Τρίτη 31 Ιουλίου 2012

Σουηδία: Ερευνα επιβεβαιώνει το… «σώζων εαυτόν σωθήτω»



Μάλλον εξαίρεση, παρά κανόνας ειναι η αυτοθυσία των ανδρών στα ναυάγια, σύμφωνα με έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Ουψάλα, που έρχεται να καταρρίψει το μύθο του ιπποτισμού υπέρ των γυναικών και των παιδιών.



Λίγους μήνες μετά την επέτειο για τα 100 χρόνια από το ναυάγιο του Τιτανικού, το δημοφιλέστερο ναυάγιο όλων των εποχών - και δεκαπέντε χρόνια αφότου η ομώνυμη αισθηματική ταινία του 1997 μας έπεισε προβάλλοντας τον «ιπποτισμό» των ανδρών εκείνης της εποχής - οι σουηδοί ερευνητές Μίκαελ Ελίντερ και Οσκαρ Ερικσον ανακάλυψαν ότι οι γυναίκες δεν έχουν καλύτερη τύχη από τους άντρες σε περίπτωση που χρειαστεί να εγκαταλείψουν το πλοίο στο οποίο επιβαίνουν.

Παρά τη λανθασμένη αντίληψη που είχαμε ως τώρα, καθώς οι γυναίκες επιβάτες επιβιώνουν σε ποσοστό μόλις 19% έναντι… 35% που αφορά την επιβίωση των ανδρών επιβατών. Ετσι, οι γυναίκες έχουν περίπου τις μισές πιθανότητες να επιζήσουν ενός ναυαγίου σε σχέση με τους άντρες, καθώς οι τελευταίοι φροντίζουν να εγκαταλείψουν το πλοίο το συντομότερο δυνατό!

Σε περίπτωση ναυαγίου… «ο σώζων εαυτόν σωθήτω» φαίνεται να πιστεύουν ως επί το πλείστον και τα μέλη του πληρώματος τα οποία είναι κατά 18,7% πιθανότερο να εγκαταλείψουν το πλοίο νωρίτερα από τους επιβάτες, παρά τον άγραφο ηθικό κώδικα γενναιότητας που συνήθως συνοδεύει τους ναυτικούς ενώ μόλις στις εννέα από τις περιπτώσεις ναυαγίων που μελετήθηκαν, ο καπετάνιος βυθίστηκε μαζί με το πλοίο υπακούοντας στο καθήκον που τον θέλει να εγκαταλείπει τελευταίος το πλοίο.

Οι ερευνητές βρήκαν επίσης ότι οι περισσότερες περιπτώσεις στις οποίες οι γυναίκες είχαν χειρότερη κατάληξη από εκείνη των ανδρών εντοπίστηκαν σε βρετανικά πλοία, όπου το ποσοστό επιβίωσης των γυναικών ήταν περίπου 10%-15% χαμηλότερο σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη χώρα. Το γεγονός προκάλεσε έκπληξη καθώς η παράδοση των Βρετανών προστάζει τους άντρες να οδηγούν πρώτα τα γυναικόπαιδα στις σωσίβιες λέμβους.

Η έρευνα παρουσιάστηκε στην Εθνική Ακαδημία Επιστημών των ΗΠΑ και για τη διεξαγωγή της μελετήθηκαν 18 ναυάγια από το 1852 μέχρι και το 2011, με περισσότερους από 15.000 ναυαγούς επιβάτες από τουλάχιστον 30 διαφορετικές εθνικότητες. Μεταξύ αυτών, και το ναυάγιο του υπερωκεάνιου του Τιτανικού που «χάθηκε» στις 15 Απριλίου 1912 καθώς έπλεε, στο παρθενικό του ταξίδι, από το Σαουθάμπτον της Βρετανίας με προορισμό το Μπέλφαστ των Ηνωμένων Πολιτειών αλλά και το ναυάγιο του υπερωκεάνιου «Λουζιτάνια», που χτυπήθηκε από γερμανική τορπίλη και βυθίστηκε ανοικτά της νότιας Ιρλανδίας στις 7 Μαΐου 1915. 
 
http://www.tovima.gr/world/article/?aid=469205

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου