Τρίτη 31 Ιουλίου 2012

Στα 3,094 τρις ευρώ το ενεργητικό της ΕΚΤ – Είναι 14 φορές μεγαλύτερο από τον προϋπολογισμό της Ελλάδος – Η μόχλευση των κεφαλαίων 85,7 δις φθάνει τις 24 φορές – Υπέρμετρο βάρος στον ισολογισμό της ΕΚΤ



Στα 3,094 τρις ευρώ διαμορφώθηκε το ενεργητικό της ΕΚΤ στα τέλη Ιουλίου κινούμενο σταθεροποιητικά.
Το μέγεθος του ισολογισμού της ΕΚΤ έχει καταστεί πολύ μεγάλο έως επικίνδυνα πολύ μεγάλο.

Να σημειωθεί ότι η αξία των περιουσιακών στοιχείων της ΕΚΤ είναι 14 φορές τον προϋπολογισμό της Ελλάδος.
Επίσης ο χρυσός που κατέχει η ΕΚΤ αξίας 433,7 δις ευρώ είναι περίπου 2 φορές ο προϋπολογισμός της Ελλάδος.

Όμως το πλέον ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι η μόχλευση δηλαδή οι επενδύσεις που έχει πραγματοποιήσει επί των πραγματικών κεφαλαίων που διαθέτει εν προκειμένω 85,7 δις ευρώ φθάνει τις 24 φορές και αποτελεί ίσως την πλέον ακραία στρέβλωση που έχει σημειωθεί. Υπενθυμίζεται ότι τα private equity funds και τα επιθετικά hedge funds δεν είχαν μόχλευση στις περιόδους της μεγάλης ευφορίας πάνω από 10 φορές.
Η στήριξη της ΕΚΤ στο ευρωσύστημα δεν είναι προϊόν αρμονίας της υφιστάμενης κεφαλαιακής ισχύος της ΕΚΤ αλλά στρέβλωση παθογενής κατάσταση που αυτό μεταφράζεται σε απλά ελληνικά ότι η ΕΚΤ μεταφέρει δυσανάλογα μεγάλο βάρος στον ισολογισμό της με βάση τις κεφαλαιακές της δυνατότητες.
Στις κατηγορίες των στοιχείων ενεργητικού 5,6 και 7 συμπεριλαμβάνονται οι επενδύσεις ή το κυριότερο μέρος των επενδύσεων της ΕΚΤ.

www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου