Πέμπτη 23 Απριλίου 2015

Τουρκία: Διπλωματικό επεισόδιο με την Αυστρία για τη γενοκτονία

Πλήγμα στις σχέσεις της με την Αυστρία χαρακτήρισε η Άγκυρα την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων από το αυστριακό κοινοβούλιο, οδηγώντας μάλιστα στην ανάκληση του Τούρκου πρέσβη.

Τουρκία: Διπλωματικό επεισόδιο με την Αυστρία για τη γενοκτονία
Χθες το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών διεμήνυσε προς την Αυστρία ότι η δήλωση της Βιέννης που περιγράφει ως γενοκτονία τη σφαγή των Αρμενίων το 1915 προκάλεσε «ζημιά στις διμερείς σχέσεις», προχωρώντας σε ανάκληση του Τούρκου πρέσβη.

«Αυτή η δήλωση προκάλεσε την οργή μας. Απορρίπτουμε αυτή τη μεροληπτική στάση του αυστριακού κοινοβουλίου. Είναι ξεκάθαρο ότι η δήλωση αυτή θα έχει αρνητικά αποτελέσματα στις τουρκο-αυστριακές σχέσεις», ανέφερε η ανακοίνωση του Υπουργείου.
Το τουρκικό ΥΠΕΞ τόνισε ότι έχει ανακαλέσει τον πρέσβη της χώρας στην Αυστρία για διαβουλεύσεις σχετικά με τη δήλωση, μία από τις πολλές που έχουν γίνει από διεθνείς θεσμούς και κοινοβούλια, στο πλαίσιο της συμπλήρωσης 100 ετών από τη γενοκτονία.
Τα έξι κόμματα του αυστριακού κοινοβουλίου συνέταξαν μία δήλωση αναγνωρίζοντας της γενοκτονίας, ενώ τήρησαν και ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων.
Η Τουρκία αποδέχεται ότι οι Αρμένιοι σφαγιάστηκαν από οθωμανικές δυνάμεις κατά τη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά αρνείται ότι ήταν μία συστηματική επιθετική ενέργεια κατά αμάχων, ώστε να χαρακτηρίζεται γενοκτονία.
Νωρίτερα, χθες, ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είχε δηλώσει ότι δεν επιθυμεί ο Αμερικανός ομόλογός του, Μπαράκ Ομπάμα να χρησιμοποιήσει τον όρο «γενοκτονία» για να αναφερθεί στη σφαγή.
«Δεν θα ήθελα ο Ομπάμα να χρησιμοποιήσει τη λέξη γενκτονία και δεν περιμένω κάτι τέτοιο», ανέφερε ο Ερντογάν σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του Ιράκ Φουάντ Μασούμ.
Την ίδια ώρα και η γερμανική βουλή ετοιμάζεται να υιοθετήσει αύριο με τη σειρά της τον όρο γενοκτονία, ενώ πριν από λίγες ημέρες ο Πάπας Φραγκίσκος χρησιμοποίησε την ίδια λέξη αναφερόμενος στη σφαγή των Αρμενίων, προκαλώντας την οργή της Τουρκίας.
Πηγή: Hurriyet
ΑΠΟΔΟΣΗ: http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22769&subid=2&pubid=64175943

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου