Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2015

Όχι, οι Πορτογάλοι δεν υποστήριξαν την λιτότητα

Αποτέλεσμα εικόνας για portugal elections
Οι πορτογαλικές εκλογές δεν έφεραν μια Βουλή με αυτοδυναμία
Για αλλαγή, οι δημοσκόποι έπεσαν μέσα. Ο κεντροδεξιός συνασπισμός της Πορτογαλίας υπό τον πρωθυπουργό Pedro Passos Coelho, πραγματικά κέρδισε τις κυριακάτικες εκλογές, αλλά δεν κατόρθωσε να πάρει την αυτοδυναμία. Ο συνασπισμός έλαβε 103 από τις 230 έδρες, ενώ το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Antonio Costa έλαβε 85 έδρες.

Το Μπλόκο της Αριστεράς υπερδιπλασίασε τις έδρες τα ποσοστά του σε σχέση με το 2011, εξασφαλίζοντας 19 έδρες και καθιερώνοντας τον εαυτό του ως το τρίτο μεγαλύτερο κόμμα της πορτογαλικής Βουλής. Το CDU, η συμμαχία μεταξύ του Κομμουνιστικού Κόμματος και των Πρασίνων, έλαβε 17 ψήφους. Το μικρό Κόμμα για τα Ζώα και την Φύση (ΡΑΝ) πανηγύρισε την εκλογή για πρώτη φορά ενός βουλευτή.
Ο Πορτογάλος πρόεδρος Anibal Cavaco Silva θα ξεκινήσει σύντομα διαβούλευση με τους πολιτικούς ηγέτες προτού οριστεί ο νέος πρωθυπουργός. Όπως έγραψα την προηγούμενη εβδομάδα, αυτό το έργο δεν πρόκειται να είναι εύκολο.
Το πιο πιθανό σενάριο είναι μια κεντροδεξιά κυβέρνηση μειοψηφίας –αλλά θα διαρκέσει;
Αφού παραδέχθηκε την ήττα του το βράδυ της Κυριακής, ο Σοσιαλιστής ηγέτης Costa δήλωσε στους υποστηρικτές του ότι δεν θα είναι μέλος μιας "αρνητικής μειοψηφίας, η οποία εν μέρει σκοπεύει να δημιουργήσει εμπόδια χωρίς να εγγυάται μια αξιόπιστη εναλλακτική διακυβέρνησης". Αποκρυπτογραφημένο αυτό σημαίνει ότι ένας συνασπισμός μεταξύ των Σοσιαλιστών και των πιο ριζοσπαστικών αριστερών κομμάτων, δεν είναι βιώσιμος. Ως εκ τούτου ο Costa πιθανώς δεν θα αντιδράσει στη δημιουργία μιας κεντροδεξιάς κυβέρνησης μειοψηφίας.
Εάν ένα τέτοιο σχήμα είναι βιώσιμο μακροπρόθεσμα, είναι κάτι που δεν μπορεί να μαντέψει κανείς. Ειλικρινά αμφιβάλω. Ο Costa δεν έχει κίνητρο να στηρίξει τον Passos Coelho για τέσσερα χρόνια. Θα φαινόταν στους Σοσιαλιστές ψηφοφόρους ότι υποστηρίζει "μια από τα ίδια", σχετικά με τις περικοπές του προϋπολογισμού και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Από την άλλη πλευρά ωστόσο, με το να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές τόσο νωρίς, θα ήταν απίθανο να έλθει διαφορετικό αποτέλεσμα. Ως εκ τούτου, από την άποψη του Costa, η καλύτερη επιλογή σε αυτό το στάδιο είναι πιθανώς να συμφωνήσει σε μια κεντροδεξιά κυβέρνηση μειοψηφίας και στη συνέχεια να προσπαθήσει να την "ρίξει" κάποια στιγμή στον επόμενο χρόνο –ίσως χρησιμοποιώντας ως casus belli τον προϋπολογισμό του 2017.
Με άλλα λόγια, η Πορτογαλία θα μπορούσε να αντιμετωπίσει μια περίοδο σχετικής πολιτικής αστάθειας στους επόμενους 12-18 μήνες –πιθανώς οδηγώντας σε μια επιβράδυνση της οικονομικής ανάκαμψης.
Οι Πορτογάλοι τάχθηκαν υπέρ της λιτότητας; Σκεφτείτε ξανά
Αξίζει να γίνει μια τελευταία επισήμανση. Έχω διαβάσει αμέτρητες ειδήσεις που αναφέρουν ότι η νίκη του Coelho σημαίνει πως "οι Πορτογάλοι ψηφοφόροι στήριξαν την λιτότητα". Κοιτάζοντας τα αποτελέσματα, μπορώ να διαφωνήσω. Η πραγματικότητα είναι πως περισσότεροι από το 50% των ψηφοφόρων ψήφισαν κόμματα που περισσότερο ή λιγότερο υποχρεωτικά, είχαν διεξάγει εκστρατεία εναντίον της λιτότητας. Περισσότεροι από το 43% δεν πήγαν καν να ψηφίσουν, και αποτελεί το χαμηλότερο ποσοστό προσέλευσης σε γενικές εκλογές από την επιστροφή της Πορτογαλίας στη δημοκρατία.
Ο Passos Coelho φαίνεται έτοιμος να επωφεληθεί από την απουσία ενότητας στο στρατόπεδο κατά της λιτότητας –με το σοσιαλιστικό κόμμα ξεκάθαρα να μην ετοιμάζεται να στηρίξει μια έξοδο από το ευρώ ή να καταργήσει την δημοσιονομική συνθήκη της ΕΕ για την δημοσιονομική πειθαρχία, όπως προτείνουν τα κόμματα της άκρας αριστεράς. Αυτό ωστόσο δεν θα πρέπει να συγχέεται με το ότι η πλειοψηφία των Πορτογάλων ψηφοφόρων τάσσεται υπέρ της λιτότητας.
Οι περικοπές δαπανών και οι περαιτέρω διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις θα παραμείνουν κάτι που είναι δύσκολο να "περάσει" στο εσωτερικό της Πορτογαλίας, και οπουδήποτε αλλού στην περιφέρεια της ευρωζώνης.

Του Vincenzo Scarpetta
Μπορείτε να δείτε το κείμενο εδώ: http://openeurope.org.uk/blog/no-portuguese-voters-didnt-back-austerity/
Απόδοση: capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου