Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2012

Σχεδόν €5 δισ. μείωση συντάξεων και νέοι φόροι από το 2013 Νέα συνάντηση Στουρνάρα - τρόικας το Σαββατοκύριακο


Σχεδόν €5 δισ. μείωση συντάξεων και νέοι φόροι από το 2013
«Είμαστε κοντά σε συμφωνία, ελπίζουμε μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής την επόμενη εβδομάδα να έχουμε κλείσει τα περισσότερα θέματα». Αυτό ανέφερε την Πέμπτη το βράδυ μετά τη συνάντηση με την τρόικα  κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών.

Στο πακέτο συμπεριλαμβάνονται και τα ειδικά μισθολόγια. Οι συντάξεις είναι περίπου 4,9 δισ. για το 2013. Το πακέτο των δύσκολων μέτρων στη διετία είναι περίπου στην αναλογία που είναι μισθοί, συντάξεις και κοινωνικά επιδόματα, στο σύνολο των πρωτογενών δαπανών του δημοσίου, τόση είναι και η συμβολή τους στα δύο χρόνια στα 13,5 δισ. ευρώ.

Το Σάββατο και την Κυριακή  θα υπάρξουν νέες συναντήσεις του υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρα με τα στελέχη της τριμερούς (το ραντεβού της Παρασκευής ακυρώθηκε).  Το μόνο από τα λεγόμενα  δύσκολα μέτρα που έχει αποφευχθεί μέχρι στιγμής είναι τα 300 εκ. ευρώ των περικοπών των αναπηρικών επιδομάτων.

Το ίδιο στέλεχος του Υπουργείου στάθηκε επίσης στα παρακάτω θέματα:

Τα μέτρα του 2013 δύσκολα θα πέσουν κάτω από τα 9 δισ. ευρώ. «Υπάρχει επιμονή εκεί. Παρότι ετέθη στο Eurogroup, το έχει θέσει και ο πρωθυπουργός».

«Το σημαντικό είναι ότι έχουμε συμφωνήσει σε μεγάλο βαθμό στη φορολογική μεταρρύθμιση, όπου υπήρχαν μεγάλες διαφωνίες στην αρχή. Σήμερα (σ.σ.: την Πέμπτη) φαίνεται να έκλεισε η φορολογική μεταρρύθμιση και συνέβαλε ώστε να μειωθεί πολύ το κενό των μέτρων που απομένουν να κλείσουν, το οποίο είναι κάτω από 2 δισ. ευρώ».

«Περιμένουμε από την τρόικα τις μακροοικονομικές υποθέσεις, τις παραμέτρους του υποδείγματος γιατί εμείς διαφέρουμε πολύ στα μακροοικονομικά και στη βιωσιμότητα του χρέους». Πληροφορίες αναφέρουν ότι η τρόικα αναμένει ύφεση 5% του ΑΕΠ το 2013, ενώ η ελληνική πλευρά 3,8% του ΑΕΠ.  

Για το κενό των 550 εκατ. ευρώ που ανέκυψε την Τετάρτη στον προϋπολογισμό του 2012 διευκρινίστηκε ότι οι «τράπεζες έχουν συμφωνήσει να πληρώσουν αυτά τα χρήματα. Η τρόικα δεν πρότεινε τίποτα χθες».

«Για τα νησιά μόνο ως αστείο μπορεί αν ειπώθηκε», σχολίασε αναφερόμενος στο θέμα που είδε το φως της δημοσιότητας περί εκκένωσης νησιών με κάτω από 150 κατοίκους. Το θέμα διαψεύστηκε και από τον εκπρόσωπο του Επιτρόπου Ολι Ρεν.

«Θα υπάρξει ρήτρα αιρεσιμότητας (ρήτρα απόκλισης) αλλά και ρήτρα ύφεσης που ήδη υπάρχει» στο τελικό πακέτο των 13,9 δισ. ευρώ. Το χρηματοδοτικό κενό, που προκαλεί η επιμήκυνση, αν όντως εγκριθεί, υπολογίζεται γύρω στα 12 δισ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου