Δευτέρα 3 Νοεμβρίου 2014

Η πολιτική κατά του Ισλαμικού Κράτους

Από την ανακοίνωση της 10ης Σεπτεμβρίου του προέδρου Barack Obama της ανακοίνωσης της αμερικανικής στρατηγικής εναντίον της ISIS, έχει σχηματιστεί μια νέα κυβέρνηση. Οι αεροπορικές επιθέσεις της συμμαχίας ήταν πολύ σφιχτά περιορισμένες, για να ελαχιστοποιήσουν τις παράπλευρες απώλειες και τις απώλειες συμμάχων. Αλλά οι αεροπορικές επιδρομές είχαν μια θετική επίδραση στο ηθικό των ιρακινών και των κουρδικών δυνάμεων και πιθανώς απέτρεψαν την ISIS από το να φτάσει στην Βαγδάτη και το Έρμπιλ. Έχουν επίσης υποχρεώσει την ISIS να προσαρμοστεί.



Οι δηλώσεις του προέδρου Obama και υψηλόβαθμων Αμερικανών αξιωματούχων, υποδεικνύουν το πλαίσιο της αμερικανικής στρατιωτικής στρατηγικής. Το πρώτο μέρος της εκστρατείας είναι να αντιμετωπίσει την ISIS στο Ιράκ. Δεύτερον, οι ήπιες δυνάμεις αντιπολίτευσης της Συρίας θα εκπαιδευτούν και θα εξοπλιστούν. Τέλος, θα υπάρξει μεγάλη επίθεση κατά της ISIS στη Συρία. Αυτή τη στιγμή, το κύριο μέλημα των συμμαχικών δυνάμεων είναι να σταματήσει την προώθηση της ISIS στο Ιράκ, ενώ οι επιθέσεις στη Συρία στόχο έχουν να «διαμορφώσουν» την μάχη στο Ιράκ.


Βραχυπρόθεσμα, ο στόχος θα είναι να σταματήσουν την επιθετικότητα της ISIS. Με την προϋπόθεση ότι η ιρακινή κυβέρνηση θα διατηρήσει την πολιτική της σταθερότητα, ο σιιτικές περιοχές της ευρύτερης Βαγδάτης, θα πρέπει να διατηρηθούν. Εάν η ιρακινή πολιτική διαλυθεί πάλι στα χάος και διχασμό, η ISIS θα μπορούσε να αποτελέσει μια αξιόπιστη απειλή για την Βαγδάτη.

Ο στρατηγός Dempsey, πρόεδρος του αμερικανικού μεικτού επιτελείου στρατού, υποστήριξε ότι περίπου οι μισές από τις 50 ταξιαρχίες του Ιράκ που έχουν αξιολογηθεί από τις ΗΠΑ, είναι ικανές για μάχη. Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι ενισχυμένα στρατεύματα θα σχηματίσουν τουλάχιστον 12 ομάδες συμβουλών και βοήθειας που θα παραταχθούν μαζί με τις ιρακινές δυνάμεις στο επίπεδο της ταξιαρχίας.

Οι ΗΠΑ έχουν αναθέσει το αρχηγείο της 1ης μεραρχίας πεζικού να αναλάβει το κέντρο επιχειρήσεων της Βαγδάτης. Ο γενικός διοικητής δήλωσε πως η αποστολή του αρχηγείου είναι να συμβουλεύει και να βοηθά τις ιρακινές δυνάμεις. Θα βοηθήσει «τους ιρακινούς να δουν από μόνοι τους, θα τους βοηθήσει θα κατανοήσουν ποιες είναι οι ικανότητές τους, και ποια assets έχουν διαθέσιμα. Θα εστιάσουμε στην εκπαίδευση των δυνάμεών τους και θα τους δώσουμε τις τελευταίες πινελιές καθώς ετοιμάζονται να πάνε σε μάχη».

Τα στοιχεία υποδηλώνουν ότι οι ΗΠΑ στοχεύουν να εστιάσουν την εκπαίδευσή τους στην εκπαίδευση και σε παροχή συμβουλών, σε επίλεκτες ιρακινές δυνάμεις, πιθανώς μέχρι τρεις ή τέσσερις μονάδες. Αυτές θα πρέπει να αποχωρήσουν από την πρώτη γραμμή του μετώπου, να δεχθούν νέα εκπαίδευση και εξοπλισμό και να ενσωματωθούν με τους Αμερικανούς και τους άλλους στρατιωτικούς συμβούλους της συμμαχίας. Μόλις είναι έτοιμοι, θα χρησιμοποιηθούν σε συνδυασμό με την αεροπορική δύναμη των συμμαχικών δυνάμεων για επιθετικές επιχειρήσεις εναντίον της ISIS. Αυτές κατά πάσα πιθανότητα θα είναι μεθοδικές και σκόπιμες επιχειρήσεις.

Η πολιτική και οικονομική σημασία της Μοσούλης σημαίνει ότι η ανακατάληψή της θα ήταν καθοριστική σε μια τέτοια επιχείρηση. Αλλά παρά τις τοπικές επιτυχίες στο φράγμα της Μοσούλης, δεν είναι καθόλου βέβαιο πόσος χρόνος θα χρειαστεί προτού οι ταξιαρχίες μπορέσουν να αποσυρθούν από την πρώτη γραμμή, να ανασυνταχθούν, να επανεξοπλιστούν και να εκπαιδευτούν εκ νέου προκειμένου να καταστούν ικανές για μια ευρεία αντεπίθεση.

Στο μεταξύ, η ISIS πιθανώς θα αξιοποιήσει αυτόν τον χρόνο για να συνεχίσει να αυξάνει τον έλεγχο στις περιοχές που καταλαμβάνει. Οι μονάδες της ISIS θα προετοιμάζουν τις θέσεις μάχης τους και IEDs, για να καταστήσουν οποιαδήποτε ιρακινή επιθετική επιχείρηση σε αυτές τις περιοχές, όσο το δυνατό περισσότερο δαπανηρές και δύσκολες. Επιπλέον, εάν η οργάνωση μπορεί να οδηγήσει τις αμερικανικές και ιρακινές δυνάμεις να προκαλέσουν απώλειες αμάχων και παράπλευρες απώλειες, η επιχείρηση media της ISIS θα σπεύσει να το εκμεταλλευτεί, αποξενώνοντας περισσότερο τους Σουνίτες και διαβρώνοντας την νομιμότητα του καθεστώτος έξω από το Ιράκ. Η ISIS θα μπορούσε να εμπνευστεί από την πρόσφατη υπεράσπιση της Γάζας από την Hamas.

Πολιτικά ρίσκα

Η εκστρατεία είναι ήδη ένα πολύπλοκο εγχείρημα. Πιθανώς θα πάρει χρόνια και θα γίνει ακόμη πιο περίπλοκη, και η επιτυχία της εξαρτάται από το να ανακτήσει η νέα ιρακινή κυβέρνηση την εμπιστοσύνη των σουνιτικών κοινοτήτων του Ιράκ. Αλλά πολλοί Σουνίτες πολιτικοί έχουν χάσει την αξιοπιστία τους λόγω της προηγούμενης συνεργασίας με το καθεστώς Maliki. Ο πρωθυπουργός Haider al-Abadi θα χρειαστεί να ισορροπήσει την συνεργασία με τις ΗΠΑ, τη διατήρηση της στρατιωτικής υποστήριξης από το Ιράν και την προσέγγιση των Σουνιτών. Αυτοί οι παράγοντες μπορεί να καταστήσουν την ιρακινή πολιτική σκηνή, ως τον βασικό περιοριστικό παράγοντα για στρατιωτικά σχέδια.

Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις της διείσδυσης της ISIS σε σουνιτικές κοινότητες ακόμη πιο νότια στο Ιράν, ιδιαίτερα σε εκείνες εντός και γύρω της Βαγδάτης. Αυτές εμφανίζονται ότι είναι η πηγή επιθέσεων αυτοκτονίας εναντίον των σιιτών στην πρωτεύουσα, και αυτή η απειλή πρέπει επίσης να διαχειριστεί.

Δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης, παρέχουν αξιόπιστα στοιχεία ότι ο εκφοβισμός και οι δολοφονίες σουνιτών, έχουν αυξηθεί σημαντικά από το καλοκαίρι, με στοιχεία συνενοχής σιιτών μαχητών. Η συμμετοχή σιιτών μαχητών σε επιθετικές επιχειρήσεις θα ήταν μια επιλογή που θα περιελάμβανε τον κίνδυνο κλιμάκωσης των αντιποίνων, ενισχύοντας τον προφανή στόχο της πρόκλησης ενός δεύτερου εμφυλίου πολέμου μεταξύ σουνιτών-σιιτών. Ορισμένοι ισχυροί σιίτες μαχητές, είναι κατηγορηματικά αντίθετοι με την παρουσία των ΗΠΑ.

Η ISIS περιγράφει τις αεροπορικές επιθέσεις σαν να πραγματοποιούνται από “σταυροφόρους απίστους”. Η εξαιρετικά αποτελεσματική λειτουργία της μονάδας πληροφοριών της οργάνωσης, αποδεικνύεται ότι έχει τεράστια επιρροή. Δεν είναι σαφές εάν είτε η ιρακινή κυβέρνηση είτε η μονάδα πληροφοριών των συμμαχικών δυνάμεων, μπορεί να αντεπεξέλθει επαρκώς σε αυτή την μάχη της αφήγησης.

Η διαμάχη ήδη δοκιμάζει τις δυνατότητες συλλογής πληροφοριών των αμερικανικών και συμμαχικών δυνάμεων από άλλες περιοχές, συμπεριλαμβανομένου και του Αφγανιστάν, κάτι που θα ωφελήσει τη συμμαχία στην προσπάθειά της να κατανοήσει την ISIS.  Ακόμη κι έτσι, όσο περνάει ο καιρός, αυξάνεται ο κίνδυνος μια επίθεση της συμμαχίας να προκαλέσει σημαντικές απώλειες αμάχων.

Η πολιτική των χωρών της συμμαχίας δημιουργεί επίσης ανησυχία. Οι ΗΠΑ και ορισμένα άλλα κράτη θεωρούν ότι στο Ιράκ είναι ο κύριος στόχος, ενώ άλλα, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, θεωρούν τη Συρία πιο σημαντική και πολλά αραβικά κράτη περιορίζουν τα πλήγμά τους μόνο στη Συρία. Στο μεταξύ, η τουρκική θέση επηρεάζεται από την επιθυμία της να αποφύγει το ενδεχόμενο οι Κούρδοι να αποκτήσουν περισσότερη εξουσία και επιρροή. Όλα αυτά εμπεριέχουν το ρίσκο πολιτικής και στρατιωτικής τριβής.

Οι επιχειρήσεις για την αντιμετώπιση της ISIS στη Συρία θα αυξήσουν τον κίνδυνο. Ενώ οι στόχοι του Ιράν ευθυγραμμίζεται με τους συμμαχικούς στο Ιράκ, η Τεχεράνη και η Hibullah έχουν επενδύσει πολύ στη στήριξη του καθεστώτος του Assad. Όπως έχει κάνει και η Ρωσία. Αλλά η δηλωμένη πολιτική των ΗΠΑ, και ορισμένων εκ των βασικών συμμάχων, μεταξύ των οποίων το Ηνωμένο Βασίλειο, είναι ότι ο πρόεδρος Assad θα πρέπει να παραιτηθεί. Ο Mao Tse Tung έγραψε κάποτε ότι “ο πόλεμος είναι η υψηλότερη μορφή του αγώνα για την επίλυση αντιφάσεων, όταν έχουν εξελιχθεί σε ένα συγκεκριμένο στάδιο, μεταξύ τάξεων, εθνών, κρατών ή πολιτικών ομάδων”. Η επίθεση κατά της ISIS στην Συρία, θα καταστήσει την επίλυση πολιτικών και στρατιωτικών αντιφάσεων, αναπόφευκτη.


Του Ben Barry

Μπορείτε να δείτε το κείμενο εδώ: https://www.iiss.org/en/iiss%20voices/blogsections/iiss-voices-2014-b4d9/october-ad40/anti-isis-coalition-11c7

ΑΠΟΔΟΣΗ:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου