Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2012

Citi: Η πραγματική σημασία της υποβάθμισης της Ισπανίας


Στην υποβάθμιση της Ισπανίας από την Standard & Poor’s αναφέρεται με έκθεσή της η Citi, τονίζοντας ότι από τα σχόλια του οίκου ξεχωρίζουν δύο «πολύ εύστοχες» παρατηρήσεις: «Η αρνητική προοπτική της μακροπρόθεσμης αξιολόγησης αντανακλά την άποψή μας για τους σημαντικούς κινδύνους που αντιμετωπίζει η ανάπτυξη της Ισπανίας και η εκτέλεση του προϋπολογισμού της, αλλά και την έλλειψη ξεκάθαρης κατεύθυνσης στην πολιτική της Ευρωζώνης» και «η εμβάθυνση της ύφεσης περιορίζει τις διαθέσιμες επιλογές για την ισπανική κυβέρνηση». 

Τίποτα από τα παραπάνω δεν αποτελεί νέο, σχολιάζει η Citi, «αλλά το ερώτημα είναι αν η αγορά μπορεί να ξεπεράσει προς το παρόν αυτά τα νέα και να διατηρήσει την εμπιστοσύνη της, με δεδομένο ότι θα εστιάσει το ενδιαφέρον της στη μακροπρόθεσμη προοπτική της αξιολόγησης της Ισπανίας». 


Παράλληλα, όπως σημειώνει ο Robert Crossley που υπογράφει την έκθεση της Citi, η υποβάθμιση αυτή «θα υπενθυμίζει ότι η πρόσφατη ενίσχυση του ‘τείχους προστασίας’ δεν αποτελεί ικανή συνθήκη για την επίλυση της κρίσης». 

Η S&P μετά από αυτή την υποβάθμιση τοποθετεί την Ισπανία στο ίδιο επίπεδο με τη Moody’s, σε απόσταση «αναπνοής» από την κατηγορία “junk”. Ο Crossley υπενθυμίζει ότι η διατήρηση μιας αξιολόγησης εντός των πλαισίων αυτών (IG-rating), είτε από την S&P είτε από τη Moody’s, αποτελεί προϋπόθεση για συμμετοχή σε δείκτες όπως ο World Government Bond Index (WGBI) της Citi. 

Άλλοι παρόμοιοι δείκτες χρησιμοποιούν το μέσο όρο των αξιολογήσεων από τις Moody’s, S&P και Fitch, ή δύο από τις τρεις, αλλά στην πραγματικότητα επιδιώκουν το ίδιο πράγμα με διαφορετικούς τρόπους. Στο κάτω-κάτω, οι αγορές σπάνια περιμένουν τις εξελίξεις να επιβεβαιώσουν την πραγματικότητα, αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που οι αντιδράσεις των spread σε αλλαγές αυτών των αξιολογήσεων εμφανίζονται συνήθως ήπιες. Η προσαρμογή της αγοράς έχει ήδη συμβεί. 

Σύμφωνα με την έκθεση της Citi, περίπου 1,5-2 τρισεκατομμύρια δολάρια είναι επενδεδυμένα στον δείκτη WGBI, εκ των οποίων το 2,5% αφορά την Ισπανία, ποσοστό που «μεταφράζεται» σε 45-65 δισ. δολάρια. Το σημαντικό όμως στοιχείο δεν είναι η αριθμητική, σημειώνει ο Crossley, αλλά το γεγονός ότι ο φόβος για αλλαγές μπορεί να εξελιχθεί σε αυτο-εκπληρούμενη προφητεία. 

Βραχυπρόθεσμα ο «θόρυβος» από την υποβάθμιση της Ισπανίας θα είναι δυσανάλογος σε σχέση με τον αντίκτυπό του, εκτιμά η Citi. Σημειώνει ωστόσο πως σημείο-κλειδί είναι το γεγονός ότι ο μακροπρόθεσμος αντίκτυπος μπορεί να είναι πολύ σημαντικός, αν η αγορά αρχίσει να «βλέπει» ως αναπόφευκτη την πορεία της Ισπανίας εκτός επενδυτικής βαθμίδας και εκτός των δεικτών που προαναφέρθηκαν και, κατά συνέπεια, αν αρχίσει να μειώνει την έκθεσή της ανάλογα. 

Η κίνηση της S&P αποτέλεσε ένα σημαντικό βήμα που καθιστά την Ισπανία ακόμα πιο ευάλωτη στο να απολέσει το IG-rating, και καθιστά επίσης πολύ εύκολο για την αγορά να «σπρώξει» τελικά την Ισπανία προς τον τελικό της προορισμό, έστω και αν αυτός ακόμα απέχει. 

«Η ανησυχία μας», αναφέρει μεταξύ άλλων η Citi, «είναι ότι η υποβάθμιση από την S&P θα κάνει την αγορά ακόμα πιο ‘ευαίσθητη’ απέναντι στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της αξιολόγησης που διεξάγει αυτή την περίοδο η Moody’s για την ισπανική οικονομία και τα οποία αναμένονται εντός του μήνα. Ενδεχόμενη υποβάθμιση από τη Moody’s θα φέρει την Ισπανία σε απόσταση μίας μόλις παρόμοιας κίνησης (σ.σ. από άλλον οίκο αξιολόγησης) από την απώλεια του IG-rating και της συμμετοχής της στους μεγάλους δείκτες ομολόγων.



Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου