Κυριακή 15 Μαρτίου 2015

Ξένοι επενδυτές που επιμένουν και τώρα ελληνικά

Παρά την επιδείνωση του οικονομικού κλίματος και την πολιτική και θεσμική αβεβαιότητα που ταλανίζει τη χώρα εδώ και έξι μήνες, ένας σημαντικός αριθμός ξένων ομίλων εμφανίζεται αποφασισμένος να συνεχίσει να επιδιώκει επενδύσεις στην Ελλάδα. Είτε σε νέα project είτε στην επέκταση υφιστάμενων.
Στην πλειονότητά τους οι επενδυτές αυτοί υπολογίζουν πως γεωπολιτικοί λόγοι, όπως και ισχυρά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της χώρας σε συγκεκριμένους τομείς, ενισχύουν τα σχέδιά τους με «αντισώματα» απέναντι στα χειρότερα σενάρια. Παραμένουν όμως σε εγρήγορση και διαμηνύουν σε κάθε ευκαιρία πως δεν πρέπει να θεωρείται ανεξάντλητη η υπομονή τους. Η ομάδα αυτή των «επίμονων επενδυτών» περιλαμβάνει ομίλους όπως η αμερικανική Third Point, οι καναδικές Fairfax Financial και Eldorado Gold, η γερμανική Fraport, η κινεζική Cocso, η δανέζικη Maersk, η βρετανική Minoan Group Plc, η τουρκική Dogus, η ρωσική RZD, η αμερικανική Watco Companies και αραβικά επενδυτικά σχήματα, όπως το Abu Dhabi Investment Council και το κρατικό ασφαλιστικό ταμείο του Κουβέιτ.

Η βρετανική Minoan Group Plc αναμένει εντός του μήνα το προεδρικό διάταγμα που θα της επιτρέψει να προχωρήσει με το σχέδιο ανάπτυξης τουριστικού συγκροτήματος περιοχής 25.000 στρεμμάτων στη θέση Κάβο Σίδερο του Νομού Λασιθίου στην Κρήτη. Το συνολικό ύψος της επένδυσης εκτιμάται στα 267,7 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για το έργο «Ιτανός Γαία» που αφορά πέντε πολυτελή ξενοδοχεία συνολικής δυναμικότητας 1.936 κλινών και πλαισιώνεται από γήπεδο γκολφ.

Το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται το «πράσινο φως» από το ΣτΕ και για την τουριστική ανάπτυξη Kilada Hills προϋπολογισμού 418 εκατ. ευρώ που θα πραγματοποιηθεί στην περιοχή Κοιλάδα του Δήμου Ερμιονίδας σε έκταση 2.000 στρεμμάτων. Το έργο προβλέπει τη δημιουργία ξενοδοχείου, παραθεριστικών κατοικιών και γηπέδου γκολφ. Η επένδυση γίνεται από τη Mindcompass Overseas, θυγατρική της Dolphin Capital Investors Ltd, στην οποία συμμετέχει ως γνωστόν το αμερικανικό private equity Third Point.

Η Third Point συμμετέχει επίσης με περίπου 40% και στην Energean Oil & Gas, η οποία έχει σε εξέλιξη επενδυτικό πρόγραμμα της τάξης των 160 εκατ. ευρώ στον Κόλπο της Καβάλας, με στόχο τα 30 εκατ. βαρέλια πετρελαίου, τα οποία αποτελούν επιβεβαιωμένα κοιτάσματα. Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος αγοράστηκε και πλωτό γεωτρύπανο που θα πραγματοποιήσει επτά γεωτρήσεις στον Πρίνο, άλλες επτά στο κοίτασμα Εψιλον και ακόμη μία στο Βόρειο Πρίνο. Παράλληλα, η εταιρεία προχωρεί την ερευνητική διαδικασία στις περιοχές των Ιωαννίνων και του Κατακόλου, με βάση τις συμβάσεις παραχώρησης που εγκρίθηκαν τον Σεπτέμβριο από τη Βουλή.

Τουρισμός

Επιστρέφοντας και πάλι στον τουρισμό, αξιοσημείωτο είναι και το διαφαινόμενο νέο επενδυτικό πλάνο που -σύμφωνα με πληροφορίες- ετοιμάζεται να υποβάλει για τον Αστέρα Βουλιαγμένης, μετά το μπλόκο του ΣτΕ στο προηγούμενο σχέδιο, το επενδυτικό σχήμα στο οποίο συμμετέχει με 33,75% η τουρκική Dogus και με μικρότερα ποσοστά η Abu Dhabi Investment Council, το κρατικό ασφαλιστικό ταμείο του Κουβέιτ και άλλα αραβικά συμφέροντα. Το τίμημα για τον Αστέρα υπενθυμίζεται πως είναι 400 εκατ. ευρώ και το σύνολο της επένδυσης ανέρχεται στα επίπεδα των 700-800 εκατ.
Υπενθυμίζεται πως η Dogus προχώρησε προ μερικών εβδομάδων και σε άλλες επενδύσεις στην Ελλάδα. Ειδικότερα, ο τουρκικός όμιλος αύξησε τη συμμετοχή του στην Κ&G Διαχείριση Μαρινών Μεσογείου Α.Ε. Ελέγχει πλέον το 90,37% της Κ&G η οποία κατέχει το 51% της μαρίνας των Γουβιών στην Kέρκυρα, το 27% της μαρίνας Λευκάδος, το 23% της Ζέας και το 60% της μαρίνας Καλαμάτας. Ελέγχει επίσης μαζί με τη Lamda Development το 50% της μαρίνας Φλοίσβου και συμμετέχει στον διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ για την παραχώρηση της μαρίνας Αλίμου που προσφέρεται μαζί με τα καταφύγια σκαφών σε Πόρο, Νέα Επίδαυρο και Υδρα. Ο διαγωνισμός αυτός βρίσκεται στη δεύτερη φάση του.
Στο θέμα των λιμανιών εντοπίζονται βέβαια και οι δύο πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις «επίμονων επενδυτών». Πρόκειται για την κινεζική Cosco η οποία διεκδικεί το 67,7% του μετοχικού κεφαλαίου της ΟΛΠ Α.Ε. αλλά και τη δανέζικη Maersk η οποία συμμετέχει στον ίδιο διαγωνισμό αλλά και στον αντίστοιχο για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, όπου είναι από τους επικρατέστερους διεκδικητές. Τέλος, ζωντανό παραμένει -σύμφωνα με πηγές του ΤΑΙΠΕΔ- και το ενδιαφέρον της ρώσικης RZD αλλά και της αμερικανικής Watco Companies για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ.
Αξίζει να σημειωθεί πως ο υπουργός Αμυνας κ. Π. Καμμένος σε 2 διαφορετικές αναφορές στα τέλη της εβδομάδας έκανε λόγο για ενδεχόμενες συμφωνίες παραχώρησης σε ιδιώτες σε σιδηροδρομικές υπηρεσίες, Θριάσιο και Λιμάνι του Πειραιά.}
Θριάσιο, αεροδρόμια, χρυσός
Η Cosco συμμετέχει στον διαγωνισμό της ΓΑΙΑΟΣΕ για το Θριάσιο Εμπορευματικό Κέντρο, όπως και η Grivalia Properties, βασικός μέτοχος της οποίας είναι η καναδική Fairfax Financial. Υπενθυμίζεται πως η Fairfax προχώρησε στην εξαγορά των Praktiker αλλά και στη χρηματοδότηση της εξαγοράς των Makro από τον Σκλαβενίτη.
Στον χρηματοοικονομικό τομέα και ειδικότερα στο μέτωπο της αξιοποίησης των δανειακών χαρτοφυλακίων των ελληνικών τραπεζών, ξεχωρίζει και η προ μερικών εβδομάδων συμφωνία της Τράπεζας Πειραιώς με το αμερικανικό private equity Kohlberg, Kravis & Roberts.
Αποφασισμένοι να προχωρήσουν στην επένδυση του 1,234 δισ. ευρώ στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια δηλώνουν οι Γερμανοί της Fraport. Από την πλευρά τους, οι Καναδοί της Eldorado Gold έχουν επενδύσει άνω των 450 εκατ. δολαρίων στη Χαλκιδική, όμως η υπομονή τους δοκιμάζεται... Οι ξένοι επενδυτές που επιμένουν ελληνικά δεν εξαντλούνται στους παραπάνω. Όμως πρέπει να γίνει σαφές ότι η υπομονή τους δεν είναι ανεξάντλητη. Μια συζήτηση, για παράδειγμα, με κορυφαίες διπλωματικές πηγές του Πεκίνου αρκούν για να αποδείξουν του λόγου το αληθές.
ΠΗΓΗ: http://www.kathimerini.gr/807405/article/oikonomia/epixeirhseis/3enoi-ependytes-poy-epimenoyn-kai-twra-ellhnika

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου