Πράσινο φως για στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Συρία, έδωσε η εθνοσυνέλευση της Τουρκίας, την επομένη του βομβαρδισμού μεθοριακής πόλης, που κόστισε τη ζωή σε πέντε άμαχους - δυο γυναίκες και τρία παιδιά. Η Αγκυρα προέβη σε αντίποινα, πλήττοντας στόχους εντός της Συρίας. Ο Τούρκος αντιπρόεδρος διαβεβαιώνει πάντως ότι η εν λόγω έγκριση δεν ισοδυναμεί με κήρυξη πολέμου και έχει αποτρεπτική ισχύ.
Το τουρκικό κοινοβούλιο ενέκρινε το αίτημα της κυβέρνησης να επιτραπεί στον τουρκικό στρατό να πραγματοποιήσει, "αν είναι απαραίτητο", επιχειρήσεις εκτός συνόρων και εν προκειμένω στη Συρία.
Το αίτημα που εγκρίθηκε από 320 βουλευτές (129 ψήφισαν κατά) εξουσιοδοτεί την κυβέρνηση για ένα χρόνο να στείλει στρατεύματα στην Συρία ή να συνεχίσει τα χτυπήματα εναντίον συριακών στόχων.
Κυβερνητικές πηγές δηλώνουν ότι η Τουρκία δεν σχεδιάζει να κηρύξει τον πόλεμο στην Συρία, ενώ επί του θέματος σχόλια έκανε και ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπεσίρ Αταλάι, σημειώνοντας ότι προτεραιότητα της Τουρκίας είναι να ενεργήσει σε συντονισμό με τους διεθνείς οργανισμούς.
Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά το πράσινο φως της βουλής, ο Αταλάι είπε πως η Άγκυρα ασκεί το δικαίωμά της να προβεί σε αντίποινα και ότι η απόφαση της εθνοσυνέλευσης δεν σημαίνει ότι εγκρίθηκε μια «πρόταση (για την κήρυξη) πολέμου» στη Συρία.
"Η πρόταση αυτή δεν αποτελεί μια πρόταση για πόλεμο", υπογράμμισε, αλλά όπως υποστήριξε, έχει «αποτρεπτική» ισχύ. Ο αντιπρόεδρος έκανε επίσης γνωστό ότι η Δαμασκός ζήτησε συγγνώμη μέσω του ΟΗΕ για τη ρίψη όλμου στο τουρκικό έδαφος.
«Η συριακή πλευρά παραδέχτηκε αυτό που έκανε και ζήτησε συγγνώμη (διαβεβαιώνοντας) ότι δεν θα επαναληφθεί ένα τέτοιο συμβάν. Αυτό είναι καλό. Ο ΟΗΕ μεσολάβησε και μίλησε στη Συρία κατά τη διάρκεια της νύχτας", σημείωσε ο Αταλάι.
Το τουρκικό πυροβολικό πάντως έχει σταματήσει τις επιχειρήσεις που είχε ξεκινήσει από το βράδυ, βάλλοντας σε θέσεις του συριακού στρατού, σε αντίποινα για τον βομβαρδισμό του Ακτσάκαλε. Κάτοικοι της περιοχής επιβεβαίωσαν ότι ο βομβαρδισμός έχει διακοπεί.
Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων από τα τουρκικά πυρά σκοτώθηκαν "πολλοί Σύροι στρατιώτες".
Διαφωνίες στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ
Τα 15 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών συνεχίζουν τις διαβουλεύσεις τους γύρω από το προσχέδιο απόφασης για το επεισόδιο.
Στο κείμενο, που συντάχθηκε από τους εκπροσώπους του Αζερμπαϊτζάν και της Τουρκίας, σημειώνεται ότι οι νέες εξελίξεις στη συριακή κρίση συνιστούν απειλή για την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή και καλεί και τις δύο πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση.
Σύμφωνα με Δυτικούς διπλωμάτες, οι συνομιλίες περιπλέκονται επειδή η Ρωσία προέβαλε αντιρρήσεις για τη διατύπωση του κειμένου απόφασης.
Οι πηγές αυτές ανέφεραν ότι η Μόσχα διαφωνεί να χαρακτηριστεί η Συρία "απειλή" για την περιοχή και επιμένει ότι θα πρέπει να επιρριφθούν ευθύνες και στις δύο πλευρές, δηλαδή τόσο στο καθεστώς του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ όσο και στους Σύρους αντάρτες.
Οι διπλωμάτες σημείωσαν ότι δεν μπορούν να πουν μετά βεβαιότητας το πότε θα ολοκληρωθεί η συνεδρίαση και θα ανακοινωθεί το ψήφισμα.
Ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, είχε δηλώσει νωρίτερα ότι σε ανεπίσημες συνομιλίες οι συριακές αρχές παραδέχθηκαν ότι η εν λόγω επίθεση στη νοτιοανατολική Τουρκία, ήταν ένα «τραγικό συμβάν» που δεν θα επαναληφθεί και τόνισε ότι είναι απαραίτητο να υπάρξει και μια επίσημη δήλωση επί του θέματος από την Δαμασκό.
ΗΠΑ και ΕΕ έχουν ήδη καταδικάσει τις ενέργειες της Συρίας. Η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ απηύθυνε έκκληση για ηρεμία, δηλώνοντας ότι το Βερολίνοβρίσκεται στο πλευρό της Τουρκίας: "Καταδικάζουμε κατηγορηματικά τις συριακές επιθέσεις στην Τουρκία...Ταυτόχρονα απευθύνουμε έκκληση σε αμφότερες τις πλευρές να επιδείξουν μεγαλύτερη περίσκεψη...Στεκόμαστε δίπλα στην Τουρκία... Βρισκόμαστε σε επαφή σε όλα τα επίπεδα».
Αλληλεγγύη προς την κυβέρνηση της Τουρκίας, εξέφρασε ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Τζούλιο Τέρτσι.
Έκκληση για αυτοσυγκράτηση απηύθυνε και το Ιράν, περιφερειακός σύμμαχος του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.
«Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν ζητάει από τα δύο μέρη να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, να ερευνήσουν για το επεισόδιο και να λάβουν υπόψη τους στόχους των εχθρών στην περιοχή», δήλωσε στο Fars ο Χοσεΐν Αμίρ Αντμπολαχιάν, αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για αραβικές υποθέσεις.
«Τα δύο μέρη πρέπει να λάβουν υπόψη τους ένοπλους εξτρεμιστές και τις τρομοκρατικές οργανώσεις στην περιοχή (...) Η ασφάλεια της περιοχής βασίζεται στην ενίσχυση του ελέγχου στα σύνορα της Συρίας», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου