Τρίτη 5 Ιουνίου 2012

ΕΠΕΙΣΟΔΙΑΚΟ ΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΟΡΕΙΟ ΙΡΛΑΝΔΙΑ Ο «Real IRA» την... έπεσε στη Φλόγα!


Επεισοδιακό ήταν το πέρασμα της Ολυμπιακής Φλόγας από την Βόρεια Ιρλανδία… Εκεί που όλοι πίστευαν ότι η λαμπαδηδρομία των Αγώνων του Λονδίνου να είναι η πιο… ήρεμη των τελευταίων χρόνων, ήρθαν Ιρλανδοί διαδηλωτές να… σπάσουν την μονοτονία του ταξιδιού της Φλόγας στις πόλεις και τα χωριά του Νησιού.
Αναστάτωση, λοιπόν, επικράτησε στην πόλη Λόντοντέρι και ενώ την δάδα έφερε μια 58χρονη ακτιβίστρια, μια ομάδα 100 περίπου ατόμων, την ανάγκασε να παρακάμψει την προγραμματισμένη διαδρομή. Η Φλόγα επρόκειτο να περάσει από την Γέφυρα της Ειρήνης, σημείο συμβολικό για την Βόρεια Ιρλανδία και εκεί ακριβώς είχαν δώσει το… ραντεβού τους οι διαδηλωτές.


Κρατώντας πλακάτ με συνθήματα ενάντια στην αστυνομική βία, οι διαδηλωτές που φέρονται να ανήκουν στην οργάνωση «Real IRA», φώναζαν συνθήματα, ζητώντας την απελευθέρωση πολιτικών κρατουμένων, αποκαλώντας τις αστυνομικές δυνάμεις «Nαζι SS».


Να σημειωθεί πως σοβαρά επεισόδια δεν υπήρξαν μιας και πρόθεση των διαδηλωτών ήταν να διαμαρτυρηθούν ειρηνικά, ωστόσο, δεν αποφεύχθηκαν μικροσυμπλοκές με τους αστυνομικούς όταν θέλησαν να τους απομακρύνουν από το σημείο, ενώ συνελήφθη και ένα άτομο.
Με δηλώσεις του, στους Times του Λονδίνου, διαδηλωτής υποστήριξε πως σκοπός τους δεν ήταν να δημιουργήσουν προβλήματα στην διαδρομή της Ολυμπιακής Φλόγας, απλά ήθελαν να διαμαρτυρηθούν και ήταν ο μόνος τρόπος για να ακουστεί η φωνή τους.

Να σημειωθεί πως οι αρχές φοβόντουσαν ταραχές όταν η Φλόγα θα περνούσε από την περιοχή που το 1972 βάφτηκε με «αίμα», την πασίγνωστη «Bloody Sunday». Γι αυτό το λόγο, είχαν ξεκινήσει προληπτικούς ελέγχους και εφόδους σε σπίτια… υπόπτων, από την περασμένη Παρασκευή, γεγονός που εξόργισε ακόμη περισσότερο τους κατοίκους του Λοντοντέρι.
Θυμίζουμε ότι η προηγούμενη λαμπαδηδρομία, αυτή των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου, είχε μετατραπεί σε μια… συνεχόμενη πολιτική διαμαρτυρία για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ανεξαρτησίας του Θιβέτ.

Επιμέλεια: ΑΛΕΚΑ ΖΟΥΜΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου