Τρίτη 5 Ιουνίου 2012

«Το ερώτημα είναι αν θα μας συμπαρασύρει η επικείμενη καταστροφή της Ευρώπης» είπε ο διοικητής της Παγκόσμιας Τράπεζας. American Thinker




Ο Ρόμπερτ Ζέλιγκ ο διοικητής της Παγκόσμιας Τράπεζας είπε ότι είναι κάτι περισσότερο από ξεκάθαρο ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν φτάσει σε αδιέξοδο. Βλέπούν την καταστροφή να φτάνει αν δεν αποσοβηθεί η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη και αν δεν ανακοπεί η κατηφόρα την ισπανικής οικονομίας.

Η ροή χρημάτων σε ασφαλή καταφύγια, όπως είναι τα γερμανικά και τα αμερικάνικα ομόλογα, αναδεικνύει τον πανικό των τελευταίων ημερών. Η Γερμανία δανείζεται πια με αρνητικά επιτόκια. Συμβαίνει δηλαδή το εξής παράδοξο: οι δανειστές πληρώνουν για να δανείσουν.

Ο Ζέλιγκ προειδοποιεί ότι οι συνθήκες στην παγκόσμια οικονομία αρχίζουν να μοιάζουν πολύ με τις συνθήκες που επικρατούσαν μετά της κατάρρευση της Lehman Brothers. Το βιομηχανικό προϊόν πέφτει σε Βρετανία και Ευρώπη, η ανεργία συσσωρεύεται σε Ευρώπη και Αμερική και οι αναδυόμενοι γίγαντες αρχίζουν να δείχνουν τα πρώτα σημάδια εξουθένωσης.


Ο Ζέλιγκ είπε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να είναι έτοιμοι να επανακεφαλαιοποιήσουν άμεσα τις τράπεζες. Δε θα υπάρχει χρόνος για συμβούλια με υπουργούς και πολιτικές συζητήσεις.

Συνεχίζει: «Ο ίδιος διοικητής της ΕΚΤ χαρακτήρισε την ευρωζώνη ασταθή και μη-βιώσιμη. Το ερώτημα είναι αν θα συμπαρασυρθούμε από την Ευρώπη ή θα αποφύγουμε τη διάδοση της καταστροφής».

Προσθέτει πως οι αμερικάνικες τράπεζες είναι λιγότερο εκτεθειμένες στο ευρωπαϊκό χρέος από ότι παλαιότερα. Αλλά όχι αρκετά. Με την αμερικάνικη οικονομία στη διακεκαυμένη ζώνη ένα ντόμινο κατάρρευσης ευρωπαϊκών τραπεζών θα σύρει την οικονομία πίσω στην αρνητική ανάπτυξη.

Τελειώνοντας αναρωτιέται «Θα συνεχίσει η Ευρώπη να υπεκφεύγει των πραγματικών αιτιών του προβλήματος; Θα σημάνει το τέλος της; Προβλέπεται ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον και έντονο καλοκαίρι για το σύνολο του κόσμου.»

Πηγή American thinker:
http://www.americanthinker.com/blog/2012/06/world_bank_chief_warns_of_catastrophe.html#ixzz1weIVOtTB
 
Μετάφραση Ελπινίκη Καρακώστα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου