Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2012

Σερβία: «Η χώρα δεν θα χρεοκοπήσει», τονίζει ο ΥΠΟΙΚ, Μ. Ντίνκιτς


Τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση θα αποτρέψουν τη χρεοκοπία δήλωσε, σε συνέντευξη Τύπου, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Μλάτζαν Ντίνκιτς επισημαίνοντας ότι εάν δεν υπήρχε άμεση αντίδραση θα συνέβαινε κάτι τέτοιο το επόμενο έτος.


«Μέσα στο 2013 θα είχαμε να αντιμετωπίσουμε ανάλογα προβλήματα με αυτά της Ελλάδας, η οποία έχει δημόσιο χρέος που κυμαίνεται στο 170% του ΑΕΠ. Το δικό μας δημόσιο χρέος, μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, θα αντιστοιχεί στο 60% του ΑΕΠ», ανέφερε ο κ. Ντίνκιτς.


Ο Σέρβος υπουργός τόνισε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να μειώσει στο ήμισυ το έλλειμμα και μέχρι το 2015 να υποχωρήσει στο 1% του ΑΕΠ.

«Δύο μέτρα που πρέπει να εφαρμόσει η κυβέρνηση είναι η προώθηση των δημόσιων επενδύσεων χρηματοδοτώντας έργα υποδομής στις μεταφορές και δεύτερον να μην κάνει περικοπές στις κοινωνικές παροχές» ανέφερε ο κ. Ντίνκιτς στη συνέντευξη Τύπου. Συμπλήρωσε δε ότι «δεν είναι πρόβλημα το ύψος του δημόσιου χρέους αλλά το υψηλό του κόστος, εξαιτίας του ακριβού δανεισμού».

Αναφερόμενος στην πολιτική της κυβέρνησης δήλωσε: «Η πολιτική μας βασίζεται στον συνδυασμό περικοπής των άσκοπων εξόδων του κρατικού μηχανισμού, μείωσης του ελλείμματος, δημιουργίας κατάλληλων συνθηκών ώστε, όταν θα χρειαστεί να δανειστούμε- και σίγουρα θα χρειαστεί- να βρούμε χρήματα με χαμηλό επιτόκιο και παράλληλα να τα ξοδέψουμε σε επενδύσεις».

Για το λόγο αυτό, όπως είπε, «η κυβέρνηση προσπαθεί να συνάψει δανειακή σύμβαση με την Κίνα, ύψους 850 εκατομμυρίων ευρώ, που θα χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή αυτοκινητόδρομων». Συμπλήρωσε δε ότι «παράλληλα θα συνεχιστεί η κοινωνική πολιτική ενώ στον επόμενο προϋπολογισμό θα δοθεί μεγάλη βαρύτητα στις επενδύσεις στον αγροτικό τομέα».

Ο Σέρβος υπουργός σημείωσε ότι η πολιτεία «πρέπει να ενθαρρύνει την αύξηση των εξαγωγών για να μειωθεί το έλλειμμα στο ισοζύγιο πληρωμών και ο καλύτερος τρόπος γι αυτό είναι να προσελκύσουμε επενδύσεις ξένων πολυεθνικών εταιρειών που έχουν εξαγωγικό προσανατολισμό».

Αναφερόμενος στη νομισματική πολιτική τόνισε ότι δεν υποστηρίζει «την πολιτική του σταθερού δηναρίου αλλά είναι υπέρ της ευέλικτης συναλλαγματική ισοτιμίας».

Καταλήγοντας, ο κ. Ντίνκιτς ανέφερε ότι «η οικονομική και νομισματική πολιτική θα πρέπει να αποτελεί ενιαίο σύνολο ενώ ο ρόλος της Κεντρικής Τράπεζας θα είναι να διασφαλίζει την σταθερή λειτουργία του τραπεζικού συστήματος, να επιδιώκει τη μείωση των επιτοκίων, να ακολουθεί την πολιτική του ευέλικτου δηναρίου και να παρεμβαίνει μόνο όταν εμφανίζονται μεγάλες διακυμάνσεις».

Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου