Παρασκευή 6 Μαρτίου 2015

Ασκήσεις και επίδειξη δύναμης από ΝΑΤΟ και Ρωσία

Στρατιωτικές ασκήσεις του ΝΑΤΟ στη Μαύρη Θάλασσα και της Ρωσίας στον Καύκασο, την Αρμενία, την Αμπχαζία και την Κριμαία ξεκίνησαν χθες, καθώς το κλίμα ανάμεσα στη Μόσχα και τη Δύση διανύει τη χειρότερη φάση της μεταψυχροπολεμικής περιόδου. Οι ασκήσεις συνέπεσαν με εκατέρωθεν συνεντεύξεις Τύπου, στις οποίες οι δύο πλευρές κατηγόρησαν η μία την άλλη ότι υπερβαίνει τα εσκαμμένα.
Η καναδική φρεγάτα HMCS Fredericton, συνοδευτική του USS Vicksburg, περνά κάτω από τη γέφυρα του Βοσπόρου.








«Τα κράτη του ΝΑΤΟ χρησιμοποιούν την κατάσταση στη νοτιοανατολική Ουκρανία ως δικαιολογία για να προχωρήσουν πιο κοντά στα σύνορα της Ρωσίας» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας της Ρωσίας Ανατόλι Αντόνοφ. «Το ΝΑΤΟ χαράζει νέες διαχωριστικές γραμμές στην Ευρώπη».

«Το NATO δεν επιδιώκει τη σύγκρουση με τη Ρωσία, αλλά η Ρωσία δεν μοιάζει πλέον να επιθυμεί να ενταχθεί στην ευρωατλαντική κοινότητα» είπε στις Βρυξέλλες ο αναπληρωτής Γ.Γ. του ΝΑΤΟ Αλεξάντερ Βερσμπάου.
«Βλέπουμε μια Ρωσία που έχει επιλέξει τον αναθεωρητισμό, που διακατέχεται από οργή, που παραβιάζει τους διεθνείς κανόνες, που θέλει να ανακτήσει ζώνες επιρροής και εμφανίζεται έτοιμη να χαράξει εκ νέου τα σύνορα διά της ισχύος για να επιτύχει τους στόχους της».
Χθες, στόλος του ΝΑΤΟ αποτελούμενος από το αμερικανικό USS Vicksburg και πέντε πλοία συνοδείας, υπό τη διοίκηση του Αμε­ρι­κανού αντιναυάρχου Μπραντ  Γουίλιαμσον έφθασε στη Μαύρη Θάλασσα για κοινές ασκήσεις με το βουλγαρικό, το ρουμανικό και το τουρκικό ναυτικό. Τα σκάφη θα προχωρήσουν σε αντιαεροπορικές και ανθυποβρυχιακές ασκήσεις, καθώς και σε ασκήσεις απόκρουσης επίθεσης με μικρά σκάφη.
«Το ΝΑΤΟ πραγματοποιεί συχνά ασκήσεις στη Μαύρη Θάλασσα. Δεδομένης της συνεχιζόμενης ισχυρογνωμοσύνης της Ρωσίας, αυτή η σχεδιασμένη άσκηση δίνει ένα επιπλέον μήνυμα καθησυχασμού στους συμμάχους μας στην περιοχή» είπε αξιωματούχος του ΝΑΤΟ.
Στη ρωσική άσκηση, που γίνεται πέριξ της Μαύρης Θάλασσας, στον Καύκασο, τις ρωσικές βάσεις της Αρμενίας, τις αποσχισθείσες γεωργιανές επαρχίες της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας καθώς και στην Κριμαία, λαμβάνουν μέρος 2.000 άνδρες ως πληρώματα αντιαεροπορικών συστοιχιών, ενώ γίνεται χρήση 500 οπλικών συστημάτων.
«Οι επιθετικές ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία αντανακλούν μια εξέλιξη που έχει παρουσιαστεί εδώ και πολλά χρόνια, από τη Μολδαβία ώς την Ουκρανία, περνώντας από τη Γεωργία» είπε ο Βερσμπάου.
«Δικαιολογείται από μια ψευδή αφήγηση, σύμφωνα με την οποία η Ρωσία έχει ταπεινωθεί και περικυκλωθεί από τη Δύση μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Αυτό είναι μύθος. Η πραγματικότητα είναι ότι εδώ και πάνω από 20 χρόνια, το NATO προσπαθεί να αποκαταστήσει επαφή με τη Ρωσία κι όχι να την απομονώσει» υποστήριξε ο νατοϊκός διοικητής.
ΑΠΕ, AFP, REUTERS, AP
ΠΗΓΗ: http://www.kathimerini.gr/806156/article/epikairothta/kosmos/askhseis-kai-epidei3h-dynamhs-apo-nato-kai-rwsia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου