Τρίτη 12 Ιουνίου 2012

Η Δανία θέλει επαναφορά των ελέγχων στα σύνορα χωρών της ζώνης Σένγκεν

Την σθεναρή αντίδραση της εκπροσώπου της Κομισιόν Σεσίλια Μάλμστρεμ, αλλά και όλων των επικεφαλής των πολιτικών ομάδων του Ευρωκοινοβουλίου, αντιμετώπισε σήμερα ο υπουργός Δικαιοσύνης της Δανίας και προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Μόρτερν Μόντσκοφ, κατά τη διάρκεια συζήτησης σχετικά με την ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου της ΕΕ, για επαναφορά των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα των χωρών που συμμετέχουν στην Συμφωνία Σένγκεν.


Η επίτροπος Μάλμστρεμ δήλωσε ξεκάθαρα ότι η Κομισιόν είναι αντίθετη προς την σχετική απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, υπενθύμισε ότι η Συμφωνία Σένγκεν αποτελεί ευρωπαϊκό εγχείρημα και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή μία μονομερής απόφαση και αλλαγή του ενώ υπογράμμισε ότι με τις επιχειρούμενες αλλαγές δεν διασφαλίζεται ούτε η ασφάλεια των ευρωπαίων πολιτών, αλλά ούτε και η ελευθερία διακίνησης προσώπων, εμπορευμάτων, επιχειρηματιών μέσα στη ζώνη των χωρών του Σένγκεν.




Ο επικεφαλής της Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Ζόζεφ Ντολ, χαρακτήρισε ως πρόκληση και αντίθετη προς την ευρωπαϊκή ιδέα, την μονομερή απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.


Η Δανική προεδρία, τόνισε, με το να μην εξηγεί γιατί αφαιρεί το δικαίωμα συναπόφασης από το Ευρωκοινοβούλιο για ένα τόσο σημαντικό θέμα, διέρρηξε τις σχέσεις εμπιστοσύνης με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και δεν σέβεται επαρκώς τα κατοχυρωμένα δικαιώματα των 500 εκατομμυρίων ευρωπαίων πολιτών. 


Η λύση δεν είναι να κλείσουμε τα σύνορα αλλά να διασφαλίσουμε τις ελευθερίες που έχουν θεσμοθετηθεί στην Ευρώπη, κατέληξε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.


Περισσότερο οξύς ο επικεφαλής της Ομάδας των Σοσιαλιστών-Δημοκρατών Χάνες Σβόμποντα κατηγόρησε την Δανική προεδρία ότι "ακολουθεί μία επικίνδυνη πορεία" και ότι "άνοιξε την πόρτα του δεξιού λαϊκισμού στην Ευρώπη".


ΠΗΓΗ: http://www.mpa.gr/articleview.php?id=14626

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου