Τρίτη 12 Ιουνίου 2012

Europolitique: Η μετανάστευση εξασθενεί την πιθανότητα για ενιαίο καθεστώς θεωρήσεων εισόδου


«Η μετανάστευση εξασθενεί την πιθανότητα για ενιαίο καθεστώς θεωρήσεων εισόδου», αναφέρει στο σημερινό φύλλο του το κοινοτικό δελτίο πληροφόρησης Europolitique, επισημαίνοντας ότι σύμφωνα με μία έκθεση της FRONTEX «η Τουρκία έχει καταστεί το επίκεντρο της παράνομης μετανάστευσης για τις χώρες της ζώνης Σέγκεν».

Παρά ταύτα η Τουρκία επιμένει εδώ και χρόνια να εξαιρεθούν οι πολίτες της από το καθεστώς θεωρήσεων εισόδου στην ΕΕ.


Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο αριθμός των παράνομων διελεύσεων στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ αυξήθηκε κατά 35% το 2011 και έφθασε στις 141.000 διελεύσεις από 104.000 που είχαν καταγραφεί την προηγούμενη χρονιά.

Το δεύτερο σημαντικότερο σημείο διέλευσης, σύμφωνα με την έκθεση, είναι τα ελληνοτουρκικά σύνορα όπου το 2011 καταγράφηκαν 55.000 παράνομες διελεύσεις.

«Περισσότερο από το 75% όλων των παράνομων διασυνοριακών διελεύσεων περνάει από την Ελλάδα»,σημειώνει η Frontex, προσθέτοντας ότι στα χερσαία σύνορα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, που ήταν το κύριο σημείο διέλευσης προς την ΕΕ καθ' όλη τη διάρκεια του 2010, συλλήψεις των παράνομων μεταναστών που πραγματοποιήθηκαν το 4ο τρίμηνο του 2011 ξεπερνούν κατά 22% το ποσοστό που είχε καταγραφεί την ίδια περίοδο του 2010.

Σύμφωνα με την έκθεση, τα σύνορα Ελλάδας - Τουρκίας θα παραμείνουν χωρίς αμφιβολία μία από τις ζώνες όπου η παράνομη μετανάστευση θα είναι ιδιαίτερα υψηλή.

Πρόκειται για ένα άσχημο νέο για τις τουρκικές αρχές, σχολιάζει η Europolitique, οι οποίες εμμένουν στη θέση τους για εξαίρεση των πολιτών τους από το καθεστώς θεωρήσεων εισόδου, κάτι το οποίο δεν γίνεται αποδεκτό από την ΕΕ η οποία εξετάζει το ενδεχόμενο της εκ νέου εισαγωγής διασυνοριακών ελέγχων εντός της ζώνης Σέγκεν σε περίπτωση «εξαιρετικών συνθηκών».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου