Σάββατο 17 Ιανουαρίου 2015

Οι ΗΠΑ Συζητούν με Αθήνα και Σόφια για Νέο Αγωγό Φυσικού Αερίου

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι δήλωσε χθες ότι οι ΗΠΑ θα στηρίξουν τη Βουλγαρία στη μείωση της εξάρτησής της από τη Ρωσία σχετικά με την τροφοδότησή της σε ενέργεια, αναφέρει ανταπόκριση του Mickael Gordon από τη Σόφια στους NEW YORK TIMES με τίτλο «U.S. to Help Bulgaria Depend Less on Russians».
Σύμφωνα με τον Αμερικανό αξιωματούχου «καμία χώρα στον κόσμο δεν πρέπει να είναι ολοκληρωτικά εξαρτημένη για την ενεργειακή της τροφοδότηση από μια άλλη χώρα» προσθέτοντας ότι «οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να στηρίξουν τη Βουλγαρία, η οποία έλαβε δύσκολες αποφάσεις για να προστατέψει το ενεργειακό της μέλλον. Είμαστε αποφασισμένοι να συνδράμουμε στην προσέλκυση επενδύσεων και στην παροχή βοήθειας».

Κύριος στόχος του Αμερικανού ΥΠΕΞ ήταν η απεξάρτηση της βουλγαρικής οικονομίας από τη Ρωσία, καθώς πέραν της ενεργειακής εξάρτησης οι κρατικές ρωσικές τράπεζες και οι πολιτικοί βοήθησαν το Κρεμλίνο στην άσκηση επιρροής στην πολιτική της Βουλγαρίας, όπου περιλαμβάνονταν και οι σχετικές με την ενέργεια αποφάσεις.
«Υπάρχουν στοιχεία ρωσικής εμπλοκής μέσω οικονομικής στήριξης και άλλων πραγμάτων στην πολιτική ζωή της Βουλγαρίας» δήλωσε ο John Kerry.
Η σημαντικότερη πρόκληση είναι η ανάπτυξη ενός εναλλακτικού σχεδίου μετά τη ματαίωση του αγωγού South Stream. Σύμφωνα με ανώτατο αξιωματούχο του Στέητ Ντηπάρτμεντ, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, οι ΗΠΑ εργάζονται από κοινού με αξιωματούχους της Σόφιας και της Αθήνας για την κατασκευή ενός αγωγού από έναν τερματικό σταθμό φυσικού αερίου της Ελλάδας προς τη Βουλγαρία, ο οποίος πρόσθεσε ωστόσο ότι οι συζητήσεις βρίσκονται σε «προκαταρκτικό στάδιο».
«Ζητάμε επίσης (από τους Βούλγαρους) να διαφοροποιήσουν τις επιλογές της πυρηνικής τους ενέργειας και άλλες επιλογές» τόνισε ο αξιωματούχος, αναφερόμενος σε ενδεχόμενο σχέδιο, όπου η Westinghouse Electric Company θα αναλάβει την κατασκευή πυρηνικής μονάδας. Ο John Kerry δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα στείλουν ειδικό απεσταλμένο σε θέματα ενέργειας στη Βουλγαρία και ότι θα εμπλακεί και η Export-Import Bank των ΗΠΑ. Πρόσθεσε ωστόσο ότι η όποια προσπάθεια για την προσέλκυση επενδύσεων στη Βουλγαρία και για την προστασία από την ρωσική ανάμιξη θα εξαρτηθεί από την ικανότητα της χώρας στην καταπολέμηση της διαφθοράς.
(http://mignatiou.com/, 17/01/2015)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου