μέσα στα επόμενα 3 με 5 έτη. Οι περισσότεροι σκοπεύουν να πραγματοποιήσουν και προσλήψεις: Το 38% των ερωτηθέντων εκτιμούν ότι ο αριθμός των εργαζομένων που απασχολούν οι οργανισμοί τους σε παγκόσμια κλίμακα θα σημειώσει ετήσια αύξηση στα επόμενα 3- 5 έτη ίση με 5%.
Την αισιοδοξία αυτή ενισχύει το όραμα μιας ζώνης Ασίας-Ειρηνικού πιο συνδεδεμένης, τόσο φυσικά όσο και εικονικά, και η προοπτική μιας πιο ισορροπημένης τοπικής ανάπτυξης. Για παράδειγμα, σχεδόν 60% των στελεχών δηλώνουν ότι τώρα είναι πιο πρόθυμοι να ανταλλάξουν απόψεις και πόρους με τους επιχειρηματικούς τους συνεργάτες με στόχο να επιταχύνουν την ανάπτυξη προϊόντων και την απόκτηση πρόσβασης στην αγορά. Επίσης, πάνω από 40% υποστηρίζουν ότι η εταιρεία τους είναι πιθανό να προχωρήσει σε κάποια επιχειρηματική συνένωση εκτός του κύριου κλάδου στον οποίο δραστηριοποιούνται.
Η έρευνα της PwC αποκάλυψε ότι οι αλλαγές εκείνες που βασίζονται σε ψηφιακά δεδομένα έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην περιοχή. Το 57% των στελεχών υποστήριξαν ότι είναι πιο αισιόδοξοι για την ικανότητά τους να ανταποκρίνονται στις αλλαγές που συμβαίνουν στην αγορά και οι μισοί εξ αυτών πιστεύουν ότι μπορούν να προβλέψουν καλύτερα τη ζήτηση. Τα εν λόγω στελέχη είναι πιθανότερο να είναι «πολύ αισιόδοξα» όσον αφορά την ανάπτυξη (67%) σε σχέση με τους ομόλογούς τους.
ΠΗΓΗ: http://www.enet.gr/?i=news.el.kosmos&id=456095

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου